Zabriskie Point

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Zabriskie Point
Regizor Michelangelo Antonioni
Producător Carlo Ponti
Scenariu de Michelangelo Antonioni
Fred Gardner
Sam Shepard
Tonino Guerra
Clare Peploe
Povestire de Michelangelo Antonioni
Actori Mark Frechette
Daria Halprin
Muzică Pink Floyd
Jerry Garcia
Director de imagine Alfio Contini
Montaj Franco Arcalli
Studio MGM
Distribuitor Mark Frechette
Daria Halprin
Premiera 9 februarie 1970 (1970-02-09)(Statele Unite)
Durata 110 minute
Țara Statele Unite
Limba originală engleză
Buget $7.000.000[1]
Încasări $1.000.000[1]
Pagina IMDb

Zabriskie Point este un film din 1970 al regizorului italian Michelangelo Antonioni aparținând mișcării de contracultură de la sfârșitul anilor '60 din Statele Unite. Unele dintre scene au fost filmate chiar la Zabriskie Point în Valea Morții.

A fost al doilea dintr-o serie de trei filme regizate de Antonioni în limba engleză pentru producătorul Carlo Ponti și distribuite de MGM. Celelalte două au fost Blowup (1966) și Profesiunea: reporter (1975). Deși a căpătat în timp statutul de film idol, Zabriskie Point a fost un eșec comercial de proporții fiind trecut cu vederea de majoritatea criticilor la lansarea sa. Filmul a mai fost numit "unul dintre cele mai extraordinare dezastre din istoria cinematografiei moderne".

"Călătorind în lung și în lat prin Statele Unite priveam, observam, ascultam și, la un moment dat, am avut dorința să fac un film. E o țară în care imaginile îți sar în obraz la fiecare pas. Tentațiile sunt infinite, singura problemă e cea a alegerii. Dintre toate filmele mele, Zabriskie Point este în cea mai mare parte improvizat în timpul turnării. Personajele mele încarnează contrastul actual dintre tineret și civilizație." - Michelangelo Antonioni - 1970.

"Regăsim în acest film elementele poeticii autorului său: saturația culorilor, superioritatea luminii solare asupra celei artificiale, toate alternând între clasicismul compozițiilor și abstracția uimitoare a mișcărilor de aparat." - Larousse Dictionnaire des Films - 1995.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]