Woyzeck

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru alte utilizări ale termenului Woyzeck, vedeți Woyzeck (dezambiguizare).
Woyzeck
piesă de Georg Büchner
Informații generale
AutorGeorg Büchner
Gendramă
Ediția originală
Titlu originalWoyzeck
Limbă originalăgermană

Berlin
Țara premiereiGermania Germania
Produs derivatWozzeck[*][[Wozzeck (opera by Alban Berg)|​]]
Wozzeck[*][[Wozzeck (opera by Manfred Gurlitt)|​]]
Wozzeck kehrt zurück[*]
Marie Woyzeck[*][[Marie Woyzeck (incidental music by Heiner Goebbels)|​]]
Ein Woyzeck - Variationen über ein eigenes Thema[*][[Ein Woyzeck - Variationen über ein eigenes Thema (composition by Hermann Beyer)|​]]
Q108047553[*]
Q108059473[*]
Q108059636[*]
Q108060039[*]
Q108060075[*]
Q108060089[*]
Woyzeck[*][[Woyzeck (film din 1979 regizat de Werner Herzog)|​]]
Wozzeck[*][[Wozzeck (film din 1947 regizat de Georg C. Klaren)|​]]
Franz Woyzek[*][[Franz Woyzek (ballett by Birgit Scherzer)|​]]
Woyzeck[*][[Woyzeck (graphic novel by Andreas Eikenroth)|​]]  Modificați la Wikidata
Personaje
Woyzeck, Marie, Andres, Louis, Margret, Karl,
căpitanul, Doctorul, Sergentul Major, calfe, ucenici,
copii, diverși oameni, Bunica

Woyzeck (Pronunție în germană: /ˈvɔʏtsɛk/) este o piesă de teatru scrisă de scriitorul expresionist german Georg Büchner, care nu a reușit să termine piesa înaintea morții sale premature din 1837. În ciuda acestui „impediment”, piesa a fost continuată și i s-a dat un sfârșit de către alți autori, editori, regizori și translatori. În ciuda acestei probleme aparent serioase, Woyzeck a devenit una dintre cele mai jucate și influente piese de scenă din repertoriul teatral german și, ulterior, de pretutindeni.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Büchner a început a scrie piesa, cel mai probabil, între iunie și septembrie 1836, dar aceasta a rămas într-un stadiu fragmentar la moartea sa timpurie survenită la 19 februarie 1837. Ulterior, după mai bine de patru decenii, Woyzeck a fost publicată în 1879, într-o versiune masiv rescrisă de către Karl Emil Franzos, dar nu a fost jucată până la 8 noiembrie 1913 la Residenztheater din München, fiind produsă de Max Reinhardt.

Descrierea temei piesei[modificare | modificare sursă]

Woyzeck tratează problemele legate de dezumanizarea produsă de doctori și militari asupra vieții unui tânăr. Piesa este adesea interpretată ca fiind o „tragedie a clasei muncitoare”, deși, după alte interpretări, ar reprezenta „tragedia perenă a geloziei umane.”[1] Piesa a trezit admirația naturalistului german Gerhart Hauptmann, respectiv a dramaturgilor expresioniști germani și nu numai a lor.[2] Povestea este vag bazată pe povestea adevărată a lui Johann Christian Woyzeck, un fabricant de peruci din Leipzig, devenit ulterior soldat. În 1821, Woyzeck, într-un exces de gelozie, a ucis-o pe Christiane Woost, văduvă, cu care trăia. Ca urmare, Woyzeck a fost condamnat la moarte și executat prin decapitare publică.

În edițiile bazate pe versiunea lui Franzos, precum în primele spectacole de scenă, respectiv în cele două opere, scrise în anii 1920, piesa (respectiv operele) și personajul principal poartă numele de Wozzeck, o indicație clară la dificultatea lui Franzos de a lucra cu niște manuscrise aflate la limita ilegibilității. Cele două probleme dificile care a trebuit Franzos să le surmonteze fuseseră scrisul de mână a lui Büchner, caracterizat ca fiind „microscopic de mic”, dar și starea de alterare a manuscriselor, care au trebuit a fi tratate chimic pentru a face textul original să devină cât de cât lizibil. Pe de altă parte, Franzos nu cunoștea cazul real, pe care se bazase drama, lucru care a fost corectat ulterior, în 1921, odată cu publicarea unei alte variante, bazată de asemenea pe textul original, realizată de Georg Witkowski, în care personajul și piesa poartă numele corectat de Woyzeck.[3]

Adaptări[modificare | modificare sursă]

Multiplele adaptări ale piesei Woyzeck includ și următoarele, de mai jos.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Michael Patterson, în introducerea sa la volumul Georg Büchner, The Complete Plays, Londra, 1987
  2. ^ Michael Patterson, opera citată
  3. ^ George Perle The Operas of Alban Berg: Volume I/Wozzeck, University of California Press, Berkeley and Los Angeles, 1980, pp. 25-31.
  4. ^ Korea Times
  5. ^ „John Herbert”. www.npconsultants.com. Accesat în . 
  6. ^ „Woyzeck”. Accesat în – via www.imdb.com. 
  7. ^ „The Postman”. Accesat în – via www.imdb.com. 
  8. ^ Farsi Wikipedia
  9. ^ en „Wodzeck - official film website”. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Format:Georg Büchner Format:Woyzeck