Metoclopramidă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Metoclopramidă
Identificare
Număr CAS364-62-5[1][2]  Modificați la Wikidata
PubChem4168[3]  Modificați la Wikidata
DrugBank01233[4]  Modificați la Wikidata
ChemSpider4024[5]  Modificați la Wikidata
UNIIL4YEB44I46[1]  Modificați la Wikidata
KEGGC07868[6]  Modificați la Wikidata
ChEMBLCHEMBL86[7]  Modificați la Wikidata
Cod ATCA03FA01[8]  Modificați la Wikidata
SMILES
InChI
Date chimice
FormulăC₁₄H₂₂ClN₃O₂[3]  Modificați la Wikidata
Masă molară299,14 u.a.m.[3]  Modificați la Wikidata
Date fizice
Punct de topire147,3 °C  Modificați la Wikidata

Metoclopramida (denumit și metoclopramid) este un medicament folosit în special pentru probleme de stomac și esofag[9]. Acesta este frecvent utilizat pentru a trata și preveni greața și vărsăturile, pentru a ajuta la golirea stomacului la persoanele cu gastropareză și la boala de reflux gastroesofagian[10]. De asemenea, este utilizat pentru a trata migrenele[11].

Printre efectele secundare comune se numără senzația de oboseală, diareea și agitația. Reacții adverse mai grave sunt tulburările de mișcare precum diskinezia tardivă, sindromul neuroleptic malign și depresia[10]. Este foarte rar recomandat ca oamenii să ia medicamentul pentru mai mult de 12 săptămâni. Nu a fost găsită nici o dovadă a unui efect negativ după consumul de către femeile însărcinate[12]. Substanța aparține grupului de medicamente cunoscute sub numele de antagoniști ai receptorilor de dopamină și funcționează drept prokinetic.

În 2012, metoclopramida fost unul dintre cele 100 cele mai prescrise medicamente în Statele Unite[13]. Se află pe Lista medicamentelor esențiale ale Organizației Mondiale a Sănătății, cele mai sigure și cele mai eficiente medicamente necesare într-un sistem de sănătate[14]. Este disponibil sub formă de medicament generic[10]. Costul en gros în lumea în curs de dezvoltare în 2014 a fost de 0,003-0,08 dolari americani per tabletă[15]. În Statele Unite, costul medicamentului pentru o lună este, în general, sub 25 de dolari[16]. În 2016 s-a numărat printre top 250 cele mai prescrise medicamente din Statele Unite, cu peste 1 milion de rețete[17].

Utilizări medicale[modificare | modificare sursă]

Tablete de 5 mg de metoclopramid

Greață[modificare | modificare sursă]

Metoclopramida este frecvent utilizată pentru a trata greața și vărsăturile asociate cu tulburări precum uremie, sindromul iradierii, cancer și efectele chimioterapiei, travaliu, infecție și droguri emetogene[10][18][19][20]. Ca anti-emetic perioperatoriu, doza eficace este de obicei 25-50 mg (comparativ cu doza uzuală de 10 mg).

De asemenea, este utilizat în timpul sarcinii, ca a doua alegere pentru tratamentul hyperemesis gravidarum (greață și vărsături de sarcină severe)[10].

În plus, este utilizat preventiv de către unii paramedici atunci când transportă persoane care sunt conștiente și imobilizate spinal[21].

Migrenă[modificare | modificare sursă]

În migrene, metoclopramid poate fi folosit în combinație cu paracetamol (acetaminofen) sau în combinație cu aspirina[22].

Gastropareză[modificare | modificare sursă]

Dovezile sprijină și utilizarea sa pentru gastropareză, o afecțiune care provoacă golirea slabă a stomacului, iar începând cu 2010 este singurul medicament aprobat de FDA pentru această tulburare[10][23].

De asemenea, este utilizat în boala de reflux gastroesofagian[10][24].

Alăptare[modificare | modificare sursă]

În timp ce metoclopramid este folosit pentru a încerca creșterea producției de lapte matern, nu există dovezi pentru eficiența acestui efect[25]. De asemenea, siguranța utilizării în acest context este neclară[26].

Contraindicații[modificare | modificare sursă]

Metoclopramid este contraindicat în feocromocitom. Acesta ar trebui să fie utilizat cu prudență în boala Parkinson, deoarece, ca antagonist al dopaminei, poate agrava simptomele. Utilizarea pe termen lung ar trebui să fie evitată la persoanele cu depresie clinică, deoarece poate agrava starea mentală[19]. Este contraindicat la persoanele cu suspiciune de obstrucție intestinală[10], în epilepsie, dacă stomacul a fost golit în ultimele trei sau patru zile, dacă persoana a avut hemoragie, perforație sau blocaj de stomac și la nou-născuți[20].

Siguranța medicamentului a fost revizuită de către Agenția Europeană a Medicamentului în anul 2011, care a stabilit că acesta nu ar trebui să fie prescris în doze mari pentru perioade de mai mult de cinci zile sau administrat copiilor sub vârsta de 1 an. S-a sugerat că utilizarea la copiii mai mari ar trebui să fie limitată la tratarea greței și vărsăturilor post-chimioterapie sau post-chirurgicale și chiar și atunci numai pentru pacienții la care alte tratamente au eșuat. Pentru adulți, se recomandă limitatarea utilizării la tratarea migrenelor și la pacienții post-chimioterapie sau post-chirurgicali[27].

Sarcină[modificare | modificare sursă]

Metoclopramid a fost mult timp folosit în toate etapele de sarcină, fără dovezi ale afectării mamei sau a fătului[28]. În SUA, medicamentul a fost clasificat în categoria B cu privire la sarcină de către FDA[29]. Un studiu de cohortă mare pe copii născuți de femei israeliene expuse la metoclopramid în timpul sarcinii nu a găsit dovezi că medicamentul crește riscul de malformații congenitale, greutate mică la naștere, naștere prematură sau mortalitate perinatală[30]. Un studiu de cohortă mare din Danemarca nu a găsit nici o asociere între expunerea la metoclopramid și avortul spontan[31]. Metoclopramidul este excretat în laptele matern.

Sugari[modificare | modificare sursă]

Un studiu sistematic a identificat o gamă largă de rezultate raportate pentru tratamentul boala de reflux gastroesofagian la sugari, dar a concluzionat că nu există dovezi suficiente sau convingătoare pentru siguranța și eficacitatea tratamentului acestei boli[32].

Efecte secundare[modificare | modificare sursă]

Fiolă de plastic cu metoclopramid

Reacții adverse la medicament asociate cu metoclopramid terapie sunt neliniștea (acatizie) și distonia focală. Reacții rare includ hipertensiunea arterială, hipotensiunea arterială, hiperprolactinemia care duce la galactoree, dureri de cap și efecte extrapiramidale, precum crize oculogire[19][33].

Metoclopramid ar putea fi cea mai frecventă cauză a tulburărilor de mișcare induse de medicamente. Riscul de efecte extrapiramidale este crescut la persoanele de sub 20 de ani, precum și la doze mari sau tratament prelungit[18][19]. Diskinezia tardivă poate persista și deveni ireversibilă la unele persoane. Majoritatea rapoartelor de diskinezie tardivă apar la persoanele care au folosit metoclopramid pentru mai mult de trei luni. În consecință, FDA a recomandat ca metoclopramid să fie utilizat pentru tratament pe termen scurt, de preferință sub 12 săptămâni. În 2009, FDA a impus tuturor producătorilor de metoclopramid să includă un avertisment încadrat în negru cu privire la riscul de diskinezie tardivă la utilizarea cronică sau în doze mari.

Reacțiile distonice pot fi tratate cu benzatropină, difenhidramină, trihexifenidil sau prociclidină. Simptomele dispar de obicei după ce difenhidramina este injectată intramuscular[24]. Agenții din clasa benzodiazepinelor pot fi de ajutor, dar beneficiile sunt de obicei modeste, iar efectele secundare ale sedării și slăbiciunii poate fi problematice[34].

În unele cazuri, acatizia cauzată de metoclopramid este direct legată de perfuzare, atunci când medicamentul este administrat intravenos. Efectele secundare sunt de obicei observate în primele 15 minute de după administrare[35].

Reacții adverse rare[modificare | modificare sursă]

Diabetul zaharat, vârsta și sexul feminin sunt factori de risc care cresc probabilitatea de confruntare cu efecte secundare neuropsihiatrice la metoclopramid[36].

Farmacologie[modificare | modificare sursă]

Farmacodinamică[modificare | modificare sursă]

Se presupune că metoclopramid se leagă de receptorii dopaminei D<sub id="mw7g">2</sub> cu afinitate nanomolară (Ki = 28.8 nM)[38], pentru care este antagonist, și este și un amestec de antagonist al receptorilor 5-HT3/agonist al receptorilor 5-HT4[36].

Mecanism de acțiune[modificare | modificare sursă]

Acțiunea antiemetică a metoclopramidului se datorează activității antagoniste asupra receptorilor D2 din zona de declanșare chemoreceptorilor din sistemul nervos central — această acțiune previne greața și vărsăturile declanșate de cei mai mulți stimuli[39]. La doze mai mari, activitatea antagonistului 5-HT3 poate contribui de asemenea la efectul antiemetic[40]

Activitatea gastroprokinetică a metoclopramidului este mediată de activitatea muscarinică, activitatea antagonistă asupra receptorilor D2 și activitatea agonistă asupra receptorilor 5-HT4[41][42]. Efectul gastroprokinetic în sine poate contribui de asemenea la efectul antiemetic. Metoclopramidul crește tonusul sfincterului esofagian inferior[43].

Metoclopramidul ar putea influența starea de spirit din cauza acțiunii blocante asupra 5-HT4 și 5-HT3[36].

Chimie[modificare | modificare sursă]

Metoclopramidul este o benzamidă substituită. Cisaprida și mosaprida sunt înrudite structural[40].

Istoric[modificare | modificare sursă]

Metoclopramidul fost descris pentru prima dată de Louis Justin-Besançon și Charles Laville în 1964, în timp ce lucrau la îmbunătățirea proprietăților anti-disritmice ale procainamidei[44][45][46][47]. Același proiect de cercetare a dus și la producerea sulpiridei. Primele studii clinice au fost publicate de Tourneu et al. în 1964 și de Bisson și Albot în 1966. Justin-Besançon și Laville lucrau pentru Laboratoires Delagrange și această companie a pus pe piață medicamentul sub numele de Primperan în 1964[48][49]. Laboratoires Delagrange a fost achiziționată de către Synthelabo în 1991[50][51], care în cele din urmă a devenit parte a Sanofi[52].

A.H. Robins a pus medicamentul pe piața din SUA sub denumirea comercială Reglan în 1979[53] ca injectabil[54], iar ca formă orală a fost omologat în anul 1980[55]. În 1989, A.H. Robins a fost achiziționată de către American Home Products[56], care și-a schimbat numele în Wyeth în 2002[57].

Medicamentul a fost folosit inițial pentru a controla greața la persoane cu dureri de cap sau migrene grave, mai târziu pentru greața cauzată de radioterapie și chimioterapie, iar după aceea pentru greața cauzată de anestezie[47]. În SUA, forma injectabilă a fost aprobată pentru greața indusă de chimioterapie, iar forma orală a fost în cele din urmă aprobată pentru boala de reflux gastroesofagian[58].

A devenit utilizat pe scară largă în anii 1980, devenind cel mai frecvent utilizat medicament pentru a trata greața indusă de anestezie[47] și pentru a trata gastrita în unitățile de urgență[59].

Primele versiuni generice au fost introduse în 1985[58][60].

La începutul anilor 1980 au început să apară în studii de farmacovigilență din Suedia, în care se raporta că medicamentul cauzează diskinezie tardivă la unii pacienți[61]. FDA a cerut adăugarea unui avertisment referitor la diskinezia tardivă în prospect în 1985: „diskinezia tardivă . . . se poate dezvolta la pacienții tratați cu metoclopramid” și a avertizat împotriva folosirii mai mult de 12 săptămâni, deoarece atât au durat testele[62][63]. În 2009, FDA a impus ca o avertizare încadrată în negru să fie adăugată la prospect[23].

Uz veterinar[modificare | modificare sursă]

Metoclopramid este, de asemenea, frecvent utilizat pentru a preveni vărsăturile la câini și pisici. Este utilizat și ca stimulent intestinal la iepuri[64].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d metoclopramide (în engleză), Global Substance Registration System, accesat în  
  2. ^ a b CAS Common Chemistry, accesat în  
  3. ^ a b c d e f g h i j k l m n „Metoclopramid”, metoclopramide (în engleză), PubChem, accesat în  
  4. ^ a b Metoclopramide (în engleză), DrugBank, accesat în  
  5. ^ a b metoclopramide (în engleză), ChemSpider, accesat în  
  6. ^ a b metoclopramide (în engleză), ChEBI, accesat în  
  7. ^ a b METOCLOPRAMIDE (în engleză), ChEMBL, accesat în  
  8. ^ a b Metoclopramide (în engleză), DrugBank,  
  9. ^ „Metoclopramide”. Nlm.nih.gov. Accesat în . 
  10. ^ a b c d e f g h „Metoclopramide hydrochloride”. Monograph. The American Society of Health-System Pharmacists. Accesat în . 
  11. ^ „Acute Migraine Treatment in Adults”. Headache. 55 (6): 778–93. iunie 2015. doi:10.1111/head.12550. PMID 25877672. 
  12. ^ „Prescribing medicines in pregnancy database”. Australian Government. . Accesat în . 
  13. ^ Bartholow, Michael. „Top 200 Drugs of 2012”. Pharmacy Times. Arhivat din original la . Accesat în . 
  14. ^ World Health Organization model list of essential medicines: 21st list 2019. Geneva: World Health Organization. . WHO/MVP/EMP/IAU/2019.06. License: CC BY-NC-SA 3.0 IGO. 
  15. ^ „Metoclopramide HCL”. International Drug Price Indicator Guide. Accesat în . 
  16. ^ Hamilton, Richart (). Tarascon Pocket Pharmacopoeia 2015 Deluxe Lab-Coat Edition. Jones & Bartlett Learning. p. 262. ISBN 9781284057560. 
  17. ^ „The Top 300 of 2019”. clincalc.com. Accesat în . 
  18. ^ a b „Maxolon (Australian Approved Product Information)”. Valeant Pharmaceuticals. . Arhivat din original la . 
  19. ^ a b c d e Rossi S., ed. (). Australian Medicines Handbook. Adelaide: Australian Medicines Handbook. ISBN 978-0-9757919-2-9. 
  20. ^ a b „Metoclopramide Hydrochloride 5mg/5ml Oral Solution - - (eMC)”. xpil.medicines.org.uk. Arhivat din original la . Accesat în . 
  21. ^ "Ambulance Victoria Clinical Guideline A0701"„Archived copy” (PDF). Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  22. ^ „Paracetamol (acetaminophen) with or without an antiemetic for acute migraine headaches in adults”. The Cochrane Database of Systematic Reviews (4): CD008040. aprilie 2013. doi:10.1002/14651858.CD008040.pub3. PMC 4161111Accesibil gratuit. PMID 23633349. 
  23. ^ a b „Review article: metoclopramide and tardive dyskinesia”. Alimentary Pharmacology & Therapeutics. 31 (1): 11–9. ianuarie 2010. doi:10.1111/j.1365-2036.2009.04189.x. PMID 19886950. 
  24. ^ a b „DailyMed - METOCLOPRAMIDE- metoclopramide injection, solution”. Dailymed.nlm.nih.gov. Accesat în . 
  25. ^ „A Review of Herbal and Pharmaceutical Galactagogues for Breast-Feeding”. The Ochsner Journal. 16 (4): 511–524. . PMC 5158159Accesibil gratuit. PMID 27999511. 
  26. ^ „The use of galactogogues in the breastfeeding mother”. The Annals of Pharmacotherapy. 46 (10): 1392–404. octombrie 2012. doi:10.1345/aph.1R167. PMID 23012383. 
  27. ^ EMA. Summary Page Arhivat în , la Wayback Machine. and EMA/753989/2013 Assessment report. Metoclopramide only containing medicinal products Arhivat în , la Wayback Machine. December 20, 2013
  28. ^ Drugs in Pregnancy and Lactation (ed. 8th). Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins. . pp. 1197–1200. ISBN 978-0-7817-7876-3. Accesat în . 
  29. ^ „Metoclopramide: Uses, Dosage, Side Effects”. Drugs.com. Accesat în . 
  30. ^ „The safety of metoclopramide use in the first trimester of pregnancy”. The New England Journal of Medicine. 360 (24): 2528–35. iunie 2009. doi:10.1056/NEJMoa0807154. PMID 19516033. 
  31. ^ „Metoclopramide in pregnancy and risk of major congenital malformations and fetal death”. JAMA. 310 (15): 1601–11. octombrie 2013. doi:10.1001/jama.2013.278343. PMID 24129464. 
  32. ^ „Metoclopramide for the treatment of gastroesophageal reflux disease in infants: a systematic review”. Pediatrics. 118 (2): 746–52. august 2006. doi:10.1542/peds.2005-2664. PMID 16882832. 
  33. ^ a b FDA Reglan tablets Label, Accessdata.fda.gov, accessed August 24, 2016
  34. ^ Olanow C, Schapira AV. Chapter 372. Parkinson's Disease and Other Movement Disorders. In: Longo DL, Fauci AS, Kasper DL, Hauser SL, Jameson J, Loscalzo J. eds. Harrison's Principles of Internal Medicine, 18e. New York, NY: McGraw-Hill; 2012.
  35. ^ Dobbs, Michael R. (). Clinical Neurotoxicology E-Book: Syndromes, Substances, Environments (în engleză). Elsevier Health Sciences. p. 393. ISBN 978-0-323-07099-7. 
  36. ^ a b c Surawski RJ, Quinn DK. (). „Metoclopramide and homicidal ideation: a case report and literature review”. Psychosomatics. PMID 21907057. 
  37. ^ Isola S, Adams N (). „Metoclopramide”. Statpearls. PMID 30137802. 
  38. ^ „Prediction of catalepsies induced by amiodarone, aprindine and procaine: similarity in conformation of diethylaminoethyl side chain” (PDF). The Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics. 287 (2): 725–32. noiembrie 1998. PMID 9808703. Accesat în . 
  39. ^ Pharmacology (ed. 5th). Edinburgh: Churchill Livingstone. . ISBN 978-0-443-07145-4. 
  40. ^ a b Janos Fischer and Aniko Gere. Timing of Analog Research in Medicinal Chemistry. Chapter 6 in Drug Discovery and Development, Volume 1: Drug Discovery. Ed, Mukund S. Chorghade. John Wiley & Sons, 2006. ISBN: 9780471780090ISBN 9780471780090 pp 203-205
  41. ^ Sweetman S., ed. (). Martindale: The Complete Drug Reference (ed. 34th). London: Pharmaceutical Press. ISBN 978-0-85369-550-9. 
  42. ^ „Therapeutic potential of drugs with mixed 5-HT4 agonist/5-HT3 antagonist action in the control of emesis”. Pharmacological Research. 31 (5): 257–60. mai 1995. doi:10.1016/1043-6618(95)80029-8. PMID 7479521. 
  43. ^ Feldman, M.; Friedman, L. S.; Brandt, L. J., ed. (). „Ch. 43: Gastroesophageal Reflux Disease”. Sleisenger and Fordtran's Gastrointestinal and Liver Disease (ed. 9th). Philadelphia: Saunders. ISBN 978-1-4160-6189-2. 
  44. ^ Walter Sneader (). Drug Discovery: A History. John Wiley & Sons. pp. 205–. ISBN 978-0-470-01552-0. 
  45. ^ „Translating 5-HT receptor pharmacology”. Neurogastroenterology and Motility. 21 (12): 1235–8. decembrie 2009. doi:10.1111/j.1365-2982.2009.01425.x. PMID 19906028. 
  46. ^ „Antiemetic Action of Metoclopramide with Respect to Apomorphine and Hydergine”. Comptes Rendus des Séances de la Société de Biologie et de Ses Filiales (în French). 158: 723–7. . PMID 14186927. 
  47. ^ a b c Henzi, I.; Tramèr, M.R. (). „Metoclopramide for the Control of Postoperative Nausea and Vomiting”. În Donnerer, J. Antiemetic Therapy. pp. 161–168. doi:10.1159/000071415. ISBN 3-8055-7547-5. 
  48. ^ Yves Landry. Petite histoire des médicaments: De l'Antiquité à nos jours. Dunod, 2011 ISBN: 9782100571307 p. 182
  49. ^ Thierry Lefèbvresem and Cécile Raynalsem. (2007) La mystérieuse bonbonne des Laboratoires Delagrange Revue d'histoire de la pharmacie 94(353):160-162
  50. ^ Denis Conard for Les Echos. Oct 17, 1991 Synthélabo rachète les laboratoires Delagrange, Lesechos.fr
  51. ^ „Laboratoires Delagrange (1932) - Organisation - Resources from the BnF”. Data.bnf.fr. Accesat în . 
  52. ^ Tom Meek for PMLiVE May 24, 2013 A look back at Sanofi's merger with Synthélabo, Pmlive.com
  53. ^ Pharmaceutical Manufacturing Encyclopedia, 3rd Edition. Volumes 1-4. Elsevier, 2013 ISBN: 9780815518563 p. 179m
  54. ^ FDA NDA no. 017862 - Approval history, Accessdate.fda.gov
  55. ^ FDA NDA 017854 History of Approvals, Accessdate.fda.gov
  56. ^ „A.H. Robins Company - Virginia Historical Society A Guide to the A. H. Robins Company Records, 1885–2004”. Vahistorical.org. Arhivat din original la . Accesat în . 
  57. ^ Melody Petersen for The New York Times, March 11, 2002, American Home Is Changing Name to Wyeth
  58. ^ a b Staff, The Pink Sheet. Sep 29, 1986 FDA's Oral Verapamil ANDA Approvals on Eve of Exclusivity Expiration Pit Five Generic Products V. Calan, Isoptin; Inderal, Reglan Indications No Longer Exclusive Arhivat în , la Wayback Machine., Pink.pharmamedtechbi.com
  59. ^ „All About Metoclopramide (Reglan) - Emergency Physicians Monthly”. Epmonthly.com. Accesat în . 
  60. ^ FDA ANDA 070184 - History, Accessdate.fda.gov
  61. ^ „Tardive dyskinesia associated with metoclopramide” (PDF). British Medical Journal. 288 (6416): 545–7. februarie 1984. doi:10.1136/bmj.288.6416.545. PMC 1444584Accesibil gratuit. PMID 6421373. 
  62. ^ Allison Stoddart, Missing After Mensing: A Remedy for Generic Drug Consumers, 53 B.C.L. Rev. 1967 (2012)
  63. ^ Steven Casey for Law360. October 24, 2012 Generic Pharmaceutical Liability: Challenges And Changes, Law360.com
  64. ^ Mikota, S. K.; Plumb, D. C. (iunie 2003). „Metoclopramide HCl”. The Elephant Formulary. Elephant Care International. Arhivat din original la . 

Vezi și[modificare | modificare sursă]