Castel

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pagina „Castel” trimite aici. Pentru alte sensuri vedeți Castel (dezambiguizare).
Castelul Bran
Castelul Corvinilor
Castelul Chillon în Elveția
Castelul Himeji în Japonia
Castelul Versailles în Franța
Castelul San Andrés în Spania

Castelul este la origine o construcție medievală cu rol de locuință, destinată totodată să protejeze o familie nobiliară și să simbolizeze autoritatea într-un domeniu feudal.

Date generale[modificare | modificare sursă]

Primele castele au fost construite din lemn, adesea pe o colină naturală sau artificială (în franceză, motte castrale sau motă feudală), apoi au fost construite din piatră pentru a rezista mai bine noilor arme și tehnici de război. Aceste construcții au fost numite castele întărite sau cetăți.[1]

În epoca Renașterii, o dată cu avansurile tehnologice cunoscute de artilerie, regii Franței au decis să nu mai edifice castele de apărare, ci să pună accentul pe confort și pe plăcere. În același timp, castelele întărite au fost modificate și reamenajate astfel încât să ofere un confort sporit. Exemplul monarhilor francezi a fost urmat foarte curând de către toată nobilimea europeană. Astfel au fost construite castele de plăcere precum Castelul Lázár, Egeskov, Chenonceau sau Sanssouci, iar vechi cetăți sau castele întărite precum Bran, Castelul Corvinilor, Windsor sau Leeds au fost transformate în locuințe somptuoase.

Spre deosebire de palat, care e un edificiu somptuos ridicat într-un spațiu urban, castelul are particularitatea de a desemna, încă din Evul Mediu, o reședință nobiliară sau princiară rurală.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Sensul etimologic al cuvintelor castel și cetate e diferit: castel provine din latinescul castrum, care avea sensul de tabără militară întărită, în vreme ce cuvântul cetate provine din civitas, care avea sensul de localitate civilă, fortificată sau nu.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Liviu Stoica, Gheorghe Stoica, Gabriela Popa (). Castles & fortresses in Transylvania: Cluj County, Castele și cetăți din Transilvania: Județul Cluj. Cluj-Napoca. ISBN 978-973-0-05364-7. 
  • Liviu Stoica, Gheorghe Stoica, Gabriela Popa (). Castles & fortresses in Transylvania: Alba County, Castele și cetăți din Transilvania: Județul Alba. Cluj-Napoca. ISBN 978-973-0-06143-3 Verificați valoarea |isbn=: checksum (ajutor). 
  • Liviu Stoica, Gheorghe Stoica, Gabriela Popa (). Castele si cetati din Transilvania: judetul Brasov. Bucuresti. ISBN 978-973-0-11186-6. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]