Zygmunt Waliszewski

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Zygmunt Waliszewski

Autoportret, 1929
Date personale
Născut1 decembrie 1897
Saint Petersburg, Rusia
Decedat5 octombrie 1936 (38 de ani)
Cracovia, Polonia
Cetățenie Polonia Modificați la Wikidata
Ocupațiepictor
desenator[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba poloneză Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniu artisticPictură
PregătireȘcoala de Arte Frumoase din Cracovia

Zygmunt Waliszewski (n. 1 decembrie 1897, Sankt Petersburg - d. 5 octombrie 1936, Cracovia) a fost un pictor polonez, un membru al mișcării Kapiste.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Waliszewski s-a născut în familia unui inginer polonez din Sankt Petersburg. Părinții săi s-au mutat în anul 1907 în orașul Tbilisi, unde, Waliszewski și-a petrecut copilăria. Studiile le-a făcut în acest oraș la o școală de prestigiu. Prima sa expoziție a avut-o în anul 1908, moment din care Zygmund a început să participe activ la viața artistică de avangardă. În timpul primului război mondial a luptat în armata rusă, revenind la Tbilisi după război, în anul 1917. Prin desele vizite pe care le-a efectuat în capitala Rusiei, Moscova, Waliszewski s-a insipirat de la futuriștii ruși, fapt care l-a determinat mai târziu să intre într-un astfel de grup ideologic. La începutul anilor 1920 se stabilește la Cracovia unde, urmează cursurile Academiei de Arte Frumoase Jan Matejko, în perioada 1921 - 1924, sub directa îndrumare a lui Wojciech Weiss și Józef Pankiewicz. Pleacă la Paris în anul 1924, împreună cu grupul său de avangardă, și-și continuă studiile secondat de Pankiewicz. Waliszewski a participat la atelierele de pictură în „plein - air” a Kapistilor din Cagnes, Valence, Cap Martin, și Avignon. La Luvru a pictat copii ale lui Tițian, Paolo Veronese, Velázquez, Vermeer, Goya, și Delacroix.[1] Waliszewski s-a declarat fascinat de arta lui Paul Cézanne, Van Gogh, și Henri Matisse.

Waliszewski a pictat în primul rând portrete, compoziții figurative și peisaje din zona rurală. El a murit brusc în 1936.

Galerie imagini[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Zygmunt Waliszewski

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Flowers Zygmunt Waliszewski Deutsch und bildrahmen ölgemälden Deutschland Oil Paintings and Picture Frames”. Arhivat din original la . Accesat în .