Ōtagaki Rengetsu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ōtagaki Rengetsu
Date personale
Născută Modificați la Wikidata
Kyōto⁠(d), Prefectura Kyoto, Japonia Modificați la Wikidata
Decedată (84 de ani) Modificați la Wikidata
Jinko-in⁠(d), Prefectura Kyoto, Japonia Modificați la Wikidata
Cetățenie Japonia[1] Modificați la Wikidata
ReligieBudism Modificați la Wikidata
Ocupațiewaka poet[*][[waka poet (person who composes Waka or Tanka)|​]]
olar[*]
pictoriță
scriitoare
bhikkhunī[*][[bhikkhunī (fully ordained female Buddhist monastic)|​]] Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiJaponia[2] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba japoneză Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniu artisticpoezie  Modificați la Wikidata
PregătireYoshika Mutobe[*][[Yoshika Mutobe |​]], Ueda Akinari[*][[Ueda Akinari (scriitor japonez)|​]], Kagawa Kageki[*][[Kagawa Kageki (Japanese poet and writer)|​]]  Modificați la Wikidata
Profesor pentruTomioka Tessai  Modificați la Wikidata
Opere importanteRengetsu ware[*][[Rengetsu ware (Type of Japanese poetry)|​]]  Modificați la Wikidata

Ōtagaki Rengetsu (în japoneză 太田垣 蓮月, n. , Kyōto⁠(d), Prefectura Kyoto, Japonia – d. , Jinko-in⁠(d), Prefectura Kyoto, Japonia) a fost o călugăriță budistă despre care se consideră că a fost unul dintre cei mai mari poeți japonezi ai secolului al XIX-lea. Ea a fost, de asemenea, o olăriță și o pictoriță pricepută și o caligrafă experimentată.

Biografie[modificare | modificare sursă]

A fost fiica unei curtezane și a unui nobil. Născută într-o familie de samurai cu numele de familie Tōdō, a fost adoptată la o vârstă fragedă de familia Ōtagaki.[3] A fost o doamnă de onoare la Castelul Kameoka de la 7 la 16 ani, când s-a căsătorit.[3] A fost căsătorită de două ori și a avut cinci copii.

Cu toate acestea, soțul ei a murit în 1823. A devenit călugăriță budistă la vârsta de treizeci de ani, după ce și-a îngropat ambii soți, toți copiii ei, mama vitregă și fratele vitreg. Tatăl ei adoptiv i s-a alăturat în călugărie. Ōtagaki s-a alăturat templului Chion-in și a devenit călugăriță, luându-și numele budist Rengetsu („Luna Lotus”). Ea a rămas la Chion-in timp de aproape zece ani și a trăit în alte temple în următoarele trei decenii, până în 1865, când s-a stabilit la Jinkō-in, unde a trăit pentru tot restul vieții.

Fiind femeie, i s-a permis să trăiască într-o mănăstire budistă doar câțiva ani. După aceea, a locuit în colibe mici și a călătorit destul de mult. A fost un maestru al artelor marțiale, fiind antrenată încă din copilărie de familia ei adoptivă. Familia Otagaki era bine cunoscută ca fiind una a profesorilor de ninja. S-a antrenat în jujutsu, naginatajutsu, kenjutsu și kusarigama.[4]

Deși este cel mai bine cunoscută ca poet waka, Rengetsu a fost, de asemenea, pricepută la dans, cusut, la unele dintre artele marțiale și la ceremonia japoneză a ceaiului. Ea a admirat și a studiat sub o serie de mari poeți, inclusiv Ozawa Roan și Ueda Akinari, iar mai târziu a devenit o prietenă apropiată și mentor al artistului Tomioka Tessai. O serie de lucrări ale lui Tessai, deși pictate de el, înfățișează caligrafie realizată de Rengetsu.

Opera ceramică a ei a devenit atât de populară încât a fost continuată după moartea ei sub numele de obiecte Rengetsu.[5] Opera ei (atât ceramică, cât și caligrafie) este deținută în mai multe muzee din întreaga lume, inclusiv Muzeul de Artă din Birmingham,[6] Muzeul de Artă din Los Angeles,[7] Muzeul de Artă Harn,[8] Muzeul de Artă din Saint Louis,[9] Muzeul de Artă al Universității din Michigan,[10] Muzeul de Artă Walters,[11] Muzeul de Artă Harvard,[12] British Museum[13] și Muzeul Maidstone.[14]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Japans, NMVW-collection website, accesat în  
  2. ^ Otagaki Rengetsu, HANGROLSCHILDERING (în neerlandeză), accesat în  
  3. ^ a b Brinkley, Frank (). Japan, Its History, Arts, and Literature: Japan, its history, arts, and literature (în engleză). J. B. Millet Company. p. 230. 
  4. ^ Garcia, Raul Sanchez (). The Historical Sociology of Japanese Martial Arts (în engleză). Routledge. ISBN 978-1-351-33379-5. 
  5. ^ „Otagaki Rengetsu – Lotus Moon – Morikami Museum and Japanese Gardens”. morikami.org. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ „You are being redirected..”. www.artsbma.org. Accesat în . 
  7. ^ „Autumn Moon | LACMA Collections”. collections.lacma.org. Accesat în . 
  8. ^ „Hanging Basket” (PDF). Arhivat din original (PDF) la . 
  9. ^ „Late Autumn Showers (Shigure)”. Saint Louis Art Museum (în engleză). Accesat în . 
  10. ^ „Exchange: Eggplant and Calligraphy”. exchange.umma.umich.edu. Accesat în . 
  11. ^ „Teapot for Steeped Tea”. The Walters Art Museum (în engleză). Accesat în . 
  12. ^ Harvard. „From the Harvard Art Museums' collections Poem by Rengetsu with Chestnut painting by Renzan (1802-1859) (Kuri no esan)”. harvardartmuseums.org (în engleză). Accesat în . 
  13. ^ „painting; hanging scroll | British Museum”. The British Museum (în engleză). Accesat în . 
  14. ^ „Otagaki Rengetsu | Japanese Collection”. Maidstone Museum (în engleză). . Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Ōtagaki Rengetsu. (translated by John Stevens) (). Rengetsu: Life and Poetry of Lotus Moon. Echo Point Books & Media. p. 182. ISBN 978-1-6265-4931-9. 
  • Melanie Eastburn, Lucie Folan, Robyn Maxwell. Black Robe, White Mist: Art of the Japanese Buddhist Nun Rengetsu. National Gallery of Australia. 2008. 148 pages. ISBN: 978-0642541390
  • John Walker, Kazuya Oyama. Otagaki Rengetsu: Poetry & Artwork from a Rustic Hut. 208 pages. Amembo Press. 2014. ISBN: 978-4905333036