Zalmoxes

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Pentru zeul dac, vedeți Zalmoxis.
Zalmoxes
Fosilă: maastrichtian
Z. shqiperorum păstrat la Bruxelles
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Subîncrengătură: Vertebrata
Clasă: Reptilia
Ordin: Ornithischia
Subordin: Ornithopoda
Familie: Rhabdodontidae
Gen: Zalmoxes
(Weishampel et al., 2003)
Specie: †Z. robustus (Nopcsa, 1899)
†Z. shqiperorum
(Weishampel et al., 2003)

Zalmoxes (numit după zeitatea dacică Zalmoxis) este un gen de dinozaur erbivor din Cretacicul târziu pe teritoriul României.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Reconstrucție a subspeciilor Z. robustus și Z. shqiperorum

Zalmoxes a fost un erbivor biped mic, dar cu un cap triunghiular mare, cu un cioc ascuțit și un gât scurt. Specia Z. robustus era mai mică, cu o lungime de la 2 la 3 metri. Z. shqiperorum avea o lungime de 4 - 4,5 metri. Dimensiunile mici au fost explicată de Nopcsa ca un exemplu de nanism insular.

Descoperirea[modificare | modificare sursă]

Reconstrucţia unui craniu de Zalmoxes pe baza fosilelor craniene cunoscute.

În 1900, Franz Nopcsa a numit o nouă specie de Mochlodon, Mochlodon robustum, bazându-se pe numeroasele fosile descoperite pe teritoriul Transilvaniei. Numele specific se referă la construcția sa robustă.[1] În 1915, el l-a redenumit ca o specie de Rhabdodon, Rhabdodon robustum, și clasificat în 1990 de către George Olshevsky ca Rhabdodon robustus.

În 2003, David Weishampel, Coralia-Maria Jianu, Zoltan Csiki și David Bruce Norman au numit un nou gen pentru descoperiri: Zalmoxes, o variantă a numelui zeului Zalmoxis. Numele acestei zeități a fost ales deoarece s-a retras timp de trei ani într-o criptă și a fost înviat al patrulea an. Asemenea lui Zalmoxes care a fost eliberat de Nopcsa din mormântul său pentru a atinge nemurirea taxonomică.

Aceeași autori în 2003, au numit și descris o a doua specie: Zalmoxes shqiperorum. Numele specific este derivat din Shqiperia, cuvântul albanez pentru Albania, deoarece baronul Nopcsa a avut o relație specială cu această țară.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ F. Nopcsa, 1900, "Dinosaurierreste aus Siebenbürgen (Schädel von Limnosaurus transsylvanicus nov. gen. et spec.), Denkschriften der Kaiserlichen Akademie der Wissenschaften. Mathematisch-Naturwissenschaftliche Classe 68: 555-591

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Zalmoxes