Ștefan Mașnic

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Ștefan Mașnic(n. 1 iunie 1952, Brînzeni, Edineț- d. 8 septembrie 2016, Los Alamos, SUA)- a fost un fizican moldo-american, specialist în fizica nucleară.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut în satul Brînzeni, Edineț. A sbolvit școala medie din sat cu medalie de aur. Membru ULCT în anii 1965-1980. Ulterior, în anul 1969, a fost admis la facultatea de fizică și matematică a Universității din Chișinău, unde a studiat pănă la anul 3. Din acest an este transferat la catedra de fizică teoretică nucleară a facultății de fizică a Universității de Stat din Moscova cu sediul la Dubna, în incinta Institutului Unificat de cercetări nucleare. După absolvirea catdrei cu rezultate foarte bune este recomandat pentru doctorantură. Fiiind formal angajat în sectorul de fizică a particulelor elementare și nucleară a secției de fizică statistică din cadrtul Institutului de fizică aplicată al Academiei de științe din RSSM/Republica Moldova a lucrat de fapt la IUCN din Dubna, unde a susținut doctoratul- avându-l ca conducătr științific pe profesorul V. D. Toneev. În anul 1997 a emigrat în SUA, în laboratorul Național al SUA de la Los Alamos împreună cu familia,unde a lucrat inițial în sectia de fizică teoretică, iar mai târziu în secția de fizică a razelor Roentgen. Mașnic a fost căsătorit cu Nadia Mașnic, are două fiice: Paulina Mashnik-Muying, care locuiește în California, și Daria Mashnik, care locuiește la Washington-DC.

Activitatea științifică[modificare | modificare sursă]

Ștefan Mașnic este autorul a unui număr mare (circa 200) de cercetări științifice în domeniul fizicii nucleare, în care a fost preocupat de procese cascadă (avalanșă) a reacțiilor nucleare, procese cumulative și non-cumulative, induse de neutroni, procese induse de protoni în radionuclizi, procese nucleare de fisiune și fuziune, procese de producere a elementelor și ionilor în ciocnici nucleare, interacțiii ale deuteriului cu nuclee, activarea izotopilor nucleari cu neutroni rapizi, modelare computerizată, procese cu captare de muoni, efectele razelor cosmice asupra Sistemului solar și Galaxiei, etc.