Șanțul subparietal

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Șanțul subparietal (Sulcus subparietalis), sau șanțul subparietal Broca, scizura subparietală Broca, șanțul suprasplenial este un șanț pe suprafața medială a emisferei cerebrale, mai sus de spleniul corpului calos, care separară partea posterioară a girusului cingular (aflat mai jos) de precuneus (aflat mai sus). Anterior și posterior el este întrerupt de 2 pliuri de trecere verticale, care conectează girusul cingular și precuneusul - plica de trecere parietolimbică anterioară și plica de trecere parietolimbică posterioară.

Anterior șanțul subparietal provine de la punctul de curbare în sus a ramurii marginale a șanțului cingular, unde el este, în mod frecvent (32%), confluent cu șanțul cingular. Posterior el se extinde spre porțiunea anterioară a șanțului calcarin.

Șantul subparietal continuă direcția principală antero-posterioară a șanțului cingular, însoțind corpul calos până în spatele spleniului, și se termină în față șanțului parietooccipital, de care este separat printr-ul pliu de trecere vertical între girusul cingular și precuneus numit plica de trecere parietolimbică posterioară Broca.

În marea majoritate a cazurilor, un pliu similar de trecerea vertical între girusul cingular și precuneus - plica de trecere parietolimbică anterioară, separă extremitatea anterioară a șanțului subparietal de șanțul cingular, în așa fel că șanțul subparietal , situat la baza precuneusului, se prezintă sub forma unei incizuri izolate.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Francisc Grigorescu Sido. Tratat de neuroanatomie funcțională și disecția nevraxului. 2007
  • Inderbir Singh. Textbook of human neuroanatomy. 2006
  • Sobotta Atlas of Human Anatomy. Volume 1 Head, Neck, Upper Limb. 14th ed 2006
  • Gray's Anatomy. The Anatomical Basis of Clinical Practice. Susan Standring. 40th Edition 2008