În slujba regelui Angliei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
În slujba regelui Angliei
(Obsluhoval jsem anglického krále)
Afişul românesc al filmului În slujba regelui Angliei
RatingAG - 2.png
Titlu originarObsluhoval jsem anglického krále
Gencomedie-dramă
film bazat pe literatură[*]  Modificați la Wikidata
RegizorJiří Menzel
AutorJiří Menzel  Modificați la Wikidata
ScenaristScenariu:
Jiří Menzel
Roman:
Bohumil Hrabal
Bazat peI Served the King of England[*]  Modificați la Wikidata
ProducătorRudolf Biermann
DistribuitorBioscop
StudioBioscop[*]  Modificați la Wikidata
Director de imagineJaromír Šofr[*]  Modificați la Wikidata
MontajJiří Brožek[*]  Modificați la Wikidata
MuzicaAleš Březina[*]  Modificați la Wikidata
DistribuțieOldřich Kaiser
Julia Jentsch
Ivan Barnev
Martin Huba
Marián Labuda
Milan Lasica
Josef Abrhám
Jiří Lábus
PremieraCehia:
19 decembrie 2006
Marea Britanie:
9 mai 2008
SUA:
29 august 2008
Durata120 min.
ȚaraCehia  Modificați la Wikidata
Limba originalăcehă
PremiiPremiul Gopo pentru cel mai bun film european (2009)
NominalizăriEuropean Film Award – People's Choice Award for Best European Film[*][1]  Modificați la Wikidata
Buget84.450.000 CZK
Website oficialhttp://www.anglickykral.cz/  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial
Internet Movie Database
Rotten Tomatoes
AlloCiné
Allmovie
Metacritic
MovieMeter
Elonet
ČSFD
KinoPoisk
TV.com
Cineplex
cine.gr
PORT.hu

În slujba regelui Angliei (în cehă Obsluhoval jsem anglického krále) este un film ceh din anul 2006, regizat de Jiří Menzel și inspirat dintr-un roman scris de Bohumil Hrabal. Acest film este cea de-a șase adaptare pentru film realizată de Menzel după opera lui Hrabal.[2] Filmul a avut premiera în Marea Britanie și SUA în 2008.[3][4]

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Information icon.svg Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Jan Dítě a fost eliberat dintr-o închisoare din Cehia chiar înainte de expirarea pedepsei de 15 ani de temniță și se stabilește într-un oraș aflat în apropierea graniței între Cehoslovacia și Germania. El își ocupă timpul cu reconstruirea unei case părăsite și începe să-și amintească trecutul său, spunând că principala sa dorință în viață a fost să fie milionar. Jan și-a început cariera ca vânzător de cârnăciori într-o o stație de cale ferată și a învățat repede puterea banilor și influența pe care aceștia o exercită asupra oamenilor.

La un moment dat în timpul amintirilor sale, o tânără femeie, Marcela, și tovarășul ei de călătorie mai în vârstă, de meserie profesor, se stabilesc în zonă. Jan și Marcela dezvoltă o atracție reciprocă, deși aceasta rămâne neconsumată din punct de vedere fizic. Filmul continuă să alterneze între trecut și prezent, pe măsură ce relația dintre bătrânul Jan și noii săi vecini se dezvoltă.

În restaurant, tânărul Jan are o serie de aventuri cu diferite femei, inclusiv cu o actriță și cu o prostituată de la un bordel. El trece pe rând pe la mai multe locuri de muncă, efectuând inclusiv un stagiu la un centru de sănătate, Hotelul Tichota, unde are o aventură cu o cameristă. Jan găsește în cele din urmă un post de chelner la Hotelul Paříž din Praga, unde intră sub tutela lui Skřivánek, șeful de restaurant, care pretinde că el l-a servit odată pe regele Angliei. În cele din urmă, Jan îl servește într-o ocazie pe împăratul Etiopiei. Împăratul încearcă să-i dea o medalie lui Skřivánek, dar pentru că el era mic de înălțime, nu poate ajunge la gâtul șefului de restaurant pentru a i-o agăța. Atunci, împăratul îi agață medalia la gâtul lui Jan, care era mai mic de statură.

Odată cu anexarea Cehoslovaciei de către cel de-al Treilea Reich, Jan se îndrăgostește de Liza, o tânără germană din regiunea Sudeților care îl diviniza pe Adolf Hitler. Ea este de acord să se căsătorească cu el numai după ce acesta dovedește, în urma unui examen medical, că este de origine pur ariană. În timpul ocupației, ceilalți chelneri și directorul hotelului, Brandejs, își exprimă disprețul față de ocupanții germani prin încercarea lor de a nu-i servi. Jan este singurul membru al personalului care nu-și exprimă rezistență simbolică în acest mod. Brandejs îl concediază pe Jan din acest motiv și îi spune că o să-i convingă pe toți hotelierii din Praga să nu-l angajeze. Când Jan și Liza apar mai târziu la restaurant în calitate de clienți, iar Jan își bate joc de Skřivánek, șeful de restaurant îi varsă în cap lui Jan castronul cu mâncare în semn de protest. În cele din urmă, Skřivánek este luat de către autoritățile de ocupație și nu mai este văuut niciodată.

În timpul celui de-al doilea război mondial, Jan lucrează la fostul hotel Tichota, pe care autoritățile germane îl transformaseră într-un institut în care femeile germane erau folosite pentru a da naștere unei „rase superioare”, cu soldați arieni selectați. Fostul proprietar, domnul Tichota, mergea într-un scaun cu rotile, dar a fost luat de nemți și nu a mai fost văzut vreodată. În același timp, Liza lucrează ca asistentă medicală pe frontul rusesc. Ea se întoarce cu timbre valoroase luate din casele evreilor polonezi care fuseseră deportați în lagărele de concentrare. Pe măsura trecerii anilor de război și a retragerii germanilor din ofensivele militare, femeile sunt mutate din fostul hotel, în locul lor fiind aduși soldați răniți și invalizi. La sfârșitul războiului, clădirea este atacată, iar soldații și personalul evacuați. Liza încearcă să-și salveze colecția de timbre pentru a o folosi după război, dar moare atunci când acoperișul spitalului se prăbușește. Jan găsește corpul neînsuflețit al Lizei și-i ia din mâini cutia cu timbre. După război, valoarea timbrelor deținute de Jan crește, iar acesta le vinde și cumpără fostul hotel Tichota, devenind un prosper om de afaceri.

După ce comuniștii ajung la putere în Cehoslovacia în 1948, Jan își pierde proprietatea și averea atunci când le spune activiștilor că și el este milionar. Este condamnat la închisoare pentru 15 ani: un an pentru fiecare milion din averea sa. În închisoare, el vede că Brandejs și ceilalți foști clienți bogați sunt deținuți. Jan încearcă să stea printre ei, dar ei îl exclud din cercul lor.

Marcela și profesorul părăsesc zona. Jan termină refacerea locuinței sale și la urmă își lasă timbrele să fie luate de vânt și duse în vale.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

 • Ivan Barnev - tânărul Jan Dítě
 • Kyle Kahunt - regele Angliei
 • Oldrich Kaiser - bătrânul Jan Dítě
 • Julia Jentsch - Liza
 • Martin Huba - Skřivánek
 • Marián Labuda - Walden
 • Milan Lasica - profesorul
 • Josef Abrhám - Brandejs
 • Jaromír Dulava - Karel
 • Pavel Nový - generalul
 • István Szabó - agentul de schimb
 • Tonya Graves - împăratul Abisiniei
 • Rudolf Hrusínský - Tichota
 • Petr Ctvrtnícek - brokerul
 • Jirí Sesták - chelnerul
 • Zdenek Zák - milițianul
 • Emília Vášáryová - doamna Rajska
 • Zuzana Fialová - Marcela
 • Václav Chalupa - Hrdlicka
 • Petra Hrebícková - Jaruska
 • Eva Kalcovská - Wanda
 • Sárka Petruzelová - Julinka

Aprecieri critice[modificare | modificare sursă]

În slujba regelui Angliei a primit în general aprecieri pozitive din partea criticilor. Până la 11 octombrie 2008, Rotten Tomatoes a raportat că 80% dintre critici au evaluat pozitiv acest film ca urmare a 71 de aprecieri, fiind în consens că "Cu farmec și un ochi îndreptat către momentele dulci-amărui ale vieții, maestrul Noului Val Ceh Jiri Menzel a realizat o poveste picarescă".[5] Metacritic a raportat că acest film a obținut o medie de 72 din 100 puncte ca urmare a 26 de aprecieri critice, indicând în general un răspuns favorabil.[6]

Filmul a apărut în unele topuri realizate de critici ale celor mai bune filme ale anului 2008. Peter Rainer de la The Christian Science Monitor l-a clasificat al 6-lea cel mai bun film din 2008,[7] iar Dennis Harvey de la Variety l-a clasificat al 8-lea cel mai bun film din 2008.[7]

El a primit Premiul Gopo pentru cel mai bun film european din 2009, acesta fiind decernat filmului european care a obținut cel mai mare succes de box office în România în 2008.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ https://www.europeanfilmacademy.org/2007.105.0.html, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 2. ^ Steve Rose (). „Irony man”. The Guardian. Accesat în . 
 3. ^ Stephen Holden (). „Hot Dogs to Haute Cuisine, Then Back Down Again”. New York Times. Accesat în . 
 4. ^ Peter Bradshaw (). „I Served the King of England”. The Guardian. Accesat în . 
 5. ^ „I Served the King of England Movie Reviews, Pictures - Rotten Tomatoes”. Rotten Tomatoes. Accesat în . 
 6. ^ „I Served the King of England (2008): Reviews”. Metacritic. Accesat în . 
 7. ^ a b „Metacritic: 2008 Film Critic Top Ten Lists”. Metacritic. Accesat în .  [nefuncțională]

Legături externe[modificare | modificare sursă]