Accidentul feroviar de la Brétigny-sur-Orge

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Accidentul feroviar de la Brétigny-sur-Orge
Detalii
Dată 12 iulie 2013
Ora 17:14 CEST (UTC+2)
Locație Brétigny-sur-Orge, Île-de-France
Țară  Franța
Linie de cale ferată Paris - Limoges
Operator SNCF
Tip de incident Deraiere
Cauză Trecere peste un macaz blocat
Statistici
Trenuri 1
Călători 385
Decese 6

Accidentul feroviar de la Brétigny-sur-Orge a avut loc pe 12 iulie 2013, ora locală 17:14[1], în gara feroviară a orașului francez Brétigny-sur-Orge din departamentul Essonne.

Trenul Intercity Corail 3657, cu destinația Limoges, a deraiat la 200 de metri înainte de intrarea în gara din Brétigny-sur-Orge. La bordul trenului călătoreau 385 de persoane. Șeful Companiei Naționale de Căi Ferate din Franța, Guillaume Pepy, a declarat că datorită acțiunii rapide a mecanicului conducător al trenului Intercity circulația trenurilor a fost imediat întreruptă reușindu-se astfel să se evite coliziunea cu un alt convoi de vagoane în mișcare.[2]

Trei anchete judiciare și tehnice au fost deschise pentru a afla de ce cele șase vagoane ale trenului au deraiat, a precizat președintele Franței, François Hollande, care s-a deplasat la fața locului.[3] Primele informații arată că trenul a deraiat la trecerea peste un macaz blocat prin detașarea unei eclise.[4][2]

Locul accidentului în 2007

Victime[modificare | modificare sursă]

Accidentul feroviar s-a soldat cu 6 decese și 30 de persoane traumate, dintre care opt se află în stare foarte gravă, a anunțat premierul francez, Jean-Marc Ayrault[5]. Bilanțul morților ar putea crește din cauza rănirii severe a mai multor pasageri.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Irvine, Chris; Freeman, Colin (). „Train crash near Paris: 'at least seven dead'. The Daily Telegraph. Accesat în . 
  2. ^ a b Accident de Brétigny : la défaillance d'une pièce de l'aiguillage a provoqué le déraillement du train, selon la SNCF, France Télévision, 13 juillet 2013.
  3. ^ „Un train déraille à Brétigny : au moins 6 morts, Hollande se rend sur place” (în French). TF1. . Accesat în . 
  4. ^ ECLÍSĂ s. f. 1. placă de lemn, de metal etc. care servește la înnădirea a două piese alăturate prin șuruburi, nituri sau sudură. 2. partea laterală a unui instrument cu coarde, care leagă de jur-împrejur cele două fețe. (< fr. éclisse). MDN (2000).
  5. ^ Accident feroviar în Franța, soldat cu șase morți și 30 de răniți: trenul a deraiat evitând coliziunea cu un alt convoi