Aït-ben-Haddou

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Aït-ben-Haddou
Patrimoniul Mondial UNESCO
Aït-ben-Haddou
Aït-ben-Haddou
ȚaraMaroc Maroc
Unitate administrativăAit Zineb[*][[Ait Zineb (rural commune in Morocco)|​]],Ouarzazate Province[*][[Ouarzazate Province (province in Draa-Tafilalet, Morocco)|​]] Modificați la Wikidata
TipCultural
Criteriiobiectivul ilustrează un stadiu semnificativ în istoria oamenilor, așezare umană și utilizare a pământului tradiționale Modificați la Wikidata
Referință444
Regiunea**Europa și America de Nord
Anul1987 (Sesiunea a 11-a)
Aït-ben-Haddou se află în Maroc
Aït-ben-Haddou
Aït-ben-Haddou
Aït-ben-Haddou (Maroc)
Poziția geografică
Coordonate31°03′00″N 7°08′00″W ({{PAGENAME}}) / 31.05°N 7.1333333333333°V Modificați la Wikidata
* Lista Patrimonului Mondial
** Regiunile după clasificarea UNESCO


Aït-ben-Haddou (arabă آيت بن حدو) este un ksar (Ighrem în berberă) din Maroc aflat pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, în provincia Ouarzazate. Este o parte a localității Ait Zineb1.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aït-ben-Haddou este situat în Valea Ounila, la sud de Télouet, bastionul lui Glaoui, vale care era un loc de trecere tradițional al caravanelor care leagă Marrakech spre sudul Saharei.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Acesta este un exemplu grăitor al arhitecturii tradiționale din sudul Marocului, pe marginea unui deal în vârful căreia se regăsea un agadâr.

Satul este ca un ansamblu de clădiri de pământ înconjurate de ziduri, ksarul, care este un habitat tradițional pre-saharian. Casele se grupează în interiorul zidurilor sale de apărare întărite cu turnuri de colț. Unele dintre casele sale par castele mici, cu turnurile lor înalte, decorate cu motive de cărămidă din noroi. Cele mai vechi clădiri datează din secolul al XVII-lea. Situl a fost de altfel unul dintre multele puncte de vânzare pe traseul comercial care lega Africa sahariană de Marrakech - încă se poate observa un fondouk (caravanserai).

În jurul acestui douar sunt grupate câteva sate. Toți au fost atrași de un râu care traversează o vale. Locuitorii acestor douare sunt, în mare majoritate, nomazi berberi care au ales apoi, din diferite motive, sedentarismul.

Patrimoniul mondial[modificare | modificare sursă]

Ksarul Aït-ben-Haddou este înregistrat pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO din anul 1987. În timpul protectoratului francez acesta a fost numit „Mont Saint-Michel al poporului chleuhs“.

Platou de filmare[modificare | modificare sursă]

Mai multe filme au fost turnare aici, printre care:

Lista de referințe[modificare | modificare sursă]