Windows Cairo

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Windows Cairo a fost numele de cod al unui proiect realizat de către Microsoft între anii 1991 și 1996.

Prezentare[modificare | modificare sursă]

Sistemul de operare a fost anunțat la Microsoft Professional Developers Conference în anul 1991 de către Jim Allchin[1]. A fost prezentat printr-o demonstrație publică doi ani mai târziu la Cairo/Win95 PDC[2]. Microsoft a schimbat semnificația lui Cairo, numindu-l produs sau alte ori numindu-l o colecție de tehnologii [3].

Funcții[modificare | modificare sursă]

Aspectul inițial al lui Cairo a fost baza designului sistemului Windows 95[4][5]. Singura componentă portată de pe acesta era sistemul de obiecte fișiere. Acesta trebuia implementat în WinFS ca fiind o funcție a sistemului Windows Vista, dar a fost abandonat în Iunie 2006, cu unele dintre tehnologii portate în produse ca Microsoft SQL Server 2008, cunoscute sub numele de cod „Katmai” [6]. Bill Gates a confirmat ulterior într-un interviu că Microsoft a dorit să modifice aplicații ca Windows Media Player, Windows Photo Gallery, Microsoft Office Outlook etc. adăugând funcția WinFS ca o stocare de date virtuală [6]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Larry Osterman (). „So what exactly IS COM anyway?”. Larry Osterman's WebLog. Accesat în . 
  2. ^ Jon Udell (). „WinFS and social information management”. InfoWorld. Accesat în . 
  3. ^ Jon Udell (noiembrie 1996). „The next version of Windows NT will flex its enterprise muscle by incorporating features from "Cairo.". Byte. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ Kent Sullivan (). „The Windows 95 User Interface: A Case Study in Usability Engineering”. CHI 96 Design Briefs. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ „Microsoft Windows 95: Desktop Operating System Strategy”. Directions on Microsoft. ianuarie 1995. Accesat în . 
  6. ^ a b Quentin Clark (). „WinFS Update”. What's in Store. MSDN Blogs. Accesat în . 

Vezi și[modificare | modificare sursă]