638 Ways to Kill Castro

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
638 Ways to Kill Castro
Castro.JPG
Captură de ecran cu Fidel Castro în documentar
RatingRating.gif
Titlu originar638 Ways to Kill Castro
Genfilm documentar  Modificați la Wikidata
RegizorDollan Cannell
ProducătorKari Lia
DistribuitorNetflix  Modificați la Wikidata
Director de imaginePetra Graf
Michael Timney
MontajOliver Huddleston
MuzicaSamuel Sim
Premiera28 noiembrie 2006 (2006-11-28)
Durata75 minute
ȚaraRegatul Unit
Limba originalăEngleză
Prezență online
Internet Movie Database
Rotten Tomatoes
Allmovie
MovieMeter
ČSFD
KinoPoisk

638 Ways to Kill Castro (în română: 638 de metode de a-l ucide pe Castro) este un film documentar realizat de Channel 4 și difuzat în Regatul Unit pe 28 noiembrie 2006. Filmul prezintă povestea câtorva din numeroasele atentate ale CIA la viața liderului cubanez Fidel Castro.

Filmul a fost regizat de Dollan Cannell, editor de imagine este Meredith Chambers, iar producător executiv – Peter Moore.

Subiect[modificare | modificare sursă]

Information icon.svg Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Filmul dezvăluie multiple metode și tentative de asasinare a lui Fidel Castro, de la țigarete explozibile până la femei fatale; de la o stație radio care emana LSD gazos până la un stilou cu otravă. Fabian Escalante⁠(es), fostul șef al serviciilor de contrainteligență ale Cubei, cel care a fost împuternicit cu protejarea lui Fidel Castro pe durata celor 49 de ani cât s-a aflat la putere, a estimat la 638 numărul atentatelor la viața lui Castro. Atentatele întreprinse de Central Intelligence Agency au început în prima jumătate a anilor 1960. Din anii 1970, majoritatea atentatelor au fost comise de cubanezi exilați, care au fost antrenați de CIA la scurt timp după ce Castro a preluat puterea în 1959.

Filmul conține și o secvență lungă cu Antonio Veciana, cubanez exilat care în trei ocazii pe parcurusul a 17 ani a fost aproape de a-l ucide pe Castro. Alte personaje sunt exilații Félix Rodríguez, operativ CIA care a antrenat exilații cubanezi pentru Invazia din Golful Porcilor și care a fost prezent atunci când Armata Boliviană l-a ucis pe Che Guevara în 1967 la cererea președintelui bolivian de atunci; și Enrique Ovares, prababil prima persoană care a comis un atentat la viața lui Castro, după ce acesta a preluat puterea. Robert Maheu de asemenea oferă un interviu, un asociat Hughes care a servit ca legătură între CIA și mobsterii "Johnny" Roselli și Sam "Momo" Giancana, într-un alt scenariu de a-l ucide pe Castro, de această dată cu pilule otrăvite.

Legături externe[modificare | modificare sursă]