Muzeul Ceasului „Nicolae Simache”: Diferență între versiuni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Conținut șters Conținut adăugat
m →‎Legături externe: Legaturile externe necesită un * în faţă using AWB
Linia 6: Linia 6:
=== Legături externe ===
=== Legături externe ===
* [http://www.cimec.ro/Muzee/ceasuri/ceas.htm Institutul de Memorie Culturală - Muzeul Ceasului]
* [http://www.cimec.ro/Muzee/ceasuri/ceas.htm Institutul de Memorie Culturală - Muzeul Ceasului]
* [http://www.directio.ro/obiective-turistice/216-muzeul-ceasului-nicolae-simache Poze și informații despre Muzeul Ceasului Nicolae Simache]


[[Categorie:Muzee din Ploiești|Ceasului]]
[[Categorie:Muzee din Ploiești|Ceasului]]

Versiunea de la 28 ianuarie 2012 08:52

Muzeul ceasului

Muzeul Ceasului din Ploiești este unicul muzeu de acest fel din România, și cuprinde o bogată colecție de ceasuri făurite de meșteri vestiți din Europa, cele mai multe fiind adevărate opere de artă. Organizat din inițiativa profesorului N.I. Simache, ca secție a Muzeului de Istorie, el datează din 1963. A fost instalat mai întâi într-o sală din Palatul Culturii, până când, prin achiziții, a căpătat un patrimoniu atât de bogat încât a avut nevoie de un local propriu. I s-a pus atunci la dispoziție Casa Luca Elefterescu, care a fost adaptată noului scop; lucrările de amenajare sau terminat în anul 1971 și muzeul s-a deschis în ianuarie 1972.

În prezent, muzeul are o colecție de aproape 1000 de piese (numai în parte expuse), printre care: cadran solar, pendul construit din lemn în 1634, ceas pus în mișcare printr-o cădere de apă (Londra, 1654), primul ceas de buzunar („oul de Nürnberg”), orologii de turn, o piesă din 1693 (realizare a ceasornicarului Ralf Gout), ceasul de mână construit în același an de Courvoisier (cu efigia lui Ludovic al XIV-lea), piese realizate de maeștrii londonezi Georg Prior, Edward Prior, Th. Whit, George Clarke, Markwich, Markham, Jo Wightmann, Van Laure, de ceasornicari francezi (Benjamin Balber, George Charle, Meuron), austrieci (Philipp Ia-cob, Beyr) sau elvețieni (Pres Vaucher, A. Hess). Pot fi văzute ceasuri cu mecanisme muzicale care cântă Marseilleza, Deșteaptă-te, române!, valsurile lui Strauss. Sunt prezentate ceasuri care au aparținut unor personalități (Constantin Brâncoveanu, Al. I. Cuza, Mihail Kogălniceanu, Cezar Bolliac, B.P. Hașdeu, Theodor Aman, I.L. Caragiale, Duiliu Zamfirescu, Ioan A. Bassarabescu etc.), ceasuri distractive (al morarului, fierarului, frizerului, motanului etc.), ceasuri cu diverse indicații în afara orelor, ca și alte obiecte legate de temă.

Legături externe