Abe Reles

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Abe Reles
Date personale
Poreclăkid twist Modificați la Wikidata
Născut[1] Modificați la Wikidata
Brooklyn, New York City, New York, SUA Modificați la Wikidata
Decedat (35 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Brooklyn, New York City, New York, SUA Modificați la Wikidata
Cauza decesuluiomor Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
Activitate
Condamnat pentrucrimă  Modificați la Wikidata

AbrahamKid Twist” Reles (n. , Brooklyn, New York City, New York, SUA – d. , Brooklyn, New York City, New York, SUA) a fost un gangster evreu din New York cunoscut ca asasin al Murder, Inc., grupul care executa ordinele Sindicatului național al crimei condus de Meyer Lansky.

Reles a devenit ulterior informator[2] și a trimis mai mulți membri ai Murder, Inc. la scaunul electric. Acesta a încetat din viață după ce a căzut de la etajul 6 al hotelului în care a fost plasat de poliție; se speculează că mafia ar fi comis crima deoarece urma să depună mărturie împotriva subșefului familiei Mangano, Albert Anastasia.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Abraham Reles, fiul unor imigranți evrei austrieci,[2] s-a născut în cartierul Brownsville⁠(d)din Brooklyn pe 10 mai 1906. Tătăl său Sam a lucrat în industria confecțiilor până în timpul crizei economice. Numele ebraic⁠(d) al lui Reles era Elkanah ben Shimon.

Reles a urmat cursurile școlii până în clasa a opta. După ce a părăsit școala, a început să piardă timpul în magazinele de bomboane și la barurile de biliard din zona Brownsviile. A format o bandă alături de prietenii săi din copilărie Martin Goldstein și Harry „Pittsburgh Phil” Strauss, fiind arestat pentru prima dată în 1921 după ce a furat 2 dolari dintr-un automat de vânzare. A fost trimis la școala de corecție Children's Village⁠(d) din Dobbs Ferry⁠(d) timp de patru luni. Într-un caz, a atacat un muncitor de la o spălătorie pentru că nu a curățat o pată de pe aripa mașinii sale.[3] Altă dată, Reles l-a ucis pe angajatul unei parcări deoarece nu i-a adus mașina suficient de repede.[3]

Prohibiția și Murder, Inc.[modificare | modificare sursă]

În perioada prohibiției din anii 1920, Reles și Goldstein au lucrat pentru frații Shapiro⁠(d) care desfășurau activități ilegale în Brooklyn. La scurtă vreme după angajare, aceștia au început să comită infracțiuni pentru frați. La un moment dat, Reles a fost capturat și condamnat la doi ani de închisoare într-un centru educativ din New York. După ce frații Shapiro nu au reușit să-l ajute pe acesta, Reles a ales să se răzbune.[4][necesită citare]

După eliberare, Reles, Goldstein și George Defeo au intrat în afaceri cu aparate de jocuri de noroc.[5] Datorită relațiilor lui Defeo, Reles și Goldstein au încheiat o înțelegere cu influentul Meyer Lansky care spera să-și extindă afacerile în cartierele sărace din Brooklyn.[necesită citare]

După ce afacerea cu apare de jocuri de noroc a început să prospere, frații Shapiro au angajat un asasin care să-i elimine pe Reles și Goldstein. Într-o noapte, cei doi au fost contactați telefonic de un „prieten” care le-a transmis că frații Shapiro au părăsit sediul central din East New York. Odată ajunși la sediu, au căzut într-o ambuscadă și au fost atacați de trei persoane. Deși au fost răniți, au reușit să scape cu viață. Între timp, Meyer Shapiro a răpit-o pe iubita lui Reles, a bătut-o și violat-o.[6]

Frații Shapiro[modificare | modificare sursă]

După ambuscadă și violul iubitei sale, Reles a solicitat ajutorul asasinilor Murder, Inc. Frank „Dasher” Abbandando și Harry „Happy” Maione.[5] Cei doi au fost bucuroși să ajute: sperau să-i omoare pe frații Shapiro și să preia o parte din operațiunile lor. După mai multe încercări zadarnice ale ambelor părți de a se elimina reciproc, membrii Murder, Inc. au reușit în cele din urmă să-l asasineze pe Irving Shapiro.

Reles l-a târât pe Irving din holul casei sale în stradă[7] unde l-a bătut, lovit cu piciorul și apoi împușcat de mai multe ori. Două luni mai târziu, Reles l-a întâlnit pe Meyer Shapiro pe stradă și l-a împușcat în față.[8] Ultimul frate, William, a fost asasinat abia trei ani mai târziu. După ce l-au capturat și transportat într-o ascunzătoare, acesta a fost bătut, băgat într-un sac și îngropat de viu[9] în Canarsie⁠(d), Brooklyn.[10] Un trecător i-a observat și au fost nevoiți să fugă de la scena crimei.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Abe Reles, Find a Grave, accesat în  
  2. ^ a b „Abe Reles | American gangster”. Encyclopedia Britannica (în engleză). Accesat în . 
  3. ^ a b Cummings and Volkman 1992, p. 36
  4. ^ Graham K. Bell (). Murder, Inc.: The Mafia's Hit Men in New York City. Arcadia Publishing. 
  5. ^ a b Nate Hendley (2009). American Gangsters, Then and Now: An Encyclopedia: An Encyclopedia. ABC-CLIO. p. 208.
  6. ^ Nate Hendley (). American Gangsters, Then and Now: An Encyclopedia: An Encyclopedia. ABC-CLIO. p. 208. After the ambush, Meyer Shapiro abducted Reles's teenage girlfriend at gun-point and brutally raped and beat her. 
  7. ^ „GANGSTER IS SLAIN AT DOOR OF HOME; Irving Shapiro of Brooklyn Shot Dead in Vestibule as Friend Waits Outside. TWO ASSAILANTS FLEE Victim Had Been Active in Many Petty "Rackets" and Had a Criminal Record, Police Say”. The New York TImes. Accesat în . 
  8. ^ „RACKET CHIEF SLAIN AFTER 18 ATTEMPTS; Body of Meyer Shapiro Found in East Side Cellar With a Bullet in His Head. FOUR SUSPECTS LOCKED UP Police Say Brooklyn Gangster Tried to "Muscle In" on Bronx and Manhattan Alcohol Rings. Two "Black Sheep." Feud Cost Five Lives. In Fear of Knife”. The New York Times. Accesat în . 
  9. ^ Cassidy, Tom (). „Shapiro was buried alive by gang does”. Daily News. Accesat în . 
  10. ^ Meyer Berger. „Murder Inc. Justice overtakes the largest and most cruel gang of killers in U.S. history”. Life. Accesat în . Willie Shapiro was burried alive in 1934 and his body is shown here after it was exhumed from sand pit in Brooklin. Murder was by Reles's and Strauss's gang who wiped out Willie and his two brothers because they were business competitors. 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Rockaway, Robert A. (2000). But he was good to his mother: The Lives and Crimes of Jewish Gangsters. Gefen Publishing House. ISBN 965-229-249-4
  • Cummings, John, and Ernest Volkman (1992). Goombata: The Improbable Rise and Fall of John Gotti and His Gang. Avon Books. ISBN 0-380-71487-6

Legături externe[modificare | modificare sursă]