Abdel Fattah al-Burhan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Abdel Fattah Abdelrahman al-Burhan
عبد الفتاح عبد الرحمن البرهان
Date personale
Născut (63 de ani) Modificați la Wikidata
Qandato⁠(d), Sudanul Anglo-Egiptean⁠(d), Republic of the Sudan⁠(d) Modificați la Wikidata
Naționalitatearab
Cetățenie Sudan Modificați la Wikidata
Religieislam sunit
Ocupațiemilitar
funcționar public[*]
politician Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba arabă Modificați la Wikidata
Președintele Consiliului Militar Provizoriu al Sudanului
În funcție
12 aprilie 2019 – 21 august 2019
Președintele Consiliului Suveranității Sudanului
Deținător actual
Funcție asumată
21 august 2019

Alma materColegiul Militar Sudanez[*]
Prezență online

Abdel Fattah Abdelrahman al-Burhan (în arabă: عبد الفتاح عبد الرحمن البرهان, născut la 11 iulie 1960 este un militar si om politic sudanez, general-locotenent, care îndeplinește începând din august 2019 funcția de președinte al Consiliului Suveranității al Sudanului, care este conducătorul colectiv provizoriu al Sudanului, compus din șase civili și cinci militari. În aprilie-august 2019 a fost de facto șeful statului sudanez in calitatea de presedinte al Consiliului Militar Provizoriu, dupa demisia lui Ahmed Awad Ibn Auf. Adjunctul lui Al-Burhan este Mohammed Hamdan Daglo, care în trecut sub numele de „Hemeti” a comandat una din brigăzile forțelor rău famate Janjawid implicate în războiul civil din Darfur.

Înainte a fost inspectorul general al Fortelor Armate Sudaneze. Recordul său a fost considerat mai nepătat în comparație cu majoritatea generalilor sudanezi. În cursul Revoluției Sudaneze s-a întâlnit cu protestatarii și le-a ascultat doleanțele. În mai 2019 Al Burhan a efectuat prima sa vizită în străinătate pentru a-l întâlni pe președintele Egiptului, Abdel Fattah el-Sisi. A doua sa vizită a avut drept obiectiv Emiratele Arabe Unite.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Copilărie și tinerețe[modificare | modificare sursă]

Abdel Fattah al-Burhan s-a născut în satul Qandto din Statul Nil din nordul Sudanului, într-o familie musulmană religioasă. După ce a învățat la școala elementară și medie din sat, a plecat la Shendi, pentru terminarea studiilor de liceu , iar apoi a studiat la Colegiul Militar Sudanez.

Cariera militară[modificare | modificare sursă]

După absolvirea Academiei militare, al-Burhan a rămas ca militar la Khartum, de unde a fost trimis pe fronturile din Războiul civil din Darfur și Al Doilea Război Sudanez care s-a soldat cu dezlipirea Sudanului de Sud. Al-Burhan a servit în forțele de grăniceri, devenind ulterior comandantul acestora, apoi șef adjunct al comandamentului Forțelor de uscat. A fozt un timp atașat militar al Sudanului în R.P.Chineză. Al-Burhan a făcut antrenamente militare în Egipt și Iordania, iar in 2018 a fost numit comandantul trupelor de uscat. [1] În februarie 2018 a fost numit șef al Statului Major și apoi inspector general al armatei sudaneze. [2][3] În 26 februarie 2019 în timpul masivelor demonstrații de protest care au curemurat țara, cerând căderea regimului Omar al Bashir, Al -Burhan a fost înălțat la rangul de general-locotenent.

După răsturnarea generalului Bashir, regimul de tranziție condus de o coaliție de militari și civili s-a instalat pentru o perioadă prevăzută de circa doi ani. La 3 iunie 2019 forțele de ordine sudaneze au reprimat manifestații la Khartum, omorând circa 30 manifestanți. De asemenea a fost suspendată activitatea internetului în țară.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Who is new head of Sudan's transitional council”. Anadolu Agency. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ Who is Abdel Fattah al-Burhan
  3. ^ [1]