Pancreas: Diferență între versiuni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Conținut șters Conținut adăugat
m →‎Legături externe: aplicat {{Legătură AB}} și/sau {{Legătură AC}} using AWB
Etichetă: Introducere de text fără diacritice
Linia 14: Linia 14:
Inervația vegetativă a pancreasului provine din ''plexul celiac'' (simpatic) și de [[nerv|nervul]] [[vag]] (parasimpatic).
Inervația vegetativă a pancreasului provine din ''plexul celiac'' (simpatic) și de [[nerv|nervul]] [[vag]] (parasimpatic).


== [http://www.despreboli.ro/boli-digestive/2012/cancerul-de-pancreas-simptome-diagnostic-tratament-regim-alimentar/#more-3340 Fiziologia pancreasului] ==
== Fiziologia pancreasului ==

Pancreasul are trei roluri principale:

'''Secretie de enzime necesare digestiei intestinale'''

''Lipaza'', necesara pentru digestia lipidelor (grasimilor) impreuna cu bila secretata de ficat – vezi schema; grasimile (trigliceridele) sunt digerate in monogliceride si acizi frasi care pot fi folosit de organism; in lipsa acestei enzime, scaunul este grasos, nu se absorb vitaminele liposolubile (solubile in grasimi), iar pacientul are diaree.
''Amilaza'', necesara pentru digestia glucidelor (carbohidratilor) inceputa in cavitatea bucala; in lipsa amilazei pancreatice pacientu lare diaree prin lipsa digestiei carbohidratilor
''Proteazele'' (tripsina si chemotripsina)a, necesara pentru digestia proteinelor din alimente inceputa din stomac, dar si pentru distrugerea bacteriilor si parazitilor intestinali; in lipsa enzimei, proteinele nu se digera complet, apar substante toxice care pot da intoleranta alimentara, aleggii, si creste riscul aparitiei infectiilor intestinale. Proteazele pancreatice sunt secretate inactive in pancreas sub forma de chemotripsinogen si tripsinogen (daca ar fi active, ar digera pancreasul), ele fiind ulterior activate sub influenta altor substante (enterokinaza)- vezi schema
''Alte enzime'' secretate de pancres sunt ribonucleaza, deoxiribonucleaza, gelatinaza si elastaza.

'''Secretie de bicarbonat si apa''', necesare neutralizarii aciditatii sucului gastric.
'''Secretie de hormoni''' care regleaza glicemia (insulina si glucagonul).


== Boli și afecțiuni ale pancreasului ==
== Boli și afecțiuni ale pancreasului ==

Versiunea de la 15 august 2012 13:02

Localizarea pancreasului

Pancreasul este un organ ce este localizat în partea stângă a cavității abdominale (hipocondrul stâng), sub stomac, în potcoava duodenală. Este o glandă anexă a tubului digestiv, având atât o funcție exocrină (produce sucul pancreatic, ce participă la digestie), cât și una endocrină (secretând doi hormoni antagoniști, insulina, care este hormon hipoglicemiant, iar glucagonul este hiperglicemiant).

Anatomia pancreasului

Anatomia pancreasului

Pancreasul este un organ anex aparatului digestiv, fiind o glandă cu secreție internă, având funcție atât exocrină, cât și endocrină. Are o greutate de aproximativ 80 g și o lungime de 15 - 20 cm. Pancreasului i se descriu un cap, un col (gât), un corp și o coadă.

  • Capul pancreasului este porțiunea lățită a organului înconjurat de potcoava duodenală. Este atașat porțiunii interne a duodenului. Prezintă o prelungire mică, în formă de cârlig, numit procesul uncinat, orientat spre linia mediană a corpului.
  • Colul (gâtul) pancreasului este mai îngust decât capul, din cauza venei porte, de mare calibru situată în spatele său. Este așezat deasupra vaselor mezenterice superioare.
  • Corpul pancreasului are, în secțiune, formă triunghiulară, și se găsește în fața aortei; este orientat în sus și spre stânga, pentru a fuziona cu coada.
  • Coada pancreasului prezintă un vârf ascuțit, care intră în concavitatea splinei.

Vascularizația și inervația pancreasului

Pancreasul este un organ bogat vascularizat. Capul pancreasului este irigat de două arcade arteriale formate din arterele pancreaticoduodenale superioară și inferioară. Corpul și coada pancreasului sunt irigate de ramificații ale arterei splenice. Sângele venos de la nivelul pancreasului este colectat de ramuri ale venei porte.
Inervația vegetativă a pancreasului provine din plexul celiac (simpatic) și de nervul vag (parasimpatic).

Fiziologia pancreasului

Pancreasul are trei roluri principale:

   Secretie de enzime necesare digestiei intestinale
   Lipaza, necesara pentru digestia lipidelor (grasimilor) impreuna cu bila secretata de ficat – vezi schema; grasimile (trigliceridele) sunt digerate in monogliceride si acizi frasi care pot fi folosit de organism; in lipsa acestei enzime, scaunul este grasos, nu se absorb vitaminele liposolubile (solubile in grasimi), iar pacientul are diaree.
   Amilaza, necesara pentru digestia glucidelor (carbohidratilor) inceputa in cavitatea bucala; in lipsa amilazei pancreatice pacientu lare diaree prin lipsa digestiei carbohidratilor
   Proteazele (tripsina si chemotripsina)a, necesara pentru digestia proteinelor din alimente inceputa din stomac, dar si pentru distrugerea bacteriilor si parazitilor intestinali; in lipsa enzimei, proteinele nu se digera complet, apar substante toxice care pot da intoleranta alimentara, aleggii, si creste riscul aparitiei infectiilor intestinale. Proteazele pancreatice sunt secretate inactive in pancreas sub forma de chemotripsinogen si tripsinogen  (daca ar fi active, ar digera pancreasul), ele fiind ulterior activate sub influenta altor substante  (enterokinaza)- vezi schema
   Alte enzime secretate de pancres sunt ribonucleaza, deoxiribonucleaza, gelatinaza si elastaza.
   Secretie de bicarbonat si apa, necesare neutralizarii aciditatii sucului gastric.
   Secretie de hormoni care regleaza glicemia (insulina si glucagonul).

Boli și afecțiuni ale pancreasului

Diabetul

Cancerul pancreatic este, la ora actuală, unul dintre tipurile de cancer cu mortalitatea cea mai mare.[1] Mai puțin de una din cinci persoane care suferă de această formă de cancer se mai află în viață la un an de la diagnosticare.[1]

Vezi și

Note

  1. ^ a b Extinderea cancerului pancreatic va putea fi stopată, 30 aprilie 2012, Descoperă, accesat la 22 mai 2012

Legături externe


Format:Legătură AB