Sari la conținut

Înaltpreasfințit

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Înaltpreasfințit (ÎPS) este un titlu onorific acordat mitropoliților și arhiepiscopilor din Biserica Ortodoxă și Biserica Ortodoxă Română.

Termenul provine din tradiția bizantină și este utilizat pentru a marca statutul ierarhic superior al unui episcop aflat la conducerea unei arhiepiscopii sau mitropolii. Prefixul „înalt” indică poziția superioară în ierarhie, iar „preasfințit” semnifică sfințenia atribuită episcopatului în cadrul doctrinei ortodoxe.[1]

În Biserica Ortodoxă Română, Înaltpreasfințitul este urmat de numele ierarhului, de exemplu: Înaltpreasfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului. Această formulă este utilizată în documente oficiale, slujbe religioase și adresări publice.[2]

În Biserica Catolică, un titlu similar este „Eminența Sa” pentru cardinali sau „Excelența Sa” pentru episcopi. În Bisericile Ortodoxe din alte țări, formularea poate varia ușor, dar păstrează aceeași funcție onorifică.

  1. ^ „De ce «Preafericit» și «Înaltpreasfințit» sau despre formulele de adresare față de ierarhii Bisericii - Chilia «Buna-Vestire»”. marturieathonita.ro. . 
  2. ^ „IPS Calinic la cinstirea ocrotitorului Sucevei: Incoruptibilitatea sfinților este minunea lui Dumnezeu în viața lor, spune”. Stiri pe surse. . Accesat în .