WinRAR

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
WinRAR
Fișier:WinRAR-Logo.png
WinRAR_screenshot.png
WinRAR 4.11 in Windows 7
Întreținere: Eugene Roshal, Alexander Roshal
Ultima versiune: Windows: 5.0.1 / 13 Decembrie 2013
/
SO: Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8
Tip: Arhivator
Licență: Shareware
Website: www.rarlab.com [[1]]

WinRAR este un arhivator și utilitar de compresie a datelor shareware dezvoltat de Eugene Roshal și distribuit de Alexander Roshal, lansat în toamna anului 1993. Se folosește formatul de fișier arhivă RAR, proprietatea dezvoltatorului său, și poate crea, de asemenea, arhive în format ZIP. WinRAR rulează pe Microsoft Windows în modul GUI, dar există și versiuni de linie de comandă, numite "RAR", pentru Mac OS X, Linux, FreeBSD, modul consolă Windows și MS - DOS.

De la versiunea 5, un nou format de arhivă, RAR5, este susținut, incompatibil cu cel anterior, dar, de asemenea, folosind extensia .RAR. Odată cu introducerea RAR5, formatul vechi este menționat ca RAR4. Noua versiune poate deschide și crea arhive RAR4, dar versiunile mai vechi nu suportă arhive RAR5.

Software-ul este distribuit ca shareware și oricine îl poate folosi gratuit într-o perioadă de testare de 40 de zile. După această perioadă, licența software necesită achiziționarea unei licențe. Utilizarea software-ului după perioada de testare fără a cumpăra un permis este posibilă (se va afișa un avertisment).