Abținere

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Abținerea este un termen folosit în procedura alegerilor în cazul în care un alegător nu merge să voteze (în ziua alegerilor electorale) sau, în procedura parlamentară, este prezent în timpul votului, dar nu votează.[1] Abținerea trebuie opusă bultinelor "nule", prin care un alegător aruncă buletinul de vot pe care îl marchează intenționat, în mod greșit sau ne aplicînd nici un fel de semn. Buletinul nul (sau alb) al alegătorului votează, deși votul lui poate fi considerat drept erosit (stricat), in dependență de legislație, pe când în cazul abținerei alegătorul nu votează. Ambele forme (abținerea și votul "alb") pot fi sau nu, în dependență de situație, considerate ca un protest față de procedura de votare (de asemnea cunoscută sub denumrea de "vot alb" sau "vot nul").

Abținerile nu țin cont de votarea negativă sau pozitivă. Atunci când membrii se abțin, aceștia participă efectiv doar la un cvorum. Voturile de "vot alb" totuși pot fi luate în considerare în totalul voturilor, în funcție de legislație.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Frequently Asked Questions about RONR (Question 6)”. The Official Robert's Rules of Order Web Site. The Robert's Rules Association. Arhivat din original la . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]