Bosnio-australieni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Bosnio-australienii sunt oameni din Australia, care sunt de origine bosniacă sau provin din Bosnia și Herțegovina. Conform recensământului din 2006, 24630 australienii s-au născut în Bosnia și Herțegovina. O mare majoritate de bosniaci din Australia sunt de credință islamică. Deși are o populație substanțial mai mică decât alte grupuri de imigranți din Australia, australienii bosnieci formează un grup foarte organizat, o comunitate auto-conștientă și activă în multe domenii ale vieții australiene. Au activități în principal religioase, inclusiv echipe sportive, cluburi sociale, programe de radio, ziare, festivaluri în aer liber și activități culturale și multe altele. Bosniecii în Australia nu mai sunt numiți “Iugoslavi”.

Imigrații[modificare | modificare sursă]

În 1986 s-a estimat că existau 5500 musulmani bosnieci în Australia, inclusiv până la 2000 născuți în Australia. Numărul de bosnieci în Australia este mai mare decât cel indicate de recensământul din 2006, deoarece bosniecii au fost incluși ca iugoslavi- născuți înainte anii 1990. Ei au fost enumerați ca iugoslavi, chiar dacă mulți dintre ei au etnie din Bosnia și s-au identificat ca atare.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Puțini bosnieci s-au stabilit în Australia, în timpul primei jumătăți a secolului al IX-lea, în 1901 în principal în sectorul agricol. După Primul Război Mondial au existat câteva mii de bosnieci care trăiesc în Australia. Al Doilea Război Mondial a dus la emigrarea bosniecilor, în 1961 numărul lor a crescând la 30000. În anii '70, numărul bosniecilor sosiți în Australia a ajuns la 65000.

Comunitate[modificare | modificare sursă]

Cei mai mulți dintre bosnieci din Australia au migrat în țară pe parcursul secolului 20 și, mai recent, ca urmare a al doilea război bosniac care a avut loc între martie 1992 și noiembrie 1995. Au fost mișcări semnificative după al Doilea Război Mondial și din nou în anii 1960 și 1970. Primele semne ale vieții comunității musulmanilor bosnieci au fost evidente după 1950, 1960 și 1970, cu înființarea a două moschee din Melbourne și Sydney. Imigranții bosnieci care au sosit în Australia în anii 1960 a adus contribuții importante Australiei moderne.

Lista personalităților bosnio-australiene[modificare | modificare sursă]

Sporturi[modificare | modificare sursă]

Multi bosnieci din Australia joacă fotbal sau alte sporturi. Bosnio-australienii au ajutat la transformarea fotbalului fotbalului în unul dintre cele mai populare sporturi din Australia. Unele cluburi la care au jucat sunt:

New South Wales
Sydney

Referințe[modificare | modificare sursă]