Zbyszek Godlewski

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Fotografia tip medalion de pe monumentul funerar al lui Zbyszek Godlewski

Zbyszek Godlewski, numele întreg fiind Zbigniew Eugeniusz Godlewski, (n. 3 august 1952, Zielona Góra - d. 17 decembrie 1970, Gdynia) a fost un tânăr muncitor la Șantierul Naval Gdynia, care a fost împușcat în timpul Protestelor din decembrie 1970. El a devenit un simbol al victimelor represiunii din decembrie 1970, ca urmare a relatării morții sale în cântecul Balada lui Janek Wiśniewski.

Moartea și înmormântarea[modificare | modificare sursă]

Locul unde a murit Zbyszek Godlewski, în prezent
Demonstrație din decembrie 1970 de la Gdynia: trupul lui Zbigniew Godlewski este purtat de către demonstranți
Reconstituirea marșului pe străzile din Gdynia cu trupul lui Zbyszek Godlewski pentru filmul Czarny czwartek.

Zbigniew Godlewski a fost împușcat la 17 decembrie de către soldații LWP. Uciderea sa a avut loc în apropiere de stația de tren urban Gdynia Stocznia, după sosirea sa de la Elbląg. La momentul morții avea vârsta de 18 ani. După acest incident protestatarii au mărșăluit cu trupul său pe o ușă pe străzile din Gdynia. Tatăl său a spus că existau trei găuri, probabil de glonț, pe puloverul său, dintre care două în partea abdominală și una în partea toracică[1][2]. Înmormântarea, fără ca familia să vadă cadavrul, a avut loc în noaptea de 18 spre 19 decembrie 1970, în cimitirul din Oliwa din Gdańsk. În 1971, prin eforturile depuse de familie, sicriul a fost mutat în cimitirul din Elbląg [2].

Comemorare[modificare | modificare sursă]

După căderea comunismului în Polonia, una din străzile din orașul Elbląg, a fost denumită după numele lui. O stradă dedicată memoriei lui Zbigniew Godlewski a fost stabilită și în Zielona Góra, unde s-a născut și și-a petrecut ultima sa vacanță din viață [3].

Prin Ordonanța președintelui Poloniei din 17 decembrie 2008 (cu prilejul aniversării a 38 de ani de la Protestele din Polonia din decembrie 1970), Zbigniew Godlewski a fost decorat post-mortem cu Crucea de Aur pentru Merit pentru contribuția sa la transformările democratice din Polonia [4].

Janek Wiśniewski[modificare | modificare sursă]

Povestea unui tânăr ucis care a fost cărat pe o ușă pe străzile din Gdynia l-a inspirat pe Krzysztof Dowgiałło să scrie versurile pentru un cântec. El nu știa numele victimei, așa că a folosit un nume la întâmplare: Janek Wiśniewski. Janek Wiśniewski a devenit un simbol al acestor evenimente, chiar mai celebru decât persoana reală. După căderea comunismului, Janek Wiśniewski a devenit patron al uneia dintre străzile din Gdynia, care este situată în apropiere de gara unde a murit. De asemenea, una din străzile din Gdańsk a fost denumită după el.

Film[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ "Panorama" wydanie z 18:30 i "Wiadomości" wydanie z 19:30, TVP SA, 17 XII 2008
  2. ^ a b „Niech Jaruzelski powie prawdę Z Izabelą i Eugeniuszem Godlewskimi, rodzicami Zbyszka Godlewskiego (Janka Wiśniewskiego) zastrzelonego w grudniu 1970 r. w Gdyni, rozmawia Mariusz Bober”. Varșovia. . ISSN 1429-4834. Arhivat din original la . Accesat în .  Parametru necunoscut |firstname= ignorat (ajutor); Parametru necunoscut |język= ignorat (ajutor); Parametru necunoscut |publication= ignorat (ajutor); Parametru necunoscut |lastname= ignorat (ajutor)
  3. ^ Tomasz Czyżniewski (). „Zabity stoczniowiec Zbyszek Godlewski ma ulicę w Zielonej Górze”. Accesat în .  Parametru necunoscut |publication= ignorat (ajutor); Parametru necunoscut |langue= ignorat (posibil, |language=?) (ajutor)
  4. ^ "-Această distincție este de mare importanță pentru mine, în ciuda faptului că de la aceste evenimente au trecut mai mult de 38 ani - a declarat Eugeniusz Godlewski, tatăl său lui Zbigniew Godlewski, care a fost împușcat mortal în decembrie 1970 și a cărui moarte a fost comemorat mai târziu prin "Balada lui Janek Wiśniewski", în : „Lech Kaczyński odznaczył uczestników Grudnia`70”. . Arhivat din original la . Accesat în .  Parametru necunoscut |publication= ignorat (ajutor); Parametru necunoscut |język= ignorat (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Zbyszek Godlewski