Yves Saint-Laurent

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Yves Saint Laurent)
Acest articol se referă la creatorul de modă. Pentru marca de bunuri de lux, vedeți Yves Saint Laurent (marcă).
Yves Saint-Laurent
Date personale
Nume la naștereYves Henri Donat Mathieu-Saint Laurent Modificați la Wikidata
Născut[1][4][5][6] Modificați la Wikidata
Oran, Algeria[7] Modificați la Wikidata
Decedat (71 de ani)[8][1][4][5] Modificați la Wikidata
Paris, Franța[9][7] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (cancer al creierului[*]) Modificați la Wikidata
Frați și suroriBrigitte Mathieu-Saint-Laurent[*][[Brigitte Mathieu-Saint-Laurent |​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Franța[10] Modificați la Wikidata
Ocupațiegrand couturier[*]
creator de costume[*]
om de afaceri
colecționar de artă[*]
personal stylist[*][[personal stylist (person who selects or recommends clothing and accessories for a client)|​]]
pictor Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba franceză[11] Modificați la Wikidata
Activitate
Partener(ă)Pierre Bergé[*][[Pierre Bergé (French industrialist and patron)|​]][2]
Jacques de Bascher[*][[Jacques de Bascher (French dandy (1951–1989))|​]]  Modificați la Wikidata
PremiiLegiunea de Onoare în grad de Mare Ofițer[*] ()
CFDA Lifetime Achievement Award[*][[CFDA Lifetime Achievement Award (Council of Fashion Designers of America annual award)|​]] ()[3]  Modificați la Wikidata

Yves Henri Donat Dave Mathieu-Saint-Laurent (n. 1 august 1936 – d. 1 iunie 2008[12][13]) a fost un designer de modă francez, care este considerat ca fiind unul dintre cei mai mari designeri din secolul XX. În 1985, Caroline Rennolds Milbank, în cartea ei, Couture: The Great Fashion Designers, a scris, "Cel mai frecvent omagiat și influent designer din ultimii douăzeci și cinci de ani, Yves Saint Laurent poate fi creditat atât cu renașterea couture-ului din cenușa anilor șaizeci cât și cu reconferirea reputației pret-a-porte-ului."

Biografie, carieră[modificare | modificare sursă]

Fiul președintelui unei societăți de asigurare, Yves Saint-Laurent s-a născut la 1 august 1936 în Oran, în ceea ce era atunci Algeria franceză. Saint-Laurent a plecat la vârsta de 17 ani pentru a lucra pentru designer-ul francez Christian Dior. După moartea lui Dior în 1957, Yves, la vârsta de 22 de ani, a fost însărcinat cu salvarea casei Dior de la falimentul financiar iminent.

La scurt timp după acest succes, el a fost trimis pentru a servi în armata franceză algeriană în timpul Războiului de Independență din Algeria. După 20 de zile, datorită stresului la care era supus de către camarazii săi militari, fragilul Saint-Laurent a ajuns la stadiul de a fi internat într-un spital francez de boli mentale, unde a a avut parte de un tratament psihiatric, care presupunea inclusiv terapie cu electro-șocuri, pentru o cedare nervoasă.

În 1962, în urma unei cedări nervoase, Saint-Laurent a fost concediat de către Dior și astfel și-a început propria etichetă, YSL, finanțat de către partenerul său, Pierre Bergé. Cuplul romantic s-a destrămat în 1976, dar au rămas în continuare parteneri de afaceri. Pe parcursul anilor 1960 și 1970, firma a popularizat tendințele modei, cum ar fi ținutele beatnik, jachete safari pentru bărbați și femei, pantaloni strânși, și pantofii înalți și cambrați pe picior, inclusiv crearea în 1966 a ceea ce este probabil cel mai renumit frac clasic pentru femei, Le Smoking. De asemenea, el a făcut publică ideea purtării siluetelor din anii 1920,'30 și'40. El a fost primul, în 1966, care a încercat să popularizeze pret-a-porte-ul, într-o încercare de democratizare a modei, cu Rive Gauche și buticul cu același nume.

Saint-Laurent a fost, de asemenea, primul designer care a folosit modele de culoare într-o defilare de modă. Printre muzele sale au fost Loulou de la Falaise, fiica unui marchiz francez și a unei model anglo-irlandeză; Betty Catroux, fiica jumătate-braziliană a unui diplomat american și soția unui decorator francez; Talitha Pol-Getty- care a murit de supradoză cu droguri în anul 1971; Catherine Deneuve, fotogenica actriță franceză; și supermodelul din Guineea-născută în Senegal, Katoucha Niane, fiica scriitorului Djibril Tamsir Niane. Ambasadorul la Londra al couturier-ului, în timpul anilor 1970 și începutul anilor 80, a fost milionara Diane Boulting-Casserley Vandelli, astfel, brand-ul ce în ce mai cunoscut printre jet-set-erii europeni și clasele superioare.

În 1983, el a devenit primul designer de modă onorat pentru realizările de o viață de către Muzeul de Artă Metropolitan.

În 2001, el a fost decorat cu gradul de comandor al Legiunii de Onoare de către președintele francez Jacques Chirac.

Saint Laurent s-a pensionat în 2002 și a devenit din ce în ce mai retras. De atunci, până la moartea sa, el a petrecut o mare parte a timpului său, la casa sa din Marrakech, Maroc.

De asemenea, el a creat o fundație împreună cu Pierre Bergé din Paris să traseze istoria casei YSL, care conține 15000 de obiecte și 5000 de piese de îmbrăcăminte.

A murit la 1 iunie 2008, după o boală îndelungată, în casa sa din Paris.

Citate celebre[modificare | modificare sursă]

Wikicitat
Wikicitat
La Wikicitat găsiți citate legate de Yves Saint-Laurent.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Yves Saint-Laurent”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ https://www.marieclaire.fr/pierre-berge-et-yves-saint-laurent,1227945.asp  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ https://geoffreybeenefoundation.com/geoffrey-beene-lifetime-achievement-award-cfda-geoffrey-beene-design-scholar-award/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ a b Autoritatea BnF, accesat în  
  5. ^ a b Yves Saint Laurent (în engleză), RKDartists 
  6. ^ Yves Saint Laurent, Encyclopædia Britannica Online, accesat în  
  7. ^ a b Fichier des personnes décédées, accesat în  
  8. ^ http://web.archive.org/web/20090116083250/http://www.theglobeandmail.com/servlet/story/RTGAM.20080601.wlaurent0501/BNStory/lifeStyle/home  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  9. ^ „Yves Saint-Laurent”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  10. ^ LIBRIS, , accesat în  
  11. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  12. ^ „Yves Saint Laurent dies”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  13. ^ „copie arhivă”. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]