A 25-a oră (film)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Acest articol se referă la filmul A 25-a oră din 1967. Pentru alte sensuri, vedeți A 25-a oră (dezambiguizare).
A 25-a oră
La Vingt-cinquième heure
A25 heure.jpg
afișul filmului de Howard Terpning
RatingRating.gif
Genfilm de război[1]
film dramatic  Modificați la Wikidata
RegizorHenri Verneuil
AutorFrançoise Boyeur
Wolf Mankowitz
Henri Verneuil
ScenaristHenri Verneuil
François Boyer
Wolf Mankowitz[*]  Modificați la Wikidata
ProducătorCarlo Ponti
DistribuitorMetro-Goldwyn-Mayer
Director de imagineAndreas Winding
MontajFrançoise Bonnot[*]  Modificați la Wikidata
MuzicaGeorges Delerue
Maurice Jarre
DistribuțieAnthony Quinn
Virna Lisi
Premiera16 febr. 1967 (SUA)
26 aprilie 1967 (Franța)
Durata196 de minute (Europa)
ȚaraFranța
Italia
Iugoslavia  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiRomânia  Modificați la Wikidata
Limba originalăfranceză
b engleză
română
Prezență online
Internet Movie Database
Rotten Tomatoes
CineMagia
AlloCiné
Allmovie
MovieMeter
Elonet
ČSFD
KinoPoisk
elCinema.com
PORT.hu
Pagina Cinemagia

A 25-a oră [1], (în engleză: The twenty-fifth hour, în franceză: La Vingt-cinquième heure) este un film realizat de regizorul francez Henri Verneuil, în 1967, după romanul autobiografic omonim al scriitorului român în exil Constantin Virgil Gheorghiu, apărut în anul 1949.

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Information icon.svg Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

1938. Un țăran român, naiv și binevoitor, Johann Moritz (Anthony Quinn), dintr-un sat din Transilvania, trăiește alianța țării sale cu Germania. În 1939, Johann Moritz, este denunțat ca fiind evreu, deși nu era, de către Nicolai Dobrescu, șeful postului local de poliție, care o râvnea pe frumoasa soție a aceluia. Moritz este trimis într-un lagăr de muncă, unde este forțat să muncească la un șanț de apărare antitanc împotriva sovieticilor. Suzanna (Virna Lisi), soția sa, este constrânsă să ceară divorțul pentru a-și putea păstra casa, deoarece nemții ar fi confiscat toate bunurile familiei, considerându-i evrei. Evadând cu alți deținuți evrei spre Ungaria, țară „unde viața este mai puțin grea pentru evrei”, este prins de autoritățile ungare si considerat spion român. După ce a fost torturat, este trimis ca muncitor maghiar „voluntar” în Germania. Este scos din rândurile deținuților de către un medic SS, care în urma unor măsurători antropologice efectuate pe craniul lui Moritz, îl declară ca fiind descendent al celei mai pure rase ariene.

Astfel Moritz, acum înrolat în rândurile armatei SS, pe când păzea câțiva deținuți din trupa de muncă silnică, la un atac al aviației aliaților, îi ajută pe aceștia să fugă și să se alăture americanilor.

Dar situația se schimbă, în 1944, rușii invadează România, iar Suzanna este violată iar apoi persecutată din cauză că poza soțului său Johann, apare pe coperta mai multor cărți și reviste germane (Adler, Signal), în uniformă SS.

Johann Moritz, căzând prizonier, este internat de către americani într-un lagăr de prizonieri de război, după care este judecat laProcesele de la Nürnberg ca fiind criminal de război. După ce avocatul apărării prezintă o scrisoare de la soția lui, Suzanna, în care aceasta explica ce se întâmplase, cum soțul ei a fost pe nedrept deportat, și prin câte a fost nevoită ea să treacă (inclusiv prin faptul că fusese violată de soldații ruși, viol în urma căruia se născuse un copil), Johann Moritz este eliberat în 1949, la zece ani după ce intrase în sistemul lagărelor de detenție. Johann o reîntâlnește pe Suzanna și pe cei trei copii într-o stație de cale ferată din Germania. Reîntâlnirea este dificilă, amândurora li se vede, pe chipuri, că au trecut ani mulți și grei peste ei. La solicitarea unui fotoreporter de ziar, Moritz îl îmbrățișează, chiar și pe noul membru al familiei.

Fișă tehnică a filmului[modificare | modificare sursă]

Distribuția[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

1. Caranfil, Tudor (). DICȚIONAR UNIVERSAL DE LUNGMETRAJE CINEMATOGRAFICE. București: Editura Litera Internațional. ISBN 978-973-675-416-6. 


  1. ^ http://www.imdb.com/title/tt0062445/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)