Costinești, Constanța: Diferență între versiuni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Conținut șters Conținut adăugat
m r2.7.1) (Robot interwiki: Adăugat: eo:Costinești (Constanța)
Linia 91: Linia 91:


== Legături externe ==
== Legături externe ==
* [http://www.cazarepelitoral.ro/cazare-costinesti.html Cazare în Costinești]
* [http://www.cazarecostinesti.org Cazare Costinesti]
* [http://www.cazarecostinesti.org Cazare Costinesti]
* [http://places.evonet.ro/thumbnails.php?album=10 Fotografii, vederi și harta stațiunii Costinești]
* [http://places.evonet.ro/thumbnails.php?album=10 Fotografii, vederi și harta stațiunii Costinești]

Versiunea de la 23 februarie 2012 16:26

Pentru localitatea din județul Botoșani, vedeți Costinești, Botoșani.

Format:Casetă așezare

Costinești este o localitate-stațiune din județul Constanța, România, aflată la țărmul Mării Negre, reședință a comunei cu același nume. La recensamântul din 2002 avea o populație de 905 locuitori.

Așezare geografică

El a evoluat dintr-un mic sat pescăresc (1960) într-o destinație de vară, foarte populară printre cei tineri și în special pentru studenți. Un hotel și o serie de complexuri cu vile și bungalouri au fost create în timpul erei comuniste, acestea având diferite atât la stil cât și la confort. După 1989, o parte din ele au fost modernizate dar au fost construite, în special în partea de nord a stațiunii, și o serie de alte hoteluri și vile.

Stațiunea are un lac mic în interiorul țărmului, lacul Costinești, care are o suprafață de 7 hectare, și adâncime mică, fiind înainte de inundații, separat de mare printr-un cordon de nisip. Lacul este unicul de pe litoralul României care nu este alimentat subteran. Datorită gradului de salinitate ridicat s-a format un strat considerabil de nămol folosit la tratarea bolilor reumatice.

Istoric

Teritoriul localității Costinești se suprapune pe vechea vatră a unei mici colonii grecești (emporion) numită Parthenopolis.
În Evul Mediu localitatea era cunoscută sub denumirea de Mangeapunar.
În perioda 1840-1940 satul a fost populat de așa numiții germani dobrogeni și a purtat denumirea de Büffelbrunnen (Fântâna bivolului).
În anii 1960 apare pe hartă sub denumirea de „Libertatea”.
Numele de „Costinești” l-a luat de la Emil Costinescu (latifundiar și om politic la sfârșitul secolului al XIX-lea).

Turismul

În Costinești, turismul a debutat în 1949, o dată cu inaugurarea primei tabere destinate pionierilor[1]. Zece ani mai târziu a fost deschisă tabăra internațională a studenților[1]. Printre cei care au tăiat panglica s-a aflat și Ion Iliescu, lider al studentilor comuniști - care avea să devină în 1990 președinte al României[1]. Era vorba de câteva sute de corturi albastre așezate de-a lungul falezei[1]. După 1966, la Costinești s-a construit masiv, Nicu Ceaușescu având un rol important în dezvoltarea stațiunii[1].

Atracții Turistice

În partea de nord a plajei, aproape de țărm, se află epava Evangelia, fost vas grecesc eșuat în anii 1960, aceastǎ epavă fiind una din atracțiile Costineștiului.

Viața de noapte este dezvoltată în mare parte în jurul a trei discoteci în aer liber (Discotecile Ring, Tineretului și Vox Maris). Deoarece este frecventată în mare parte de tineri, stațiunea nu doarme niciodată.

Principalele atracții sunt:

  • discotecile în aer liber "Ring", "Tineretului", "Vox Maris"
  • terasa cu muzică Rock'n roll din anii 60' până astăzi: "White Horse"
  • epava Evangelia
  • Obeliscul
  • microformele săpate în calcar
  • taberele de studenți și yoga

Imagini

Vezi și

Note

  1. ^ a b c d e Nudism si spirale la Costinesti, 28 August 2004, evz.ro, accesat la 6 mai 2011

Legături externe

Epavele din Costinești


CT Acest articol despre o localitate din județul Constanța este deocamdată un ciot. Puteți ajuta Wikipedia prin completarea lui.