Zina Kalay-Kleitman

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Zina Kalay-Kleitman
Date personale
NăscutăChișinău, Republica Moldova Modificați la Wikidata
Cetățenie Israel Modificați la Wikidata
Ocupațiediplomat Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversitatea Ebraică din Ierusalim  Modificați la Wikidata

Zina Kalay-Kleitman (ebraică זינה קלאי - קלייטמן) este o diplomată israeliană originară din Basarabia, Republica Moldova, la vremea respectivă republică parte a Uniunii Sovietice.

Zina Kalay-Kleitman s-a născut la Chișinău într-o familie evreiască. Tatăl ei a lucrat ca inginer iar mama ei ca muncitoare la o întreprindere textilă.

Emigrată în Israel dupa terminarea studiilor liceale, a studiat științele politice , specializându-se în „sovietologie” la Universitatea Ebraică din Ierusalim. A obținut titlul de master cu mențiune specială.

Și-a început cariera diplomatică in anul 1986. În anii 1995 - 1998 a fost consilieră a ambasadei Israelului in Federația Rusă. În anii 1998 - 2001 a fost directoare adjunctă a Departamentului pentru Europa și Asia al Ministerului de Externe al Israelului. Între 2001 - 2005 a servit drept consilieră în delegația Israelului la ONU. În această calitate s-a aflat în Manhattan în timpul atentatului perpetrat la New York de teroriștii islamiști la 11 septembrie2001. În anii 2005 - 2007 a lucrat la Oficiul pentru problemele diasporei evreiești si ale relațiilor interconfesionale la Ministerul israelian de externe.

Între anii 2007-2011 Zina Kalay - Kleitman a fost ambasadoarea Israelului în Ucraina - a treia femeie israeliană care îndeplinește această misiune (după Anna Azari și Naomi Ben Ami)

Legături externe[modificare | modificare sursă]