Yoü and I

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Yoü and I
Disc single de Lady Gaga
Lansare  (2011-08-23)
Format
ÎnregistrareWarehouse Productions (Omaha, Nebraska), Elveția, Allertown Hill, (Regatul Unit)
GenPop rock
Durată5:07
Casă de discuri
TextierStefani Germanotta[1]
Limba originarălimba engleză  Modificați la Wikidata
Producător
Cronologie – Lady Gaga
3-Way (The Golden Rule)
(2011)
Yoü and I
(2011)
The Lady Is a Tramp
(2013)

Yoü and I” este un cântec compus și înregistrat de interpreta americană Lady Gaga pentru cel de-al doilea ei album de studio, Born This Way (2011). Piesa produsă de Gaga și Robert John „Mutt” Lange conține un fragment din single-ul formației Queen, „We Will Rock You” (1977). Chitaristul din trupa respectivă, Brian May, a cântat la chitară electrică pentru „Yoü and I”. Piesa a fost interpretată pentru prima oară în anul 2010, la evenimentul White Tie and Tiara Ball organizat de Elton John. Videoclipuri cu Gaga cântând melodia au apărut pe internet, iar recepția pozitivă din partea publicului a dus la includerea în lista câtorva concerte din cadrul turneului The Monster Ball Tour. Alte interpretări au avut loc la emisiunea Today în iulie 2010, și la emisiunea The Oprah Winfrey Show în mai 2011. La 23 august 2011, casa de discuri Interscope a lansat cântecul drept cel de-al patrulea disc single extras de pe album.

„You and I” este un cântec cu un ritm lent, iar instrumentația acestuia este alcătuită din chitare electrice și pian, acompaniamentul vocal fiind asigurat de Gaga și Lange. Piesa a primit laude din partea criticilor de specialitate, câțiva recenzenți numindu-l un cântec ce iese în evidență de pe albumul Born This Way. În urma lansării materialului discografic, „Yoü and I” a apărut în clasamentele din Canada, Regatul Unit și Statele Unite datorită vânzărilor digitale. În luna mai a anului 2011, Haley Reinhart, participant în timpul celui de-al 10-lea sezon al competiției American Idol, a interpretat piesa înainte de lansarea sa oficială, primind recenzii pozitive. Versiunea concurentei a fost lansată pe iTunes Store drept single și a apărut totodată în compilația American Idol Top 5 Season 10. Cântecul „Yoü and I” a primit o nominalizare la premiul Grammy pentru cea mai bună interpretare pop solo la cea de-a 54-a ediție a premiilor Grammy, desfășurată la 12 februarie 2012[2].

Videoclipul pentru „Yoü and I” a fost filmat de Laurieann Gibson în Springfield, Nebraska, și a fost lansat la 16 august 2011. Acesta îl prezintă pe Jo Calderone, alter ego-ul masculin al artistei, precum și pe Yüyi, alter ego-ul sirenă. Clipul înfățișează aventura prin care Gaga trece pentru a fi alături de partenerul ei, primind, de asemenea, recenzii pozitive din partea criticilor.

Informații generale[modificare | modificare sursă]

Lady Gaga cântând piesa „Yoü and I” la emisiunea Today, la 9 iunie 2010.

„Yoü and I”, compus de Lady Gaga și produs de Robert John „Mutt” Lange și Gaga[3], a fost una dintre primele melodii apărute înainte de lansarea albumului Born This Way. Solista a spus că piesa a fost compusă în New York, în timp ce cânta la vechiul ei pian. Cântecul a fost interpretat pentru prima oară la evenimentul White Tie and Tiara Ball din iunie 2010, organizat de artistul Elton John[4]. Gaga a dezvăluit faptul că „Yoü and I” avea „un ton rock-and-roll”, iar din această cauză era puțin probabil ca piesa să fie lansată drept disc single, adăugând totodată că îi este „foarte dragă”[4]. Videoclipuri cu solista cântând melodia au apărut pe internet la scurt timp, iar recepția pozitivă a determinat-o pe Lady Gaga să o interpreteze în timpul primului concert din segmentul Nord American al turneului The Monster Ball Tour, în Montreal[5]. Artista a spus pentru MSNBC în timpul unui interviu cu Meredith Vieira și Ann Curry că „«Yoü and I» a fost scris despre cea mai importată persoană pe care am întâlnit-o în viața mea”[6], presupunând că ar fi Lüc Carl, fostul ei partener[7].

Cântăreața a anunțat că „Yoü and I” va fi cel de-al patrulea disc single extras de pe albumul Born This Way la 22 iulie 2011[8]. Coperta melodiei a fost lansată la 5 august 2011 prin TwitPic, alături de mesajul: „Nu vei găsi niciodată ceea ce cauți în dragoste, dacă nu te iubești pe tine însuți”. Două fotografii sunt prezente, ambele afișând-o pe Gaga drept alter ego-ul Jo Calderone, fumând o țigară și purtând perciuni[9]. Personajul Calderone a apărut anterior în luna iulie a anului 2011, atunci când artista a realizat o ședință foto în Londra alături de Nick Knight și fiind aranjată de stilistul Nicola Formichetti[10]. Una dintre imagini îl prezintă purtând o jachetă și un tricou, stând cu capul aplecat și fumând o țigară, în timp ce următoarea imagine îl înfățișează pe Jo Calderone din profil, expirând un nor de fum[11].

Un redactor de la ziarul The Daily Telegraph a spus că fotografiile prezintă un aspect irascibil și dezordonat, fiind de părere că Gaga „s-a plictisit să tot fie o femeie scandaloasă, așa că mai degrabă a ales să-și schimbe genul”[9]. David Jones de la revista Rap-Up a considerat că personajul Calderone de pe copertă este asemănător cu muzicantul Bob Dylan[12]. Deși Steve Pond de la agenția de știri Reuters nu s-a declarat încântat de melodie, acesta a spus că „Lady Gaga se iubește pe ea însăși chiar și atunci când este îmbrăcată drept un bărbat”[13].

Structura muzicală și versurile[modificare | modificare sursă]

„Yoü and I” conține influențe din genurile muzicale rock și country[4][14], iar chitaristul formației Queen, Brian May, a cântat la chitară electrică în cântec[15]. Piesa a fost înregistrată de Tom Ware și Horace Ward la Studioul Warehouse Productions din Omaha, Nebraska, precum și la Allertown Hill în Regatul Unit[16]. Pe lângă May, Just Shirley Smith a cântat, de asemenea, la chitară. Gene Grimaldi a fost responsabil cu masterizarea melodiei, în timp ce Olle Romo a realizat programarea și înregistrarea suplimentară[16]. Artista a spus că „cineva legendar” va fi producătorul cântecului, înainte ca acreditările pentru producție să fie dezvăluite în aprilie 2011[17]. Gaga, o mare fană a trupei Queen (chiar preluând numele de scenă din single-ul formației, „Radio Ga Ga”), a admis că a „căzut pe jos, plângând și râzând” atunci când a aflat că May a fost de acord să colaboreze alături de ea[18]. Lange a rugat-o pe solistă să înregistreze o versiune cu o voce principală „puternică” în timp ce se afla în turneu. Gaga a dezvăluit că: „Fumasem vreo 30 de țigări și băusem câteva pahare Jameson atunci când pur și simplu am apăsat butonul de înregistrare și am cântat până mi-a căzut fața, însă apoi m-am gândit că ar fi trebuit să reînregistrăm vocea”[19]. Cu toate acestea, Lange a fost mulțumit de înregistrare și a folosit-o în cântec[19]. Ware a amintit că melodia a fost înregistrată în noaptea de după concertul lui Gaga de la 17 martie 2011 din cadrul turneului The Monster Ball Tour. Artista a apreciat și a încurajat ideile și opiniile lui, fiind de părere că acestea au ajutat ședința de patru ore să fie cea mai bună experiență profesională pe care a avut-o cu o celebritate. Ware a descris-o pe Gaga drept „o strălucită femeie tânără cu instincte muzicale deosebite ce își trasează propriul drum”[20].

Potrivit unei partituri publicate de Sony/ATV Music Publishinig, „Yoü and I” are un tempo lent de 60 de bătăi pe minut, fiind compus în tonalitatea La major. Pe parcursul cântecului, vocea lui Gaga variază de la nota Mi3 la nota Do♯5. Melodia începe cu o progresie de acorduri de La–Sol–La, schimbându-se mai apoi în La–Si minor/La–Re/La–Si♯ minor în timpul refrenului și revenind la prima progresie în timpul celorlalte secvențe[21]. Primul vers al piesei—„It's been a long time since I came around/ It's been a long time, but I'm back in town/ And this time, I'm not leaving without you” (ro.: „A trecut ceva vreme de când am venit pe aici/A trecut multă vreme, dar acum m-am întors în oraș/Iar de această dată nu voi pleca fără tine”)—descrie un iubit ce miroase a whiskey și după care tânjește. Gil Kaufman de la MTV News a descris versul drept „cel care ocolește toate piesele ei dance, lăsând să se înțeleagă că de data asta este un solo de pian agitat pe care îl auzi în baruri”[4].

Recepția criticilor[modificare | modificare sursă]

Brian May, chitaristul formației de muzică rock Queen, a cântat la chitară în piesa „Yoü and I”.

Cântecul „Yoü and I ” a obținut laude din partea criticilor de specialitate. După interpretarea de la White Tie and Tiara Ball, Leah Greenblatt de la revista Entertainment Weekly a complimentat piesa pentru „calitatea lui de cabaret înflăcărat cu ardere lentă” și pentru „lipsa de Auto-Tune și producție sofisticată sau scamatorii în interpretare”[22]. Observând diferențele între varianta live și varianta studio a melodiei, McCormick a descris versiunea de studio ca fiind „mai mare, mai îndrăzneață, mai puțin emotivă, o baladă rock construită personalizat pentru radio și pentru a determina bătăi din palme în stadioane pline. Aceasta nu este muzică pentru cluburile underground: e pop rock siropos și lucios pentru publicul mijlociu, un fel de clasic retro din anii '80 pentru a-i seduce pe rockerii de vârstă mijlocie - probabil ultimul segment de vârstă care să rămână sceptici în legătură cu muzica și farmecul artistei”[23]. Jody Rosen de la revista Rolling Stone a numit „Yoü and I” o baladă confesională puternică, „având o transformare vocală toridă, asemănătoare cu Sturm und Drang[24]. Într-o recenzie pentru ziarul The Guardian, Tim Jonze a spus că piesa „urmărește stilul lui «Hey Jude» ce îndeamnă ascultătorul să cânte alături de solist, însă – datorită hotărârii sale de a avea pe cineva în fundal care cântă la chiuveta din bucătărie – ajunge să sune ca «All Around the World» al trupei Oasis[25]. Dan Aquilante de la ziarul The New York Post i-a oferit o recenzie nefavorabilă albumului Born This Way, însă a complimentat piesa „Yoü and I” și „calitatea unică și deosebită” pe care Lange a adus-o pe disc[26]. Kitty Empire a spus că este „momentul în care Gaga face pe plac inimii Americii – probabil o încercare de a demonstra că poate fi și o cântăreață de balade pe placul tuturor americanilor, și nu doar un avatar art-disco cu țărușuri de cort sub piele”, făcând referire la implanturile înfățișate în videoclipul cântecului „Born This Way[27].

Kate Sullivan de la ziarul The Dartmouth a scris că „Yoü and I” ar putea fi cel mai sincer cântec a lui Gaga de până acum[28], iar Shirley Halperin de la ziarul The Hollywood Reporter s-a declarat sceptică cu privire la difuzările radio ale acestui single, având în vedere popularitatea lui Gaga. Halperin a fost de părere că această melodie este „emotivă” și „emană un sentiment grandios pe care ascultătorii nu îl primesc de obicei cu sunetele extrem de sintetice produse de Gaga și RedOne”. Pe de altă parte, redactorul a opinat că pianul live și acompaniamentul vocal au adăugat „o calitate luxuriantă incontestabilă, iar versurile conduc piesa acasă, eventual în teritoriul hiturilor”[29]. Kerri Mason de la revista Billboard a considerat că „balada country” „nu are niciun sens contextual”[30]. Într-o recenzie a albumului Born This Way pentru ziarul Florida Today, Nekesa Mumbi Moody a comparat „Yoü and I” cu „Speechless”, un cântec cu un tempo similar de pe materialul The Fame Monster (2009)[31]. Robert Copsey, redactor al website-ului Digital Spy, i-a oferit patru stele din cinci piesei, numind-o „un retro-classic arzător, o baladă puternică pe placul tuturor americanilor, construită special pentru mulțime – o piesă de care Stefani se poate declara, cu siguranță, mândră că este a ei”[32]. Amy Sciarretto de la website-ul Artistdirect a concluzionat prin a spune că „Yoü and I” este „un cântec mai bluesy decât orice te-ai putea aștepta de la prințesa ringului de dans”[33]. Piesa a fost selectată de Stephen Thomas Erlewine de la AllMusic drept punctul culminant al albumului Born This Way, afirmând că Gaga își prezintă cea mai vulnerabilă parte a personalității ei[34].

„Yoü and I” a primit o nominalizare la premiul Grammy pentru cea mai bună interpretare pop solo, la cea de-a 54-a ediție a premiilor Grammy, desfășurată la 12 februarie 2012[2].

Performanța în clasamentele muzicale[modificare | modificare sursă]

Lady Gaga interpretând „Yoü and I” în Manchester, în cadrul unui concert din turneul Born This Way Ball.

În Statele Unite, la 11 iunie 2011, „Yoü and I” a debutat în clasamentul Billboard Hot 100 pe locul 36, datorită celor 83.000 de exemplare digitale vândute[35][36]. Piesa a re-intrat în top la 27 august 2011, pe locul 96. Totodată, single-ul a debutat în clasamentul Pop Songs pe locul 35[37][38]. În următoarea săptămână, „Yoü and I” a fost cântecul cu cea mai mare creștere în vânzări digitale, intrând pe locul 24 în ierarhia celor mai bine vândute single-uri în mediul digital datorită celor 56.000 de exemplare vândute. În Hot 100, piesa a urcat către locul 35. În urma difuzărilor radio, „Yoü and I” a debutat pe locul 58 în topul Radio Songs, înregistrând o audiență de 22 de milioane de ascultători[39]. După spectacolul lui Gaga de la MTV Video Music Awards, single-ul a ajuns pe locul 16 în Hot 100, înregistrând o creștere de 92% în vânzări, 10.000 de copii fiind vândute, și o creștere de 50% la radio, având 32 de milioane de ascultători, potrivit datelor furnizate de Nielsen Broadcast Data Systems[40]. În următoarea săptămână, cântecul s-a clasat pe locul șase în Hot 100, cu o creștere de 61% în vânzările digitale, 175.000 de exemplare fiind vândute, precum și o creștere de 32% în ceea ce privește audiența radio, 41 de milioane de ascultători fiind cifra acumulată. Melodia a ajuns, de asemenea, pe locurile patru și 23 în clasamentele Digital Songs și, respectiv, Radio Songs. „Yoü and I” a devenit cel de-al unsprezecelea șlagăr de top 10 consecutiv al artistei în topul Hot 100[41]. În octombrie 2011, cântecul a depășit pragul de un milion de exemplare vândute, devenit cea de-a zecea melodie a artistei care reușește această performanță[42]. Până în februarie 2018, single-ul s-a vândut în 2.4 milioane de copii digitale[43][44], fiind premiat cu două discuri de platină de către Recording Industry Association of America.

În Canada, piesa a intrat în ierarhia Hot Digital Songs pe locul 14, debutând mai apoi pe locul 27 în Canadian Hot 100[45]. „Yoü and I” a reintrat în clasament pe locul 45, și a ajuns mai târziu pe poziția sa maximă, locul 10[46]. Înainte de lansarea oficială ca single, melodia a intrat în clasamentul ARIA Singles Chart pe locul 56 la 15 august 2011 datorită vânzărilor digitale[47]. În următoarea săptămână, cântecul a urcat către locul 34, ajungând ulterior pe locul 14[48]. În urma lansării albumului Born This Way la 23 mai 2011, „Yoü and I” a apărut în topul UK Singles Chart pe locul 89[49]. La 3 septembrie 2011, single-ul a avut parte de o ascensiune de 117 poziții, urcând de pe locul 187 pe locul 70, și obținând ulterior locul 23[50]. În Japonia, piesa a apărut inițial în ierarhia celor mai bine vândute single-uri din mediul digital pe locul 98, însă în urma spectacolului de la MTV Video Music Awards, aceasta a ajuns în clasamentul Japan Hot 100 pe locul opt.[51][52].

Videoclip[modificare | modificare sursă]

Informații generale[modificare | modificare sursă]

”A fost atât de drăguț, am privit afară și a fost atât de frumos, acel porumb înalt... Apoi dintr-o dată, începi să vezi cum apar tot felul de monștrii. Iubesc acest loc [Nebraska] atât de mult, este o locație veritabilă. Iar persoana despre care acest cântec vorbește mi-a fost tovarăș și prieten de când aveam 19 ani, și este de acolo”[53]

—Gaga vorbind despre iubirea față de Nebraska și filmarea videoclipului.

Videoclipul cântecului „Yoü and I” a fost filmat în Springfield, Nebraska, în iulie 2011, sub regia coregrafei lui Gaga, Laurieann Gibson[54][55]. În videoclip, Gaga călătorește de la New York City spre Nebraska pentru a-și recupera iubitul. Potrivit ei: „Merg fără nici un bagaj, fără nimic, sunt doar eu și gleznele mele puțin sângerânde și iarbă prinsă de pantofii mei, și port această ținută ce arată într-adevăr potrivită pentru New York, și alerg... Iar ideea acestui videoclip este că, atunci când ești departe de persoana pe care o iubești, simți tortură”. Artista a continuat prin a spune: „Știam de la început că ideea acestui videoclip va fi despre mine, fugind înapoi și mergând sute de mii de kilometri pentru a-mi recupera partenerul”[54][56].

Solista a anunțat faptul că videoclipul va fi cea de-a 1000-a postare a ei pe contul de Twitter[57][58]. Gaga a confirmat pentru MTV News că acesta va avea premiera la 18 august 2011, pe canalul MTV[59]. Cu toate acestea, cu două zile înainte de difuzare, anumite părți ale clipului au ajuns pe internet în mod ilegal, determinând-o pe cântăreață să scrie trei postări care, împreunate, rostesc „FUCK THURS DAY” (ro.: „La naiba cu joia”)[60][61]. Mesajul a fost urmat imediat de cel de-a 1000-a postare pe Twitter: „Trebuie să iubiți + fiecare parte din mine, la fel cum o fac și eu, pentru ca această forță complexă + și neinteligibilă să fie adevărată”, alături de un link către întregul videoclip, încărcat pe canalul de YouTube a lui Gaga, cu două zile înainte de premiera stabilită[60][62]. Acesta prezintă două alter ego-uri ale cântăreței: Jo Calderone, alter ego-ul bărbat a lui Gaga, și Yüyi, o sirenă despre care artista a lăsat să se înțeleagă în iulie 2011 că va apărea în clip[60][63].

În urma premierei de pe canalul MTV, Gaga a explicat câteva scene și sursele de inspirație: „Acest videoclip este destul de complex atunci când vine vorba despre modul în care povestea este spusă, și este menit să nu fie foarte explicit, ci să fie puțin complicat și confuz, așa cum este de altfel și dragostea”[64]. Comentând cu privire la scenele de act sexual dintre sirenă și actorul Taylor Kinney, Gaga a spus că aceasta pune accent metaforic pe felul în care, uneori, relațiile nu funcționează. „Indiferent ce ai face, este această graniță uriașă între tine și cineva. Despre asta este vorba, despre percepția din imaginația ta cum că există un lucru magic în interiorul tău care va face ca relația să funcționeze”, a declarat artista[64]. După ce a dezvăluit faptul că rochia de mireasă purtată în videoclip îi aparține mamei ei, Gaga explicat ulterior scenele în care apare o mașină cu înghețată. Potrivit ei, acestea reprezintă distrugerea tinereții, cauzată în urma unor experiențe pe care le-a împărtășit în interviuri mai vechi[64]. Explicând decizia de a include scenele, cântăreața a spus:

Acesta este modul în care am vrut să încep acest videoclip, deoarece consider că stabilește restul poveștii. Îți permite să-ți imaginez faptul că nu ești doar o persoană, ci mai multe. Acea persoană are atât de multe povești și amintiri din care să te inspiri, și toate acestea te vor afecta profund în drumul vieții. Deși par brutal afectată la începutul videoclipului, la final nu mai sunt afectată; sunt puțin ciudată. [«Yoü and I»] Nu este menit să fie un clip drept răspuns; este menit să fie un număr abundent de întrebări[64].

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Receptare critică[modificare | modificare sursă]

Interpretări live[modificare | modificare sursă]

Versiuni cover[modificare | modificare sursă]

Ordinea pieselor pe disc și formate[modificare | modificare sursă]

Acreditări și personal[modificare | modificare sursă]

Înregistrare și management
  • Înregistrat la Warehouse Productions (Omaha, Nebraska) și Allertown Hill (Regatul Unit)
  • Masterizat la Oasis Mastering (Burbank, California)
  • Conține elemente din cântecul „We Will Rock You”, compus de Brian May și cântat de formația Queen
  • Publicat de Stefani Germanotta P/K/A Lady Gaga, Sony/ATV Songs LLC, House of Gaga Publishing Inc., GloJoe Music Inc. și Sony/ATV Music Publishing
  • Toate drepturile aparțin Interscope Records, o divizie a UMG Recordings, Inc.
  • Brian May apare ca parte a Hollywood Records (pentru distribuirea în Statele Unite și Canada) și Universal International (pentru distribuirea pe plan global)
Personal

Persoanele care au lucrat acest cântec sunt preluate de pe broșura albumului Born This Way[16].

Prezența în clasamente[modificare | modificare sursă]

Certificări[modificare | modificare sursă]

Datele lansărilor[modificare | modificare sursă]

Lista datelor lansărilor, prezentând regiunea, formatul, și casa de discuri
Țară Dată Format
Statele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii[68][98] 23 august 2011 Difuzare radio CHR/Top 40
20 septembrie 2011 Descărcare digitală – The Remixes
Regatul Unit Regatul Unit[67][99] 18 septembrie 2011 Descărcare digitală
26 septembrie 2011 Vinil 7"
Germania Germania[66] 30 septembrie 2011 CD single

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ en „You And I (Legal Title): BMI Work #12131331”. Broadcast Music Incorporated. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ a b en „54th Annual Grammy Awards”. Grammy.com. National Academy of Recording Arts and Sciences. Accesat în . 
  3. ^ en Vena, Jocelyn (). „Lady Gaga Recorded 'You And I' With Producer Mutt Lange”. MTV. (MTV Networks). Accesat în . 
  4. ^ a b c d en Kaufman, Gil (). „Lady Gaga Debuts New Song 'You And I' At Elton John Benefit”. MTV (MTV Networks). Accesat în . 
  5. ^ en Montgomery, James (). „Lady Gaga's 'Yoü And I': The 'Little Monsters' Rate Her New Song”. MTV. Accesat în . 
  6. ^ en Celzic, Mike (). „Lady Gaga draws record crowd of 20,000 to Rockefeller Plaza”. MSNBC. Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ en Hawkins, Stan (). Queerness in Pop Music: Aesthetics, Gender Norms, and Temporality. Routledge. ISBN 9781317589723. Accesat în . 
  8. ^ en Corner, Lewis (). „Lady Gaga Confirms new single to be Yoü and I:”. Digital Spy. Accesat în . 
  9. ^ a b en „Lady Gaga adopts her male alter-ego Jo Calderone for cover of new single You and I”. The Daily Telegraph. Telegraph Media LLC. . Accesat în . 
  10. ^ en „Smoking... but not so hot: Lady Gaga poses as a scruffy-looking man on cover of new single”. Daily Mail. . Accesat în . 
  11. ^ en Vena, Jocelyn (). „Lady Gaga Revives Male Alter Ego On 'You And I' Art”. MTV News. MTV Networks. Accesat în . 
  12. ^ en Jones, David (). „Lady Gaga Mans Up on 'Yoü and I' Single Cover”. Rap-Up. Accesat în . 
  13. ^ en Pond, Steve (). „Lady Gaga Is No Lady on Her New Single”. Reuters. Accesat în . 
  14. ^ en Sciarretto, Amy (). „Lady Gaga Worked With Mutt Lange on "You and I”. Artistdirect. Arhivat din original la . Accesat în . 
  15. ^ en Kaufman, Gil (). „Lady Gaga Reveals Surreal Born This Way Cover”. MTV (MTV Networks). Accesat în . 
  16. ^ a b c en Born This Way. Lady Gaga. Interscope Records. 2011. B0015374-72. 
  17. ^ en Vena, Jocelyn (). „Lady Gaga Teases 'Someone Legendary' Producing 'You And I'. MTV. Accesat în . 
  18. ^ en Gregory, Jason (). „Lady Gaga: I Cried When Brian May Agreed To Work With Me”. Gigwise.com. Accesat în . 
  19. ^ a b en Pareles, Jon (). „Even Offstage, Lady Gaga's Ready for the Stage”. The New York Times. p. 3. Arhivat din original la . Accesat în . 
  20. ^ en Kelly, Michael (). „Kelly: Is Lady Gaga over beau?”. Omaha World-Herald. Terry Kroeger. Arhivat din original la . Accesat în . 
  21. ^ en Germanotta, Stefani (). „Digital Sheet Music – Lady Gaga – Yoü and I”. Musicnotes.com (Sony/ATV Music Publishing). 
  22. ^ en Greenblatt, Leah (). „Lady Gaga performs new, never-heard song, 'You and I': Listen here”. Entertainment Weekly. Accesat în . 
  23. ^ en McCormick, Neil (). „Lady Gaga: icon or just eye-candy?”. The Daily Telegraph. Accesat în . 
  24. ^ en Rosen, Jody (). „Lady Gaga's 'Born This Way': A Track-by-Track Breakdown”. Rolling Stone. Arhivat din original la . Accesat în . 
  25. ^ en Jonze, Tim (). „Lady Gaga: Born This Way – review”. The Guardian. Accesat în . 
  26. ^ en Aquilante, Dan (). „Not agog over Gaga”. New York Post. Accesat în . 
  27. ^ en Empire, Kitty (). „Lady Gaga: Born This Way – review”. The Guardian. Accesat în . 
  28. ^ en Sullivan, Kate (). „Gaga delivers on hype with 'Way'. The Dartmouth. The Dartmouth, Inc. Arhivat din original la . Accesat în . 
  29. ^ en Halperin, Shirley (). „Album Version of Lady Gaga's 'You And I' Was Produced by Mutt Lange”. The Hollywood Reporter. Accesat în . 
  30. ^ en Mason, Kerri (). „Lady Gaga 'Born This Way': Track-By-Track Review”. Billboard. Accesat în . 
  31. ^ en Moody, Nekesa Mumbi (). „Lady Gaga delivers the goods on new CD”. Florida Today. p. 2. Arhivat din original la . Accesat în . 
  32. ^ en Copsey, Robert (). „Lady GaGa: 'You and I' – Single review”. Digital Spy. Accesat în . 
  33. ^ en Sciarretto, Amy (). „Lady Gaga Premieres New Song 'You and I'. Artistdirect. Arhivat din original la . Accesat în . 
  34. ^ en Thomas, Stephen. „Born This Way – Lady Gaga”. AllMusic. Rovi Corporation. Accesat în . 
  35. ^ en Trust, Gary (). 'Idols' Scott McCreery & Laura Alaina Top Hot 100 Debuts, Adele Still No. 1”. Billboard. Accesat în . 
  36. ^ en „The Billboard Hot 100: Week Ending 11 iunie 2011”. Billboard. . Accesat în . 
  37. ^ en Grein, Paul (). „Week Ending Aug. 14, 2011. Songs: Not Bad”. Yahoo!. Accesat în . 
  38. ^ en „Chart Highlights: Dance/Club Play, Latin Songs & More”. Billboard. . Accesat în . 
  39. ^ en Trust, Gary (). „Lil Wayne Logs Hot 100's Biggest Bow, Katy Perry Still No. 1”. Billboard. Accesat în . 
  40. ^ en Trust, Gary (). „Maroon 5, Christina Aguilera's 'Jagger' Moves to No. 1 on Hot 100”. Billboard. Accesat în . 
  41. ^ en Trust, Gary (). „Adele's 'Someone Like You' Soars To No. 1 On Hot 100”. Billboard. Accesat în . 
  42. ^ en Trust, Gary (). „Ask Billboard: J. Cole Helps Bring R&B/Hip-Hop Back To No. 1”. Billboard. p. 2. Accesat în . 
  43. ^ en Trust, Gary (). „Ask Billboard: Lady Gaga's Career Sales, The Biggest No. 2 Hits & Ed Sheeran's Latest Chart Record”. Billboard. Accesat în . 
  44. ^ en Trust, Gary (). „Ask Billboard: Was Lady Gaga's 'Born This Way' a Disappointment?”. Billboard. Accesat în . 
  45. ^ en Tuch, Paul (). „Lady Gaga Scores Second No. 1 Album” (PDF). Nielsen SoundScan. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  46. ^ a b en „Canadian Hot 100: Week Ending 10 septembrie 2011”. Billboard. . Accesat în . 
  47. ^ en „ARIA Chartifacts – Week Commencing: 15th August 2011”. Australian Recording Industry Association. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  48. ^ a b c d e f g h i j en „Australian-charts.com – Lady Gaga – Yoü And I (Song)”. Australian Recording Industry Association. Hung Medien. Accesat în . 
  49. ^ en „Singles Top 100: Week of 30 mai 2011”. The Official Charts Company. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  50. ^ a b en „UK: Archive Singles: 22 octombrie 2011”. The Official Charts Company. . Accesat în . 
  51. ^ ja „RIAJ Digital Track Chart: Chart issue 2 august 2011” (în japoneză). Recording Industry Association of Japan. . Accesat în . 
  52. ^ a b ja „Lady Gaga's You and I spikes up the airplay chart”. Billboard Japan (în japoneză). . Accesat în . 
  53. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru referințele numite nebraska
  54. ^ a b en Corner, Lewis (). „Lady GaGa reveals 'You and I' music video details”. Digital Spy. Accesat în . 
  55. ^ en Vena, Jocelyn (). „Lady Gaga And Laurieann Gibson's Path To 'Yoü And I'. MTV (MTV Networks). Accesat în . 
  56. ^ en Vena, Jocelyn (). „Lady Gaga Dishes On New Music Video”. MTV (MTV Networks). Accesat în . 
  57. ^ en Vena, Jocelyn (). „Lady Gaga And Laurieann Gibson's Path To 'You And I'. MTV (MTV Networks). Accesat în . 
  58. ^ en Vena, Jocelyn (). „Lady Gaga, Jean Paul Gaultier Link Up For TV Special”. MTV (MTV Networks). Accesat în . 
  59. ^ en Vena, Jocelyn (). „Lady Gaga's 'Yoü And I' Video To Premiere Thursday On MTV”. MTV (MTV Networks). Accesat în . 
  60. ^ a b c en Mapes, Jillian (). „Lady Gaga's 'You And I' Video Leaks: Watch”. Billboard. Accesat în . 
  61. ^ en „Lady Gaga unveils video to 'You And I' two days early”. NME. . Accesat în . 
  62. ^ en Perricone, Kathleen (). 'You and I' video released as Lady Gaga's 1000th tweet: Singer walks from NYC to Nebraska in it”. Daily News. Accesat în . [nefuncțională]
  63. ^ en Vena, Jocelyn (). „Lady Gaga Teases Mermaid-Themed Music Video”. CNN (Turner Broadcasting System). Accesat în . 
  64. ^ a b c d en Warner, Kara (). „Lady Gaga Captures 'True Spirit' Of 'You And I' In Video”. MTV (MTV Networks). Accesat în . 
  65. ^ fr „Lady Gaga – Yoü and I – Single”. iTunes Store. Accesat în . 
  66. ^ a b de „Lady Gaga: Yoü and I (2-Track)”. Amazon.com. . Accesat în . 
  67. ^ a b en „Lady Gaga You and I Picture Disc”. Universal Music United Kingdom. . Accesat în . 
  68. ^ a b en „Yoü and I (The Remixes) – Lady GaGa”. iTunes Store. Accesat în . 
  69. ^ portugheză {{{1}}}„Brazil Hot 100 Airplay”. Billboard Brasil (în portugheză). Brazil. 23: 81. noiembrie 2011. 
  70. ^ en „Lady Gaga Chart History (Canada AC)”. . Accesat în . 
  71. ^ en „Lady Gaga Chart History (Canada CHR/Top 40)”. . Accesat în . 
  72. ^ en „Lady Gaga Chart History (Canada Hot AC)”. . Accesat în . 
  73. ^ cs „RADIO TOP100 Oficiální – Lady Gaga – Yoü and I”. International Federation of the Phonographic Industry. IFPI Czech Republic. Accesat în . 
  74. ^ ko „South Korea Gaon International Chart (Week: 22 ianuarie 2012 to 28 ianuarie 2012)”. Gaon Chart. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  75. ^ de „Suche – Lady GaGa, Yoü And I” (în germană). Charts.de Media Control Charts. Accesat în . 
  76. ^ en „Irish Top 50 Singles, Week Ending 6 October 2011”. Irish Recorded Music Association. Chart-track. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  77. ^ he „Media Forest: Airplay chart”. mediaforest.biz. Arhivat din original la . Accesat în . 
  78. ^ it „Classifica settimanale WK 38 (dal 2011-09-19 al 2011-09-25)” (în italiană). Federation of the Italian Music Industry. 
  79. ^ en „Lady Gaga chart history”. The Official Lebanese Top 20. Accesat în . 
  80. ^ ru „Chart Search”. Tophit for Lady Gaga. Arhivat din original la . Accesat în . 
  81. ^ en „2011 Top 40 Scottish Singles Archive, 15th October 2011”. The Official Charts Company. . Accesat în . 
  82. ^ sk „RADIO TOP100 Oficiální – Lady Gaga – You and I”. International Federation of the Phonographic Industry. IFPI Slovakia. Accesat în . 
  83. ^ a b c d e en „Billboard – Lady Gaga – You and I”. Billboard. Accesat în . 
  84. ^ en „Chart Highlights: Katy Perry Debuts On Pop Songs, Lady Gaga Leads Dance/Club Play Songs”. Billboard. . Accesat în . 
  85. ^ hu „Hungarian Top 40 Airplay Chart” (în maghiară). Mahasz. Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége. . Accesat în . 
  86. ^ es „Nuevas Esta Semana”. Record Report (în spaniolă). R.R. Digital C.A. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  87. ^ en „Billboard Year-end 2011: Canadian Hot 100”. Billboard. Accesat în . 
  88. ^ en „End of Year Charts: 2011” (PDF). UK Albums Chart. The Official Charts Company. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  89. ^ en „Billboard Year-end 2011: Hot 100”. Billboard. Accesat în . 
  90. ^ en „Billboard Year-end 2011: Adult Pop Songs”. Billboard. Accesat în . 
  91. ^ en „Billboard Year-end 2011: Hot Dance Club Songs”. Billboard. Accesat în . 
  92. ^ en „Billboard Year-end 2011: Hot Mainstream Top 40”. Billboard. Accesat în . 
  93. ^ en „2012 US Adult Contemporary Songs”. Billboard. Accesat în . 
  94. ^ en „ARIA Charts – Accreditations – 2011 Singles”. . Accesat în . 
  95. ^ en „New Zealand single certifications – Lady Gaga – You and I”. . Accesat în . 
  96. ^ en „British single certifications – Lady Gaga – You and I”. . Accesat în . 
  97. ^ en „American single certifications – Lady Gaga – You and I”. . Accesat în . 
  98. ^ en „Top 40/Mainstream > Future Releases”. All Access. Arhivat din original la . Accesat în . 
  99. ^ en „Singles Release Diary”. Digital Spy. . Arhivat din original la . Accesat în .