Țara Onutului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Pentru alte sensuri, vedeți Onut.
Formațiunile statale timpurii ale vlahilor, inclusiv Onutul

Onut este o presupusă formațiune statală vlahă (românească) existentă în evul mediu timpuriu în nord-vestul Basarabiei și nordul Bucovinei (actualmente în nord-estul extrem al României, nord-vestul al Republicii Moldova și regiunea Cernăuți din Ucraina).

Istoric[modificare | modificare sursă]

Într-o biserică de lângă Liov există (sau exista) o icoană dăruită de Ioan ducele Vlahilor de la Onut la 1150. Inscripția datează cu anul 1689, fiind copiată după una mai veche de la 1150, și menționa: Din anul de la Domnul Isus Christos 1150, în cea mai apropiată Sâmbătă de la Sf. Ioan Botezătorul, se odihnește nobilul domn Ioan de Onads ducele Vlahiei. Se presupune că acest duce Ioan de la Onut a putut conduce un mic cnezat local, posibil aliat al cneazului Galiției, și s-ar fi putut refugia la Liov în urma năvălirii cumanilor[1].

Centrul religios al cnezatului se pare că a fost în localitatea Vasilău (Vasîliv în limba ucraineană), aflată la 10 km mai înspre vest, pe malul de sud al Nistrului, unde s-au descoperit ruinele unei biserici cu fundația de piatră și un cimitir plin de cruci de piatră, unele din secolul al XII-lea.[2] Această biserică ar putea fi cea mai veche biserică medievală de pe teritoriile moldovenilor. Mult timp, granițele moldovenilor au fost pe linia Nistrului, depășind Onutul spre vest, de la apariția statelor românești până la pierderea Bucovinei.[3]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Nicolae Iorga, Momente istorice, Cultura națională, București, 1927.
  2. ^ Victor Spinei, Spațiul Nord-Estic Carpatic în mileniul întunecat, Editura Universității A. I. Cuza, Iași, 1997, p. 155.
  3. ^ Dumitru Covalciuc, Țara Fagilor, Cernăuți - Tîrgu-Mureș, 1992 p. 23-26.

Legături externe[modificare | modificare sursă]