Yves Saint-Laurent

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Acest articol se referă la creatorul de modă. Pentru marca de bunuri de lux, vedeți Yves Saint Laurent (marcă).
Yves Saint-Laurent
Date personale
Nume la naștereYves Henri Donat Mathieu-Saint Laurent Modificați la Wikidata
Născut[1][4][5][6] Modificați la Wikidata
Oran, Algeria[7] Modificați la Wikidata
Decedat (71 de ani)[8][1][4][5] Modificați la Wikidata
Paris, Franța[9][7] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (cancer al creierului[*]) Modificați la Wikidata
Frați și suroriBrigitte Mathieu-Saint-Laurent[*][[Brigitte Mathieu-Saint-Laurent |​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Franța[10] Modificați la Wikidata
Ocupațiegrand couturier[*]
creator de costume[*]
om de afaceri
colecționar de artă[*]
personal stylist[*][[personal stylist (person who selects or recommends clothing and accessories for a client)|​]]
pictor Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba franceză[11] Modificați la Wikidata
Activitate
Partener(ă)Pierre Bergé[*][[Pierre Bergé (French industrialist and patron)|​]][2]
Jacques de Bascher[*][[Jacques de Bascher (French dandy (1951–1989))|​]]  Modificați la Wikidata
PremiiLegiunea de Onoare în grad de Mare Ofițer[*] ()
CFDA Lifetime Achievement Award[*][[CFDA Lifetime Achievement Award (Council of Fashion Designers of America annual award)|​]] ()[3]  Modificați la Wikidata

Yves Henri Donat Dave Mathieu-Saint-Laurent (n. 1 august 1936 – d. 1 iunie 2008[12][13]) a fost un designer de modă francez, care este considerat ca fiind unul dintre cei mai mari designeri din secolul XX. În 1985, Caroline Rennolds Milbank, în cartea ei, Couture: The Great Fashion Designers, a scris, "Cel mai frecvent omagiat și influent designer din ultimii douăzeci și cinci de ani, Yves Saint Laurent poate fi creditat atât cu renașterea couture-ului din cenușa anilor șaizeci cât și cu reconferirea reputației pret-a-porte-ului."

Biografie, carieră[modificare | modificare sursă]

Fiul președintelui unei societăți de asigurare, Yves Saint-Laurent s-a născut la 1 august 1936 în Oran, în ceea ce era atunci Algeria franceză. Saint-Laurent a plecat la vârsta de 17 ani pentru a lucra pentru designer-ul francez Christian Dior. După moartea lui Dior în 1957, Yves, la vârsta de 22 de ani, a fost însărcinat cu salvarea casei Dior de la falimentul financiar iminent.

La scurt timp după acest succes, el a fost trimis pentru a servi în armata franceză algeriană în timpul Războiului de Independență din Algeria. După 20 de zile, datorită stresului la care era supus de către camarazii săi militari, fragilul Saint-Laurent a ajuns la stadiul de a fi internat într-un spital francez de boli mentale, unde a a avut parte de un tratament psihiatric, care presupunea inclusiv terapie cu electro-șocuri, pentru o cedare nervoasă.

În 1962, în urma unei cedări nervoase, Saint-Laurent a fost concediat de către Dior și astfel și-a început propria etichetă, YSL, finanțat de către partenerul său, Pierre Bergé. Cuplul romantic s-a destrămat în 1976, dar au rămas în continuare parteneri de afaceri. Pe parcursul anilor 1960 și 1970, firma a popularizat tendințele modei, cum ar fi ținutele beatnik, jachete safari pentru bărbați și femei, pantaloni strânși, și pantofii înalți și cambrați pe picior, inclusiv crearea în 1966 a ceea ce este probabil cel mai renumit frac clasic pentru femei, Le Smoking. De asemenea, el a făcut publică ideea purtării siluetelor din anii 1920,'30 și'40. El a fost primul, în 1966, care a încercat să popularizeze pret-a-porte-ul, într-o încercare de democratizare a modei, cu Rive Gauche și buticul cu același nume.

Saint-Laurent a fost, de asemenea, primul designer care a folosit modele de culoare într-o defilare de modă. Printre muzele sale au fost Loulou de la Falaise, fiica unui marchiz francez și a unei model anglo-irlandeză; Betty Catroux, fiica jumătate-braziliană a unui diplomat american și soția unui decorator francez; Talitha Pol-Getty- care a murit de supradoză cu droguri în anul 1971; Catherine Deneuve, fotogenica actriță franceză; și supermodelul din Guineea-născută în Senegal, Katoucha Niane, fiica scriitorului Djibril Tamsir Niane. Ambasadorul la Londra al couturier-ului, în timpul anilor 1970 și începutul anilor 80, a fost milionara Diane Boulting-Casserley Vandelli, astfel, brand-ul ce în ce mai cunoscut printre jet-set-erii europeni și clasele superioare.

În 1983, el a devenit primul designer de modă onorat pentru realizările de o viață de către Muzeul de Artă Metropolitan.

În 2001, el a fost decorat cu gradul de comandor al Legiunii de Onoare de către președintele francez Jacques Chirac.

Saint Laurent s-a pensionat în 2002 și a devenit din ce în ce mai retras. De atunci, până la moartea sa, el a petrecut o mare parte a timpului său, la casa sa din Marrakech, Maroc.

De asemenea, el a creat o fundație împreună cu Pierre Bergé din Paris să traseze istoria casei YSL, care conține 15000 de obiecte și 5000 de piese de îmbrăcăminte.

A murit la 1 iunie 2008, după o boală îndelungată, în casa sa din Paris.

Citate celebre[modificare | modificare sursă]

Wikicitat
Wikicitat
La Wikicitat găsiți citate legate de Yves Saint-Laurent.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Yves Saint-Laurent”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ https://www.marieclaire.fr/pierre-berge-et-yves-saint-laurent,1227945.asp  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ https://geoffreybeenefoundation.com/geoffrey-beene-lifetime-achievement-award-cfda-geoffrey-beene-design-scholar-award/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ a b Autoritatea BnF, accesat în  
  5. ^ a b Yves Saint Laurent (în engleză), RKDartists 
  6. ^ Yves Saint Laurent, Encyclopædia Britannica Online, accesat în  
  7. ^ a b Fichier des personnes décédées, accesat în  
  8. ^ http://web.archive.org/web/20090116083250/http://www.theglobeandmail.com/servlet/story/RTGAM.20080601.wlaurent0501/BNStory/lifeStyle/home  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  9. ^ „Yves Saint-Laurent”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  10. ^ LIBRIS, , accesat în  
  11. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  12. ^ „Yves Saint Laurent dies”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  13. ^ „copie arhivă”. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]