Ziarul Națiunea română

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Națiunea română a fost un ziar scos în 1877 la propunerea publicistului francez Frédéric Damé care, stabilit fiind în România, dorea „să cultive entuziasmul popular pe chestiunea independenții[1]. Damé a fost cel care a dat ziarului numele de Națiunea română.

Ziarul a apărut „jumătate cu articole de entuziasm și jumătate cu depeși și corespondențe de pe teatrul războiului[2]. Știrile erau localizate, iar Damé făcea strategie cu stegulețe înfipte pe hartă și mutate din loc în loc. Tirajul ajunsese la 18.000 de exemplare, însă ziarul a fost învinuit la scurt timp de răspândire de știri false, cu scopul de a-și face reclamă și a fost nevoit să-și înceteze activitatea. Ziarul publicase în exclusivitate, într-o ediție specială, știrea luării Plevnei, însă știrea a fost mai apoi dezmințită. Caragiale a scris despre această aventură abia peste 22 de ani în Națiunea română din 1899.

Ziarul Națiunea română a durat doar șapte zile, de la 26 august până la 1 septembrie. Ultimul număr al ziarului se păstrează la Biblioteca Academiei Române.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Caragiale: Succes (Opere, I, ed. P.Zarifopol, Cultura națională, 1930, p.213; în Calendarul Moftului român, 1902, schița de amintiri a avut titlul Națiunea română, al ziarului scos în colaborare cu Fr. Damé
  2. ^ Caragiale, Națiunea română, 1899