A XXVI-a Dinastie a Egiptului Antic

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Dinastia a Douăzeci și Șasea a Egiptului (Dinastia XXVI, alternativ Dinastia a 26-a sau Dinastia 26) a fost ultima dinastie nativă care a condus Egiptul înainte de cucerirea persană în 525 î.Hr. (deși au urmat altele). Domnia dinastiei (664–525 î.Hr.) este numită și Perioada Saită după orașul Sais, unde faraonii acesteia și-au avut capitala, și marchează începutul Perioadei Târzii a Egiptului Antic.[1]

Faraonii Dinastiei a 26-a[modificare | modificare sursă]

Numele Faraonului Imagine Domni Numele de tron Înmormântare Consoartă Comentarii
Psamtik I



</br> Psametichus I
</img> 664–610 î.Hr Wahibre Sais Mehytenweskhet A reunificat Egiptul și a pus capăt controlului nubian asupra Egiptului de Sus. Manetho îi dă 54 de ani de domnie.
Necho II
610–595 î.Hr Wehemibre Khedebneithirbinet I Necho al II-lea este faraonul cel mai des menționat în mai multe cărți ale Bibliei.
Psamtik II



</br> Psametichus II
Statue of Psamtitk II. Louvre Museum
Statuia lui Psamtitk II. Muzeul Louvre
595–589 î.Hr Neferibre Takhuit
Wahibre Haaibre



</br> (Apries)
589–570 î.Hr Haaibre Răsturnat și exilat de Amasis al II-lea. S-a întors în Egipt în fruntea unei armate babiloniene, dar a fost învins și probabil ucis. Manetho îi dă 19 ani de domnie.
Amasis II



</br> Ahmose II
</img> 570–526 î.Hr Khnem-ib-re Sais Tentkheta



</br> Nakhtubasterau
Herodot susține că, atunci când Cambises al II-lea a invadat Egiptul, dându-și seama că nu a fost capabil să se răzbune pentru faptele și înșelăciunile anterioare ale lui Amasis, i-a deshumat trupul, l-a profanat și a ars ceea ce a mai rămas din mumie.
Psamtik III



</br> Psametichus III
526–525 î.Hr Ankhkaenre După Herodot, condus doar 6 luni înainte de invazi persană condusă de Cambise al II-lea .

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Aidan Dodson, Dyan Hilton. The Complete Royal Families of Ancient Egypt. The American University in Cairo Press, London 2004