Achelousaurus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Achelousaurus
Clasificare științifică
SupradomeniuBiota
SupraregnEukaryota
RegnAnimalia
SubregnEumetazoa
ÎncrengăturăChordata
SubîncrengăturăVertebrata
InfraîncrengăturăGnathostomata
SupraclasăSarcopterygii
ClasăReptilia
SubclasăTetrapodomorpha
SupraordinDinosauria
OrdinOrnithischia
SubordinNeornithischia
FamilieCeratopsidae
SubfamilieCentrosaurinae
Gen
Achelousaurus
Sampson, 1995

Achelousaurus a fost un dinozaur, reprezentant al ceratopsidelor de mărime medie care a trăit în America de Nord în Cretacicul superior. Îi sunt caracteristici doi țepi faciali scurți și o pereche de țepi mai lungi în partea de sus a gulerului la gât.

Achelousaurus aparținea unui grup de ceratopside numite centrozauri, numele însemnând „șopârlă cu vârfuri ascuțite” se referă la o caracteristică distinctivă – gulerul de la gâtul lor era mărginit de mici proeminențe cornoase.

Era îndeaproape înrudit cu Einiosaurus, un alt reprezentant al ceratopsidelor, ambii având marginile gulerului țepoase și doi țepi mai lungi în vârful gulerului. La fel, ambii aveau umflături osoase sau bose în loc de coarne faciale; Einiosaurus mai avea și un corn nazal, curbat în jos într-un mod foarte caracteristic, iar Achelousaurus avea o proeminență osoasă pe nas în loc de corn.

Achelousaurus avea mici potuberențe osoase de-a lungul ochilor, numite bose. Craniul unui Achelousaurus avea o lungime mai mare de 1,6 m din vârful țepilor și până în capătul botului în formă de cioc.