Absorbtivitate

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Absorbtivitatea (Puterea de absorbție) a suprafeței unui material este fracțiunea din energia electromagnetică cu lungimi de undă într-un interval , incidentă în unitatea de timp asupra unui element de suprafață cu normala sub un unghi solid împrejurul unei direcții dată de unghiurile (, produsul scalar dintre normala și direcția considerată), care este absorbită de suprafață.

unde

    este energia absorbită
    este energia incidentă
    reprezintă intensitatea radiației incidente.

Absorptivitatea depinde de temperatura a materialului și poate fi diferită în puncte diferite ale suprafeței. Absorptivitatea este un număr real cu valoarea cuprinsă între 0 și 1. Un corp fictiv a cărui suprafață are absorptivitatea egală cu 1 pentru toate unghiurile de incidență și pentru toate lungimile de undă este numit "corp negru". Numărul 1-A se numește reflectivitate(relativă la o direcție de incidență dată) :

Absorptivitatea este legată de emisivitate prin legile lui Kirchhoff. Absorptivitatea este o proprietate a suprafeței și nu trebuie confundată cu coeficientul de absorbție (atenuare) al radiației la propagarea ei prin mediu. Poate apare ușor și confuzie: de exemplu suprafața unui metal are reflectivitate mare, deci absorptivitate mică, deși atenuarea (absorbția) unei unde electromagnetice în interiorul metalului e foarte mare (cedează energie electronilor liberi).

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

    Brătescu, G.G.: Optica, cap.14, Editura didactică și pedagogică, București, 1982
    Siegel, R.,Howell, J.R., Lohrengel, J.: Wärmeübertragung durch Strahlung, Teil I, Springer-Verlag 1988, ISBN 3-540-18496-1