Zona zoster

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Zona zoster pe piept

Zona zoster (herpes zoster) este o infecție virală ce afectează rădăcinile nervoase. Se caracterizează prin durere și apariția unei benzi eruptive ce se întinde pe o singură parte a corpului. Zona zoster este o boală mai comună la persoanele adulte și la cele cu sistemul imunitar slăbit de stres, răni, anumite medicamente sau alți factori.

Cauza[modificare | modificare sursă]

Zona zoster este o reactivare a virusului varicel-zona zoster. Virusul nu dispare niciodată la o persoană care a avut varicelă, dar rămâne inactiv în radăcinile nervoase până când de la diferiți factori se reactivează. Stresul, imunitatea scăzută, vârsta sunt factori care reactivează acest virus.

Debut[modificare | modificare sursă]

Debutul se face aproape intotdeauna cu nevralgii,minore sau moderate in cazul copiilor si a tinerilor iar in cazul batranilor durerile pot devenii insuportabile , care preced de regula de la o zi pana la 3 zile . Urmeaza eruptia cutanata si se localizeaza stric unilateral. In scurt timp dupa aparitia acestor simptomatologii se instaleaza pe traseul nervilor corespunzatori placarde eritematoase cu vezicule grupate in buchete cu dimensiuni de 1-3 mm, in debut cu lichid serocitrin limpede ca dupa cateva zile lichidul sa se tulbure iar veziculele se sparg si se acopera cu cruste care cad spotan dupa 7-10 zile lasand zone de tegument subtire.

Topografie[modificare | modificare sursă]

- la nivelul unuia sau a mai multor nervi intercostali

- formele spinale sunt destul de frecvente in ordinea: toraco-lombara, cervico-occipitala cervio-brahiala, lomboabdominala, lombofemurala

- forme craiene : zona oftalmica, zona oculara, si zona faciala.

Complicatii[modificare | modificare sursă]

-Algia postzosteriana - se poate pelungii pana la 1-2 ani dupa remisiunea eruptie veiculoase

-Meningita limfocitara

-mielite si poliradiculonevrite- in mod exceptional

-paralizii faciale sau ale palatului moale

Tratament[modificare | modificare sursă]

Pe cale generala- antivirale specifice : aciclovir, virolex etc asociate cu imunostimulare de interferon la imunodepresati

local:- folosirea antisepticelor - clorhexidin, 
a colorantilor - solutie de cristal violet, mixuri cu tetraciclina 3-5 %,
 antivirale specifice de aplicatie locala - zovirax acyclovir 
                

Sursă[modificare | modificare sursă]

Carte : Notiuni de Dermato-Venerologie , editura sitech 1999

Legături externe[modificare | modificare sursă]