Școala Națională de Film din Łódź

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Școala Națională de Film, Televiziune și Teatru din Łódź (PWSFTVIT) este cea mai respectată școală pentru viitorii actori, regizori, fotografi, cameramani din Polonia. A fost înființată la data de 8 martie 1948 în Łódź.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Până în 1958 a existat ca două școli complet diferite: una pentru actori și una pentru cineaști. Școlile și industria cinematografiei au fost mutate după Al Doilea Război Mondial de la Varșovia în cel mai apropiat oraș, Łódź. Această mișcare a fost inițial văzută ca o măsură temporară, astfel numele de școală a actorilor a fost numită "Școala Națională Superioară de Teatru" din Varșovia, cu sediul în Łódź. Creatorul și primul rector al școlii a fost renumitul actor polonez Leon Schiller, numele său fiind în prezent și numele școlii. În 1949 activitatea a fost împărțită în două ramuri, una s-a mutat la Varșovia, iar cealaltă a rămas în Łódź sub conducerea lui Kazimierz Dejmek.

Fuziunea celor două ramuri a avut loc în anul 1958 ca urmare a artiștilor care au absolvit și au reușit să crească popularitatea școlii și reputația de "Școala de Film" din Łódź. Școala a fost considerată ca fiind cea mai liberală și cel mai puțin comunistă instituție de învățământ superior din Polonia.