Ziua Internațională a Fericirii

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ziua Internațională a Fericirii
Altă denumireZiua Internațională a Fericirii
TipInternațională
Data20 martie

Ziua Internațională a Fericirii este sărbătorită anual pe data de 20 martie la nivel mondial[1] și a fost concepută și fondată de filantrop, activist, om de stat și consilier special al Organizației Națiunilor Unite, Jayme Illien, pentru a inspira, a mobiliza și a promova mișcarea fericirii globale.[2][3][4][5][6]

În 2011, Illien a adus ideea și conceptul de creare a unei noi zile globale de conștientizare, Ziua Internațională a Fericirii, către înalții funcționari ai Națiunilor Unite.[7]

Illien a organizat cu succes campania de a uni o coaliție globală a tuturor celor 193 state membre ale Organizației Națiunilor Unite și a asigurat aprobarea Secretarului General al Națiunilor Unite, Ban Ki-moon, pentru a susține conceptul de stabilire a unei noi zile internaționale oficiale[8] de observare ca Ziua Internațională a Fericirii.

Pe 28 iunie 2012, Adunarea Generală a ONU a stabilit ca Ziua Internațională a Fericirii să fie sărbătorită pe 20 martie. Ziua dedicată fericirii mondiale coincide cu Ziua internațională a Francofoniei.

Celebrarea[modificare | modificare sursă]

Organizația Națiunilor Unite invită, de asemenea, organizațiile internaționale și regionale, precum și societățile civile, inclusiv organizații non-guvernamentale și persoane fizice, să marcheze Ziua Internațională a Fericirii prin diverse activități publice de sensibilizare.

Motiv[modificare | modificare sursă]

ONU a dorit ca inițiativa să încurajeze guvernele să ia în considerare starea de bine a cetățenilor, și să nu își mai concentreze eforturile doar pe creșterea economică.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „International Day of Happiness, 20 March | DSPD”. DSPD (în engleză). Accesat în . 
  2. ^ „U.N.-designated day offers opportunity to reflect on what makes us happy”. NewsOK.com (în engleză). . Accesat în . 
  3. ^ „Happiness Around the World”. Live Happy Magazine (în engleză). Accesat în . 
  4. ^ „What's the happiest city in America? It sure isn't Miami, survey says”. miamiherald (în engleză). Accesat în . 
  5. ^ Editor, Online (). „Happiness Day with the Smurfs”. THISDAYLIVE (în engleză). Accesat în . 
  6. ^ „Jayme Illien | CTV News Interview | UNIDOHappiness”. www.unidohappiness.org (în engleză). Accesat în . 
  7. ^ „International Day of Happiness – 20th March – Event Of Day”. Event Of Day (în engleză). . Accesat în . 
  8. ^ UN calendar day

Legături externe[modificare | modificare sursă]