Yolanda de Flandra

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Yolanda de Flandra
Date personale
Născută1175 Modificați la Wikidata
Decedată1219 (44 de ani) Modificați la Wikidata
Constantinopol, Imperiul Latin de Constantinopol Modificați la Wikidata
PărințiBalduin al V-lea de Hainaut
Margareta I de Flandra Modificați la Wikidata
Frați și suroriIsabelle de Hainaut
Filip I de Namur
Balduin I de Constantinopol
Henric I de Hainaut Modificați la Wikidata
Căsătorită cuPetru al II-lea de Courtenay (din ) Modificați la Wikidata
CopiiFilip al II-lea de Namur
Robert I de Courtenay
Henric al II-lea de Namur
Balduin al II-lea de Constantinopol
Margareta de Namur
Elisabeta de Courtenay
Iolanda de Courtenay
Maria de Courtenay
Inés de Courtenay[*][[Inés de Courtenay ((1202-1247))|​]]
Eleonor of Courtenay[*][[Eleonor of Courtenay ((1208-1230))|​]] Modificați la Wikidata
Ocupațiepoliticiană Modificați la Wikidata
Blazonul Imperiului Latin de Constantinopol.

Yolanda de Flandra (11751219) a guvernat Imperiul Latin de Constantinopol în numele soțului său, Petru al II-lea de Courtenay între 1217 și 1219.

Yolanda a fost fiica contelui Balduin al V-lea de Hainaut și a contesei Margareta I de Flandra. Doi dintre frații ei, Balduin I și apoi Henric I, au fost împărați latini de Constantinopol, ca urmare a Cruciadei a patra. După moartea lui Henric I în 1216, a fost o scurtă perioadă în care Imperiul a fost lipsit de împărat, înainte ca soțul Yolandei, Petru al II-lea de Courtenay să fie ales ca succesor. Noul suveran a trimis-o pe Yolanda către Constantinopol, în vreme ce el a urma un alt traseu, ce presupunea străbaterea Epirului, căzând prizonier al despotului Theodor Comnen Dukas. Dat fiind că soarta lui a rămas necunoscută (deși devenise probabil că ar fi fost ucis de către greci), Yolanda a guvernat Imperiul ca regentă. În această calitate, ea s-a aliat cu bulgarii împotriva diferitelor state grecești, considerate succesoare ale Imperiului Bizantin. În cele din urmă, a reușit să încheie pacea cu Theodor I Laskaris, împăratul de la Niceea, care a obținut mâna fiicei Yolandei, Marie. Yolanda va muri însă în curând, în 1219.

Al doilea ei fiu, Robert I de Courtenay, a devenit împărat latin de Constantinopol, în condițiile în care fiul cel mai vârstnic, Filip, a declinat oferta baronilor din Constantinopol. Dat fiind că Robert se afla încă în Franța în acel moment, Imperiul Latin a rămas practic fără conducător până în 1221.

În același timp, Yolanda a fost și marchiză de Namur, posesiune moștenită de la fratele ei, marchizul Filip I, în 1212. La plecarea Yolandei spre Constantinopol în 1216, proprietatea a fost preluată de către fiul cel mare, Filip.

Din căsătoria cu Petru al II-lea de Courtenay, au rezultat 10 copii: