Partidul Social Democrat din Germania

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la SPD)
Partidul Social Democrat din Germania
Sozialdemokratische Partei Deutschlands
AbreviereSPD  Modificați la Wikidata
Oameni cheie
PreședinteSaskia Esken[*][1]  Modificați la Wikidata
Date
Înființat23 mai 1863
SediuWilly-Brandt-Haus
D-10911 Berlin
Informații
Ideologie oficialăDemocrație socială
Poziție politicăCentru-stânga
Afiliere internaționalăAlianța Progresistă
Afiliere europeanăPartidul Socialiștilor Europeni
Culori oficialeRoșu
Prezență online
www.spd.de

Partidul Social-Democrat din Germania (SPD) este un partid politic din Germania.

Primii predecesori ai partidului au fost Asociația Generală a Muncitorilor Germani, fondată în 1863, și Partidul Social-Democrat al Muncitorilor, fondat în 1869, care au fuzionat pentru a forma Partidul Socialist al Muncitorilor din Germania în 1875. Partidul și-a luat denumirea actuală în 1890 și este considerat cel mai vechi partid care mai există în Germania.

Între 1890 și 1930, a fost partidul cu cele mai multe voturi la toate alegerile pentru Reichstag și, în Republica de la Weimar, a furnizat primul șef de stat ales în mod democratic din istoria Germaniei, Friedrich Ebert, precum și patru șefi de guvern, Philipp Scheidemann, Gustav Bauer și Hermann Müller. A fost membru fondator al celei de-a Doua Internaționale și al Internaționalei Socialiste a Muncitorilor. În timpul dictaturii național-socialiste, SPD, care fusese anterior singurul partid care votase împotriva Legii de abilitare, a fost interzis și a funcționat ulterior în exil sub numele de Sopade.

Reînființat în octombrie 1945, după cel de-al Doilea Război Mondial, SPD a fost unit cu forța cu KPD pentru a forma SED în zona de ocupație sovietică. În Germania de Vest, și, prin urmare, mai târziu în republica reunificată, a reușit să se impună ca unul dintre cele două mari partide populare alături de CDU, cu Programul Godesberg, prin care SPD a renunțat la angajamentul său față de marxism. De la înființarea sa, SPD a fost unul dintre cele două partide populare majore din Republica Federală până în 1990.

Personalități[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Partidul Social Democrat al Germaniei la Wikimedia Commons