WinRAR

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
WinRAR
DezvoltatorEugene Roshal (dezvoltator),
Alexander Roshal (distribuitor)[1]
Ultima versiuneWindows: 6.10
Scris înC++  Modificați la Wikidata
Sistem de operareWindows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8, Windows 8.1, Windows 10, Windows 11
Disponibil în44 de limbi
TipArhivator
LicențăTrialware (nagware pentru utilizatori individuali)
Prezență online
rarlab.com
win-rar.com

WinRAR este un arhivator și utilitar de compresie a datelor shareware dezvoltat de Eugene Roshal și distribuit de Alexander Roshal, lansat în toamna anului 1993. Programul poate crea arhive în formatul ZIP sau RAR, proprietatea dezvoltatorului său,[2] și poate dezarhiva fișiere din multe alte formate. WinRAR rulează pe Microsoft Windows în modul GUI, dar există și versiuni de linie de comandă, numite "RAR", pentru Mac OS X, Linux, FreeBSD și MS-DOS. Modul consolă este disponibil și pentru Windows. RAR mai are și o versiune GUI pentru Android.[3][4]

De la versiunea 5, un nou format de arhivă, RAR5, este susținut, incompatibil cu cel anterior, dar, de asemenea, folosind extensia .RAR. Odată cu introducerea RAR5, formatul vechi este menționat ca RAR4. Noua versiune poate deschide și crea arhive RAR4, dar versiunile mai vechi nu suportă arhive RAR5.

Perioada de testare de 40 de zile infinită[modificare | modificare sursă]

Software-ul este distribuit ca shareware și oricine îl poate descărca gratuit. După 40 de zile de la instalare, va apărea o fereastră care spune că WinRAR nu este gratis și că utilizatorul trebuie fie să cumpere o licență fie să își scoată programul de pe calculator. Dar în cazul utilizatorilor individuali, nu este necesară obținerea licenței până ce utilizatorul nu este sigur că acest program îi rulează pe mediul său dorit de hardware și software.[5][6][7][8]

Limbi[modificare | modificare sursă]

Începând cu iulie 2018, WinRAR a fost disponibil în 47 de limbi:[3][4] rusă, engleză, azerbaidjan, albaneză, arabă, armeniană, belarusă, birmaneză, bulgară, spaniolă, italiană, catalană, chineză tradițională și simplificată, coreeană, lituaniană, mongolă, germană, norvegiană, persană, poloneză, portugheză, portugheză braziliană, română, sârbă, chirilică, slovacă, slovenă, thailandeză, uzbecă, finlandeză, franceză, croată, cehă, suedeză, estonă, japoneză.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ WinRAR 3.40 release notes by Eugene Roshal ru
  2. ^ Manuel Masiero (18 March 2013)"Compression Performance: 7-Zip, MagicRAR, WinRAR, WinZip" Tom's Hardware. Retrieved 27 November 2013.
  3. ^ a b WinRAR archiver, a powerful tool to process RAR and ZIP files
  4. ^ a b „WinRAR archiver, a powerful tool to process RAR and ZIP files”. www.rarlab.com. Accesat în . 
  5. ^ GmbH, win rar. „AGB Private eng” (în engleză). WinRAR download free and support. Accesat în . 
  6. ^ WinRAR And The Infinite 40-Day Trial, accesat în  
  7. ^ „Why does WinRAR Never Expire (Infinite 40-Day Trial Last Forever)” (în engleză). Guidesify. . Accesat în . 
  8. ^ Grossman, David (). „Why WinRAR's 40 Day Trial Actually Lasts Forever” (în engleză). Popular Mechanics. Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]