Kumm: Diferență între versiuni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Conținut șters Conținut adăugat
Linia 176: Linia 176:
* Mihai Iordache - saxofon
* Mihai Iordache - saxofon


== Legaturi Externe ==

* [http://www.rockon.ro/Toate-Videoclipurile-Cu-Kumm-358.html Videoclipuri KUMM]
* [http://www.kumm.ro Pagina Oficiala]


==Discografie==
==Discografie==
<gallery>
<gallery>

Versiunea de la 4 iunie 2008 08:41

Fișier:Kumm.jpg
Trupa Kumm

Kumm ("nisip" în limba tătară) este o trupa de rock alternativ din Cluj-Napoca, înfiinţată în 1997.

Cu ultimele două albume produse de o casă de discuri din Italia - Cramps Records - Kumm începe să exploreze Europa, fapt care-i va aduce să cânte pe aceeaşi scena alături de nume ca James Brown şi să câştige premiul pentru cel mai bun cântec rock la festivalul Gondola d'Oro din Veneţia, în 2004. De asemena, turneele anuale din Germania cuprind tot mai multe oraşe, anul 2007 aducând trupa Kumm în faţa publicului din Berlin, Stuttgart, Ulm şi Freiburg, în programe alături de trupe ca şi Kasabian sau Asian Dub Foundation.

Bio

1997

Totul începe cu o cafea. În Cluj, la Croco, în octombrie. Kovacs Andras, pianist al comboului de jazz Short Cuts şi Eugen Nutescu (Oigan), chitarist şi vocalist al trupei rock Talitha Qumi se întâlnesc şi povestesc ce-au mai făcut, ce-au mai cântat. Află unul de la celălalt că trupele lor au încetat să existe...din multele motive ale vremii. Cele două formaţii se cunoşteau bine, împărţeau aceeaşi sală de repetiţii şi se invitau reciproc la chefuri şi jam-session-uri. Andras îi spune lui Oigan că tocmai încearcă o formulă nouă, o fuziune între jazz, rock şi etno, cu saxofonistul din Short Cuts – Meier Zsolt, cu o fată la voce – Cilu şi un tobar, Pap Joco, proaspat întors de la Budapesta. Oigan este invitat să participe la cea de-a doua repetiţie a trupei, cei cinci fac cunoştinţă şi, după ce fac zgomot vreo două ore, se trezesc că au compus o piesă (Rotkappchen) şi că s-au simţit de minune cântând împreună. Entuziasmaţi, stabilesc o nouă repetiţie pentru ziua viitoare şi pleacă la bere. A doua zi, istoria se repetă, se compune alta piesă (nimeni nu mai ştie care) şi se stabileşte altă repetiţie.

Proaspata trupă, fără nume şi (încă) fără nici un „ ce planuri de viitor aveţi??” se întâlneşte aproape zilnic ca să cânte împreună. În lunile octombrie/noiembrie/decembrie...ajutaţi de rom (era frig la sală) se compune prima tranşă de piese, care sunt înregistrate pe un prim demo în decembrie. Multe dintre ele (Listen to my songs/Dancing on the wires) vor apărea pe albumul de debut al trupei (Moonsweat March), altele, cu forma schimbată aproape integral vor ajunge până pe Angels & Clowns (Red Coffee), iar o piesă, făcută aproape în glumă la sfârşitul uneia dintre repetiţii, va supravieţui cel mai mult în play-listurile trupei ( Marty ). După ce înregistrează alături de trupa primul DEMO, Cilu, pe atunci studentă la fotografie, decide că nu are timp pentru muzică şi se retrage.


1998

Pe la mijlocul lunii ianuarie cei patru membri ai trupei se reîntâlnesc. Nu s-au vazut de două săptămâni ( sărbători, revelioane etc.), dar fiecare a ascultat caseta cu primele patru piese înregistrate şi au ajuns la concluzia că vor să continuie, să facă o trupă pe BUNE. Reîncep repetiţiile, se compun piese noi (printre ele varianta primordială la The Mask, care şi în ziua de azi mai încheie mule concerte ale trupei) şi în februarie trupa este invitată să cânte la sărbătorirea clubului Music Pub din Cluj. Pentru prima oara se discută despre un nume al trupei. Din vorbă în vorbă, se ajunge la poveşti despre mare şi 2 Mai ( atunci, mai trendy decât Vama ) şi la prietenul tătar Samir (rest in peace) cu al sau „Kumm se zice la nisip în tătăreşte !!!” (fără semn de întrebare). Jocul de cuvinte tătară-română - pe urmă s-a aflat şi de turcă, germană, engleză (interzis sub 18 ani!) – este votat în unanimitate, astfel încât apare primul afiş pe care scrie KUMM.

În prima formulă „oficială” : Eugen Nutescu – chitară, chitară bass, voce Kovacs Andras – keyboards Meier Zsolt – saxofon Pap Joco – tobe trupa are primele concerte în Cluj şi Timişoara (StudentFest) cântând, ca mai toţi debutanţii pe un onorariu compus din cazare/transport/pizza şi bere. Se mai compun şi înregistrează câteva piese (la sala de repetiţie), dând naştere unei casete DEMO oficiale - Listen to my Songs (Don’t Listen to my Words) - cu coperta de Marius Perţe - conţinând 7 piese, care este răspândită prin toata ţara. Deşi trupa continuă să petreacă cel mai mult timp repetând şi scriind piese noi, încep să se înmulţească şi concertele.


1999

Pe 4 ianuarie, KUMM este invitată să cânte pentru prima dată la Bucureşti în Lăptăria Enache. De multe ori întâmplarea o ia cu doi ani jumatate înainte – invitat special la voce pe un cover după Led Zeppelin la acest concert a fost Dan Byron.

În luna martie, după cel de-al doilea concert în Lăptărie, trupa face cunoştiinţă cu Ernesto (Mr. Scarecrow) Bianchi care, după câteva întâlniri, devine impresarul trupei.

Kumm sunt invitaţi pentru prima oară să cânte în Ungaria la un festival de muzică alternativă la Sarvar ( casetele demo Listen to my songs au trecut graniţa ). Dar cu doua luni înainte de acest concert ( aprilie) trupa este părăsită brusc de bateristul Pap Joco, care se reîntoarce în oraşul său natal Sfântu Gheorghe. În acelaşi timp Meier Zsolt este cooptat de Harry Tavitian pentru al său proiect Orient Express, şi trupa ajunge să cânte la Studentfest/Timişoara în doi!!! Totuşi Kumm au reuşit să onoreze invitaţia din Ungaria...repetând toate piesele în timp record cu Csergo Dominic (Domi – student la Academia de Muzică din Cluj, s-a întâlnit prima oară cu cei din Kumm la cursurile de jazz) la tobe şi Peto Zoltan la saxofon (saxofonist de jazz din big-bandul Gaio din Cluj, in a căror sală repeta şi Kumm la vremea aceea). Deşi nu mai bătuse la tobe de secole, Domi face progrese uimitoare şi rămâne tobarul definitiv al trupei. Meier Zsolt se va întoarce până la înregistrările primului album, după care va pleca din ţară fiind înlocuit din nou de Zoli. Compoziţiile continuă şi ele ( fiecare nou membru al trupei face ultimul pas de integrare când compune prima piesă împreună cu trupa – în cazul lui Domi piesa botez a fost Dictionary), concertele în cluburi din Bucureşti devin regulate, astfel încât trupa începe să se gândească la un prim album. Printre alte piese noi Kumm scrie prima sa piesă cu text în limba română - Ce şi cum ( sau Che şi Kumm pentru prieteni ) – care va apărea ca bonus track pe primul album. În luna noiembrie trupa începe discuţiile cu casa de discuri Soft Records, care este interesată de producţia albumului de debut.


2000

În formula: Eugen Nutescu – chitară, chitară bass, voce Kovacs Andras – keyboards Meier Zsolt – saxofon Csergo Dominic – tobe şi avându-i ca invitaţi pe Janitsek Bori la violoncel şi Makkai David la contrabas, trupa intră în studio în luna februarie şi în trei săptămâni înregistrează Moonsweat March. Deşi pe album este uşor, în concerte, faptul că Oigan cântă şi la chitară şi la bas este un dezavantaj, aşa că înainte de lansarea albumului este cooptat Keresztes Levente ca primul basist independent al trupei. Totodată, Meier Zsolt părăseşte definitiv trupa după înregistrări. Lansarea albumului are loc în aprilie cu Peto Zoltan la saxofon.

În vară, trupa este invitată pentru prima oară la mai multe festivaluri printre care din nou în Sarvar/Ungaria şi, în toamnă, la festivalul de rock din Câmpulung unde se filmează şi primul videoclip la singura piesă în română de pe album, Ce şi cum. Trupa are o toamnă plină de concerte în cluburi (mai ales Bucureşti şi Cluj) şi o invitaţie – surpriză la un festival din Praga, concert care este şi prima înregistrare live de bună calitate a trupei.

Împreună cu cei doi membri noi ai trupei ( Levi la bas şi Zoli la sax) se scriu primele piese de după Moonsweat March : The Mirror and the Window şi Nightflight (inspirată din Zbor de noapte de Antoine de Saint-Exupery), care vor apărea pe cel de-al doilea album.


2001

În timp ce Moonsweat March primeşte premiul revistei Musical Report pentru cel mai bun debut şi este nominalizat la categoria cel mai bun album alternativ la Premiile industriei muzicale româneşti , trupa compune o piesă nouă în limba română, care va uni multe trupe alternative din România, multe la prima apariţie discografică, pe o compilaţie. Piesa se numeşte Şapte Seri şi a fost înregistrată în martie, împreună cu o variantă nouă la Marty. Aceeaşi piesă va fi şi subiectul celui de-al doilea clip al trupei, care va ajunge în top ten la MCM România.

Andras şi Oigan formează împreună cu Dan Byron ( voce şi flaut ) proiectul Naked Lunch; cântă în multe cluburi mai mici din Cluj/Timişoara/Bucureşti piese de Peter Gabriel, Bjork, Lou Reed şi .....Kumm.

În iunie se lansează compilaţia Şapte Seri (cu piese de Kumm/Luna Amară/Nightlosers/Implant pentru refuz şi alţii) simultan în mai multe orase. Tot acum încep primele colaborari cu teatrul, mai întâi Andras compune şi cântă live muzica pentru Ithaca Dream, iar în septembrie toată trupa apare şi cântă în Apocalipsa după Marta alături de actriţa Ramona Dumitrean într-un concert-teatru (sau invers) pe versuri de Marta Petreu produs de Centrul cultural francez din Cluj – în regia lui m.chris.nedeea.

Kumm are multe concerte de cluburi în toamnă, compune piese noi, iar în noiembrie se uneşte cu Dan Byron – ca solist vocal principal, alături de care apar prima oară pe şcenă în decembrie. Noul solist vocal împreună cu Oigan compun prima lor muzică de film (la scurtmetrajul After leaving în regia lui C.Circu) de unde se va detaşa piesa Vorbe-n vânt.


2002

În ianuarie Kumm petrece trei săptămâni foarte reuşite la sala de repetiţie, se compun multe din piesele celui de-al doilea album – Miez de zi/Bara bara gol gol/La la la/1000 de chipuri.

În componenţa : Dan Byron - voce Eugen Nutescu – chitară, saz, voce Peto Zoltan - saxofon Kovacs Andras - keyboards Keresztes Levente - bass Csergo Dominic - tobe

trupa intră în studio (februarie) pentru a înregistra cel de-al doilea album, de data aceasta majoritatea pieselor sunt în limba română (opt). Stilul muzical al trupei se îndreaptă spre rock altenativ în continuare condimentat cu etno şi momente psihedelice de improvizaţie, avându-i ca invitaţi pe Andrei Oloieri (acordeon) şi Florin Romaşcu (percuţie). Înainte de lansare, patru membri ai trupei (Byron/Oigan/Domi şi Zoli) cântă/joacă într-o nouă piesă a regizorului m/chris.nedeea : Pâine, orbi şi saxofoane, prezentată la festivalul Mediawave.

În iunie se lansează la Cluj şi Bucureşti al doilea album Kumm: Confuzz, a cărui promovare începe în cluburi din Bucureşti şi Cluj şi se termină la festivalul PepsiSziget din Budapesta.

Toamna se filmează al treilea videoclip la piesa 1000 de chipuri, în regia lui Szakats Istvan având-ul ca invitat pe actorul Sebastian Marina.


2003

În primele luni ale anului aproape toţi membri trupei sunt implicaţi în alte proiecte; Andras scrie din nou muzică de teatru şi este invitat să cânte pe primul album al trupei Luna Amara - Asfalt (piesa Roşu aprins), Byron şi Domi încep proiectul Urma (şi înregistrează albumul Nomad Rhymes) iar primele două albume Kumm sunt preluate de casa de discuri franceză Musea pentru distribuţie internaţională. Soundului trupei îi este adaugată o maşină de ritm, folosită pe aproape toate piesele din această perioadă (dintre care doar Morgana a ajuns să fie înregistrată pe un disc), trupa este prezentă la prima ediţie a festivalurilor Peninsula – Targu Mureş – şi Stufstock – Vama Veche.

La un concert în Bucureşti Kumm sunt descoperiţi de casa de discuri Cramps Records din Italia şi li se propune colaborarea pentru următorul album. În toamnă, saxofonistul Peto Zoltan se retrage definitiv iar Domi părăseşte temporar trupa. Celor patru membri rămaşi li se adaugă Mihai Iordache (ex-Sarmalele Reci, ex-Timpuri Noi) la saxofon, şi Lorant Antal la tobe. În această formulă se compun şi înregistrează în timp record cele patru piese ale EP-ului Yellow Fever (Hear Myself/Butterflies/Yellow Fever /Find A Way To Please You).

Piesele noi sunt cântate pentru prima oară live în Bucureşti – la o emisiune înregistrată de TVR – cu Domi proaspat reîntors la tobe. Trupa cântă live în proiectul multimedia Terra incognita 3 produs de Szakats Istvan care în scurt timp va regiza şi al patrulea videoclip al trupei ( pe piesa Butterflies). Continuă compoziţiile pentru noul album – printre ele Curse –cu Byron la chitară şi Oigan la voce şi muzicuţă (ca diversiune). EP-ul Yellow Fever este lansat pe 5 decembrie la Sala Palatului, în Bucureşti.


2004

În primele două luni ale anului, este finalizat materialul pentru cel de-al treilea album. Împreună cu casa de discuri italiană, se stabileşte reînregistrarea a două piese mai vechi,( 1000 de chipuri / Dictionary) pentru publicul internaţional. Cu câteva zile înainte de a intra în studio (acelaşi Glas Transilvan din Cluj cu Vegh Oliver la butoane – special special thanx) trupa compune o piesă nouă care va da titlul albumului şi va fi prima piesă Kumm care va ocupa locul 1 într-un top. Trupa petrece luna martie în studio, înregistrează, pe lângă piesele noi şi mult mai vechea Red Coffee, care ajunge în final pe album. 1000 de chipuri este înregistrată în română, engleză şi italiană – sub denumirea de Million Faces şi Mille Facce.

Alături de Byron - voce, chitară acustică Eugen Nutescu – chitară, muzicuţă, voce iORDACHE - saxofoane Kovacs Andras – keyboards şi aranjamente Keresztes Levente - bass Csergo Dominic – tobe pe disc mai sunt invitaţi Urszui Kalman la acordeon şi vioară, Bondor Robert la tablă şi pentru prima oara un cvartet de corzi.

Albumul se va numi Angels & Clowns.

În vara are loc primul turneu în Italia, unde, pe lângă concertele în cluburi, Kumm cântă în deschidere la James Brown în Milano şi Marostica, la Blues Brothers în Milano şi Udine iar la festivalul Gondola d’Oro de la Venetia piesa Mille Facce (varianta în italiană la 1000 de chipuri ) obţine premiul pentru cea mai bună piesă rock.

La întoarcerea în ţară, basistul trupei Keresztes Levente îşi anunţă retragerea din muzică în favoarea arhitecturii, astfel încât la cea de-a doua ediţie a festivalului Stufstock, Kumm apare pentru prima oară pe scenă cu noul basist Uţu Pascu (Blazzaj/BAU).

Oigan este invitat de iORDACHE să participe la înregistrările pentru Dissipatin, al doilea album al proiectului acestuia de jazz/fusion.

Noua formulă Kumm se rodează în cluburile din ţară pentru a pleca din nou pentru trei săptămâni în Italia unde cântă, printre altele la târgul caselor de discuri independente de la Faenza.


2005

Deşi finalizat în urmă cu aproape un an, din motive organizatorice, cel de-al treilea album al trupei, Angels & Clowns, este lansat abia în luna februarie, mai întâi în Bucureşti, apoi în mai multe oraşe din ţară. Piesa titlu intră în topurile radio şi contribuie esenţial la creşterea numărului fanilor trupei.

Tot în primăvară trupa susţine primul mini-turneu de patru concerte în Germania, ocazie cu care face cunoştinţă cu Anja Strub şi Toni Greulich care vor impresaria trupa pe teritoriul nou cucerit.

Trupa compune primele piese noi după Angels & Clowns ( Cell Fish şi One For Each Day ) şi le cântă pentru prima oară cu ocazia a două concerte unplugged la Cluj şi Bucureşti (avându-i ca invitaţi pe Felix Moldovan la percuţie şi pe Mihnea Blidariu şi Nick Fagădar de la Luna Amara la trompetă şi voce). Cu aceeaşi ocazie trupa reorchestrează multe din piese şi chiar înregistrează o variantă ska/dub la Yellow Fever. După mai multe festivaluri de gen din vară/din ţară (Peninsula, Stufstock) trupa mai este invitată la un concert în Germania, care va fi ultimul pentru o bună bucată de timp şi ultimul alături de solistul vocal Byron, de care trupa se desparte în septembrie.

S(t)imultan, trupa incompletă îşi caută un nou solist vocal şi compune piese noi pentru viitorul album; astfel apar variantele iniţiale la One Life Left (marţi) şi Hand In A Mirror (miercuri) iar împreună cu Alex Purje de la Nociv este compusă varianta originară a piesei Rest In Pieces.

Între timp, Luna Amară îl invită pe Andras să cânte alături de ei unplugged (şi nu numai) iar pe iORDACHE să cânte la saxofon pe albumul Loc lipsă (piesa Din valuri ard), ultimul susţinând mai multe concerte cu grupul sau de jazz din care fac parte Oigan şi, mai nou, Uţu Pascu. Domi lansează alături de Urma albumul Anger as a gift după care paraseşte trupa.

În luna noiembrie încep repetiţiile cu Cătălin Mocan, actor şi solist vocal al trupei Persona din Timişoara, care, după puţină vreme este invitat să preia rolul solistului vocal din trupă.


2006

În primele săptămâni ale anului trupa finalizează, atât programul de concert, cât şi mare parte a noului album iar la sfârşitul lunii ianuarie au loc primele concerte (după şase luni)în noua formulă. Între numeroase concerte de cluburi în toată ţara (Bucureşti/Cluj/Timişoara/Constanţa/Iaşi) trupa intră în studio şi înregistrează în martie/aprilie albumul Different Parties.

Alături de: Catalin Mocan - voce Eugen Nutescu – chitară, voce iORDACHE - saxofon Kovacs Andras – pian, pian electric, sintetizator & aranjamente Uţu Pascu - bass Csergo Dominic – tobe, glockenspiel şi o armată întreagă de instrumentişti (vioară, violă, violoncel, oboi, fagot, clarinet, corn englez) pe album sunt invitaţi Meda ( voce pe Evil Eye şi Different Parties ) şi chitaristul de jazz Sorin Romanescu ( la Blue Screens & X – Rays şi One For Each Day). Toată concepţia vizuală a noului album este realizată de Marius Perţe / Heliograph .

Albumul este trimis la masterizare în Statele Unite iar trupa pleacă în cel de-al doilea turneu în Germania care durează trei săptămâni şi are zece concerte - ultimele trei la Berlin.

Intorşi în ţară, Kumm fac un miniturneu de vest (Timişoara, Arad, Oradea) şi se pregătesc pentru lansarea celui de-al patrulea album - Different Parties, care are loc pe 2 iunie în Bucureşti .

Dupa o vară de festivaluri (ArtMania, SamRock, Peninsula, Stufstock), din toamna 2006 până în primavara 2007 KUMM ajunge să promoveze noul album în mai multe oraşe din Romania decât a ajuns în primii 8 ani de existenţă: Bucureşti, Timişoara, Cluj, Iaşi, Suceava, Constanţa, Sibiu, Braşov, Bistriţa, Rădăuţi, Câmpia Turzii, Buzău, Ploieşti, Piteşti, Câmpina, Lugoj, Oradea, Arad, Baia Mare, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Reghin.


2007

Kumm continuă la începutul anului în ţară seria de concerte de promovare a celui de-al patrulea album Different parties.

În luna martie începe cel de-al treilea turneu din Germania, care va dura trei săptămâni şi în cadrul căruia Kumm va cânta în cele mai mari oraşe de până acum: Berlin, Stuttgart, Ulm, Karlsruhe, Freiburg.

Întorşi în tara, Kumm continuă concertele din cluburi şi participă în vara anului 2007 la numeroase festivaluri (Fete de la Musique, Rock’n’Coke Festival, Festivalul Şcoala ardeleană, Cramps Festival, Peninsula).

În paralel Kumm a început lucrul la cel de-al cincilea album de studio.

Pe 29 octombrie KUMM a sarbatorit 10 ani in cadrul evenimentului KUMM 10 ani si 1000 de Chipuri, printr-un concert la Opera Romana. Puteti citi ce s-a intamplat pe scena din Bucuresti din cronica de aici.

Componenţa formaţiei (2007)

  • Cătălin Mocan - voce
  • Eugen Nuţescu - chitară
  • Uţu Pascu - bass
  • Csergo Dominic - tobe
  • Kovacs Andras - clape
  • Mihai Iordache - saxofon

Legaturi Externe

Discografie