Yaşar Kemal

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Yaşar Kemal (n. 1923 în satul Hemite (astăzi Gökçeadam) din provincia Adana), pe numele său adevărat Kemal Sadık Gökçeli, este unul din cei mai cunoscuți romancieri ai Turciei.

Copilăria și adolescența[modificare | modificare sursă]

Părinții lui sunt emigranți kurzi din Van, care în timpul Primului Război Mondial au ajuns în Çukurova. Tatăl său Sadık Efendi a fost un mare propritar funciar, mama sa Nigar Hanim provine dintr-o familie de bandiți și briganzi, pe care sărăcia și nevoia i-a mutat în munți. El a avut o copilărie grea: în urma unui accident cu un cuțit, și-a pierdut ochiul drept și a trebuit să vadă cum tatăl său a fost înjunghiat într-o Moschee, în timpul unei slujbe, de către fiul său adoptiv, Yusuf. Această tragedie îl traumatiză pe tânărul Yaşar.

Cariera și activitatea politică[modificare | modificare sursă]

Yaşar Kemal este un observator critic și activ a politicii din Turcia, care intervine pentru respectarea drepturilor omului și a oamenilor din Anatolia, inclusiv a curzilor.

Yaşar Kemal a fost în timpul activității lui de trei ori arestat. 1951–1963 a avut activitatea ca jurnalist și a scris pentru gazeta Cumhuriyet. La acel timp începe să folosească numele de Yaşar Kemal. În 1962 aderă la Partidul Muncitorilor din Turcia „Türkiye İşçi Partisi” (TIP) unde ocupă funcții importante.