William Beaumont

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
William Beaumont
Date personale
Născut21 noiembrie 1785
Lebanon, Connecticut
Decedat25 aprilie 1853
Saint Louis, Missouri
ÎnmormântatBellefontaine Cemetery[*][[Bellefontaine Cemetery (cemetery in St. Louis, Missouri)|​]] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluimoarte accidentală[*] (falling[*][[falling (accident)|​]]) Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
Ocupațiemedic militar[*]
chirurg[*]
fiziolog[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză Modificați la Wikidata
Activitate
Rezidență SUA
DomeniuFiziologie, chirurgie
Cunoscut pentruCercetări în domeniul digestiei

William Beaumont (n. 21 noiembrie 1785 - d. 25 aprilie 1853) a fost chirurg american, cunoscut ca părintele studiului fiziologiei gastrice pentru cercetările sale în domeniul digestiei.

Biografie[modificare | modificare sursă]

În 1811 Beaumont începe să studieze ca discipol al medicului Truman Powell la St. Albans Vermont. În perioada 1812 - 1815 este chirurg asistent pe frontul războiului din 1812[1]

După încheierea războiului, Beaumont deschide un cabinet de consultații la Plattsburgh, New York, dar în 1819 revine pe front în calitate de chirurg.

Alexis Saint Martin[modificare | modificare sursă]

Medic fiind, Beaumont îl are ca pacient pe Alexis Saint Martin, un tânăr canadian, care fusese rănit de o armă de vânătoare ce se descărcase accidental. Folosind mijloacele rudimentare de atunci (luarea de sânge, administrarea de purgative, badijonările cu vin, acid clorhidric diluat și tinctură de asafoetida), încearcă să îi vindece rana care era destul de gravă. Tânărul supraviețuiește, dar rămâne cu un orificiu prin care stomacul său comunica direct cu exteriorul corpului (așa-numita fistulă). Rutina îngrijirii acestei leziuni i-a dat ideea lui Beaumont de a studia fiziologia digestiei. De-a lungul timpului, a preluat mostre din conținutul gastric al pacientului său și a ajuns la concluzia că digestia gastrică nu este un proces mecanic (pe atunci se credea că stomacul "macină" hrana) ci unul chimic, în care acidul clorhidric joacă un rol important.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Este vorba de războiul americano-britanic (iunie 1812 - februarie 1815).

Legături externe[modificare | modificare sursă]