Șincai-Fânațe, Mureș

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Șincai-Fânațe
—  Sat  —
Șincai-Fânațe se află în România
Șincai-Fânațe
Șincai-Fânațe
Șincai-Fânațe (România)
Poziția geografică
Coordonate: 46°39′17″N 24°20′12″E46°39′17″N 24°20′12″E

ȚarăFlag of Romania.svg România
JudețMures county coat of arms.svg Mureș
ComunăROU MS Sincai CoA.jpg Șincai

SIRUTA119849
Prima atestare1954

Populație (2011)
 - Total243 locuitori

Fus orarEET (+2)
 - Ora de vară (DST)EEST (+3)
Cod poștal547598

Prezență online
GeoNames Modificați la Wikidata

Șincai-Fânațe este un sat în comuna Șincai din județul Mureș, Transilvania, România. Abia după primul război mondial s-au construit noi case, dar și acestea răsfirate. În această perioadă a fost ridicată o școală nouă, în 1920, și apoi biserica cu hramul “Sfânta Treime” în anul 1935. Biserica, inițial greco-catolică, a fost construită în stil neoromanic din cărămidă, pe fundație de beton și acoperită cu eternit, în timpul preotului Vasile Lupu din parohia Șincai (Șamșond).

În anul 1932 filia trece de la parohia Șamșond la parohia Fânațe, continuându-se lucrările la biserică și pictura icoanelor de pe iconostas de către Aurel Pop, profesor de desen din Târgu Mureș, lucrare trainic și bine executată, în timp ce preot era Ioan Pol, paroh la Fânațe. Filia a fost ridicată la rang de parohie după Sfințirea ei de către mitropolitul Alexandru Nicolescu de la Blaj și devine iarăși filie la parohia Fânațe după anul 1956. Alți preoți care au slujit aici sunt: Mera Ambrozie, Pop Ovidiu, Ionescu Paraschiv, Coman Nicolae, Măierean Grigore, Belean Ilie.

Biserica a fost reparată în anul 1998 cu purtarea de grijă a preotului Sîrbu Petru Ioan, în prezent fiind aprobat devizul pentru pictarea sfântului lăcaș. În filie este casă parohială, bine întreținută, reparată în anul 2000. În curtea bisericii se află o piatră funerară în amintirea lui Gheorghe Șincai, după care a fost redenumită localitatea.

În 2009 erau aproximativ 150 de locuitori.