Abebe Bikila

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Abebe Bikila (n. 7 august 1932, Jato, Etiopia; d. 25 octombrie 1973, Addis Abeba) a fost un atlet etiopian, campion olimpic la maraton (Roma, 1960 și Tokyo, 1964). A fost primul campion olimpic dintr-o țară africană.

Date biografice[modificare | modificare sursă]

Abebe Bikila s-a născut în Jato, o localitate din Etiopia situată la cca. 130 km de Addis Abeba. El termină în anul 1944 școala tradițională în limba etiopiană veche. Bikila, la vârsta de 20 de ani, face parte din garda de corp a împăratului. Se căsătorește la 22 de ani cu Yewibdar Giorghis, cu care are patru copii. Talentul său sportiv va fi descoperit în perioada serviciului militar. În anul 1956 Bikila ia parte la jocurile olimpice din Melbourne (1956).

Rezultate sportive[modificare | modificare sursă]

Ultimii ani de viață[modificare | modificare sursă]

În toamna anului 1968 Bikila, suferă un accident grav de circulație, după care rămâne paralizat. După un tratament în țară și străinătate ia parte la un concurs de sanie organizat în Norvegia unde câștigă medalia de aur pe distanța de 10 și 25 de km. În anul 1973, moare din cauza unei hemoragii cerebrale. La înmormântarea lui iau parte 65.000 de persoane. Împăratul Etiopiei Haile Selassie, declară data decesului său, ca zi de doliu național. Stadionul din capitala Etiopiei poartă numele lui.

Literatură[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]