Academia (editură din Cehia)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Academia (editură din Cehia)
Fondată în[1]  Modificați la Wikidata
SediuPraga, Národní[*][[Národní (street in Prague)|​]], 3, 110 00
Prezență online
site web oficial
pagină Facebook
cont Twitter

Academia este o editură și o librărie cehă înființată în 1953 de Academia de Științe a Cehoslovaciei (ČSAV). Începând cu 2007 este un departament al Centrului pentru activități comune al Academiei de Științe a Republicii Cehe, instituție publică de cercetare înființată de Academia de Științe a Republicii Cehe (AV ČR).

Sediul editurii este Casa Wiehl nr. 792 din Piața Wenceslas din Praga 1.[2][3] O placă memorială amplasată pe clădirea librăriei amintește că această casă a fost donată de arhitectul Antonín Wiehl către Academia Cehă de Științe și Arte.[4]

Nume[modificare | modificare sursă]

Între anii 1955 și 1965 editura a purtat denumirea Nakladatelství Československé akademie věd („Editura Academiei de Științe a Cehoslovaciei, prescurtată Nakladatelství ČSAV și abreviată sub acronimul NČAV). În 1966 a primit actuala denumire Academia, fiind înregistrată în anii 1966-1992 ca Academia, nakladatelství Československé akademie věd (Academia, editura Academiei de Științe a Cehoslovaciei), prescurtată Academia, nakladatelství ČSAV.[5] În urma divizării în 1992 a Academiei de Științe a Cehoslovaciei în Academia de Științe a Republicii Cehe și Academia de Științe a Slovaciei, a avut loc o modificare a numelui mai lung în Academia, nakladatelství Akademie věd České republiky (Academia, editura Academiei de Științe a Republicii Cehe),[6] prescurtată Academia, nakladatelství AV ČR. Pentru a distinge editura de librărie se folosesc denumirile Nakladatelství Academia și Knihkupectví Academia.[7]

Orientare editorială[modificare | modificare sursă]

Casa Wiehl

Editura Academia este specializată în publicarea de monografii științifice originale, lucrări ale oamenilor de știință cehi și traduceri ale operelor unor importanți autori străini. De asemenea, ea publică enciclopedii, dicționare, manuale de învățare a limbilor străine sau manuale universitare, dar și ficțiunile de bună calitate. Principalele colecții publicate sunt Atlasy a Průvodce, Paměť, Historie, Šťastné zítřky, Gerstner, Galileo și altele. Editura publică populara revista științifică Živa și administrează rețeaua librăriei Academia de la Praga și Brno și a centrelor culturale și literare din Ostrava și České Budějovice. Ea organizează, de asemenea, în mod regulat diverse evenimente culturale.

Grupul țintă al editurii Academiei este format în principal din cititori profesioniști: studenți și pedagogi.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Encyklopedie českých nakladatelství 1949-2006[*][[Encyklopedie českých nakladatelství 1949-2006 (2007 Czech book edition)|​]], p. 23  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  2. ^ Zdeněk Wirth (). Antonín Wiehl a česká renesance (în cehă) (ed. I). Praga: Jan Štenc. p. 23. 
  3. ^ Ústřední seznam kulturních památek České republiky (în cehă). Praga: Národní památkový ústav. Accesat în . 
  4. ^ Pamětní desky.WIEHL Antonín a manželka Marie - Praha 1, Nové Město, Vodičkova 792/40, Wiehlův dům, přízemí u schodiště (în cehă). Praga: Pamětní desky osobností uvnitř pražských objektů. . Accesat în . 
  5. ^ Archiv Akademie věd České republiky, fond Academia, nakladatelství ČSAV Arhivat în , la Wayback Machine., 1952-1999.
  6. ^ „Informační systém abART – full verze”. Kostelec nad Černými lesy: Archiv výtvarného umění. . Accesat în . 
  7. ^ Vezi site-ul editurii: „Kontakt”. Praga: Academia. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]