Wikipedia:Patrula schimbărilor recente

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Wikipedia:Patrula SR)
Comandă rapidă:
WP:PSR

Patrula SR privește verificarea schimbărilor recente din spațiul Wikipedia și privarea acestuia de editările nocive. Patrula paginilor noi privește verificarea și executarea clasificării noilor pagini create.

Ambele patrule sunt complet voluntare și nu aduc nici o obligație. Ele nu fac decât să se asigure că fiecare pagină și editare nouă este verificată, iar articolele noi primesc o încurajare în a deveni "proză briliantă", luptând totodată împotriva rănirii materialelor deja existente.

Membrii frecvenți ai patrulei SR pot folosi următoarea căsuță de utilizator:

Acest utilizator face parte din Patrula schimbărilor recente.

în pagina lor de utilizator prin adăugarea formatului {{User wikipedia/Patrula SR}}.

Ce să faceți[modificare sursă]

Editări pentru pagini existente[modificare sursă]

Vandalism[modificare sursă]

  • Fiți atenți la vandalism și anulați-l. Este sugerat să verificați istoricul unei pagini după executarea unei operații de revenire pentru a vă asigura că tot vandalismul a fost înlăturat. De asemenea, verificați și celelalte contribuții ale vandalului, adesea și acelea fiind malițioase.
  • Pe pagina Wikipedia:Formate utile/Mesaje găsiți o listă de mesaje de avertizare a utilizatorului pe care este de preferat să le adăugați pe paginile de discuție ale posibililor vandali. Mesajele sunt gradate în funcție de gravitatea vandalismului și de tipul acestuia (glume, Spam, R3R, ștergere conținut sau obscenități). Aplicarea celui mai potrivit format poate ajuta prin reducerea confuziei mesajului transmis.

Reclamă[modificare sursă]

  • Fiți atenți la reclamă. Dacă aceasta apare în forma articolelor, nominalizați-le pentru Wikipedia:Articole de șters. Dacă un utilizator adaugă legături multiple către un anume sit în mai multe articole, executați revenirea asupra articolului. Oricare ar fi cazul, folosiți formatele de avertizare.

Violări de drepturi de autor[modificare sursă]

Pagini noi[modificare sursă]

Special:Newpages înregistrează raportul tuturor paginilor pe măsură ce acestea sunt adăugate. Verificați paginile noi în următoarele privințe:

  • Candidate pentru ștergere rapidă. Citiți și acomodați-vă cu criteriile pentru ștergere rapidă, iar dacă surprindeți astfel de pagini, etichetați-le drept {{șr|Motivul dumneavoastră aici}}, pentru a fi șterse de către un administrator. În cazul situațiilor uzuale, următoarele etichete oferă automat un motiv pentru ștergere: {{șr-gol}}, {{șr-bio}}, {{șr-redepunere}}, {{șr-atac}} sau {{șr-prostii}}. De asemenea, luați în considerare depunerea unei etichete de {{test}} în pagina de discuții a utilizatorului căruia îi aparține contribuția sancționată pentru a-l putea aduce pe drumul cel bun. Dacă etichetați un articol pentru ștergere drept biografie nesemnificativă, este sugerat să anunțați utilizatorul care crease articolul prin eticheta {{ns-avert}}.
  • Pagini nepotrivite. Paginile despre indivizi, locuri sau lucruri care, în genere, nu merită o intrare în enciclopedie nu ar trebui adăugate la Wikipedia:Articole de șters. Întrucât eligibilitatea conținutului enciclopedic al unui articol este (uneori) discutabilă, acționați cu grijă înainte de a șterge sau nominaliza pentru ștergere un articol.
  • Definiții de dicționar. Acestea pot fi transwikizate către Wikționar. Multe, însă, pot fi considerate chiar articole wikipedia, dacă sunt reformulate, rescrise și suficient de extinse.
  • Materiale cu instrucțiuni. În unele cazuri, acestea pot fi transwikizate către Wikibooks; însă, adesea aceste articole pot fi transformate în adevărate lucrări de sprijin. Încercați să îmbunătățiți un articol adăugându-i mai mult material înainte de a apela la mutarea sa din spațiul Wikipedia.
  • Violările drepturilor de autor. O modalitate de a verifica o posibilă încălcare a drepturilor de autor este de a executa o căutare pe Internet; din păcate, nu tot textul din lume se găsește pe Internet, iar nici motoarele de căutare nu indexează toată cantitatea de text existentă pe Internet. Unele dintre textele disponibile prin intermediul motoarelor de căutare aparțin domeniului public și astfel pot fi folosite prin importare la Wikipedia. 1911 Encyclopædia Britannica face parte din textele aflate în domeniul public.
    • După anunțarea contribuitorului care a executat importarea, goliți pagina și adăugați doar eticheta {{copyvio|url=scrieți adresă aici}} ~~~~
    • Apoi mergeți la secțiunea de astăzi a paginii de copyvio și adăugați {{subst:articol-cv | NumePagină}} din cadrul [scrieți adresă aici] ~~~~ la sfârșitul listei. Adaugă numele paginii în locul ""NumePagină". Dacă nu există vreo pagină web, folosiți o descriere a sursei.
    • De asemenea, sunteți rugat să adaugați și {{subst:numulțumesc| NumePagină}} în pagina de discuții a creatorului articolului problematic.
  • Articole rămase orfane. Folosind funcția "Ce se leagă aici" veți afla dacă alte articole conțin trimiteri către pagina proaspăt creată. Uneori paginile devin orfane ca rezultat al unei pagini cu titlu eronat (vezi mai jos). Alteori este de preferat să căutați un articol înrudit și să-l legați la cel nou.
  • Articole cu titlu eronat. De obicei metoda optimă pentru a corecta astfel de greșeli este folosirea funcției "mutare" către un titlu ceva mai convenabil. Se poate întâmpla ca sub titlul pe care doriți să-l folosiți pentru mutare să existe deja un articol. În acest caz ar trebui să încercați fuziunea materialelor într-un singur articol.
  • Cioturile, care stau la baza articolelor enciclopedice semnificante au nevoie de puțin ajutor (o mică wikizare). Wikizarea principală ce poate fi executată asupra cioturilor cuprinde:
    • Îngroșarea titlului articolului.
    • Legătura termenilor relevanți.
    • Formularea articolelor în propoziții complete și coerente.
  • Categorisire. Verificați dacă articolul a fost adăugat într-o categorie folositoare. În caz contrar, puteți face acest lucru. Dacă articolul se leagă de alte articole Wikipedia, verificați categorisirea acelora pentru idei. Dacă nimic nu este de folos, desemnați articolul pentru început într-una dintre categoriile fundamentale.

Imagini noi[modificare sursă]

Special:Newimages înregistrează raportul tuturor imaginilor pe măsură ce acestea sunt adăugate. Verificați imaginile noi în următoarele privințe:

Sugestii pentru membrii patrulei[modificare sursă]

  • Nu descurajați începătorii. Dacă sesizați un utilizator sau o adresă de IP nouă contribuind, oferiți-i {{bunvenit}} (sau o {{invitație}} de a își crea un nume de utilizator, după caz) și poate chiar și niște sfaturi despre cum își poate îmbunătăți contribuțiile. Majoritatea vor fi bucuroși de sprijinul primit.
  • Țineți minte că nu toată lumea are înclinații în domeniul computerelor; unele persoane ar putea șterge sau deteriora conținutul unor pagini accidental, încercând să copieze acest material de la Wikipedia.
  • Încercați să nu interveniți în munca altor contribuitori. De multe ori se întâmplă ca utilizatorii să pornească un articol de la o ciornă sumară, dezvoltându-l în următoarele ore sau zile.
  • Analizați dacă există posibilitatea ca pagina respectivă să poată fi îmbunătățită și/sau transformată într-un articol valabil pentru Wikipedia înainte de a face o propunere întru Wikipedia:Articole de șters.
  • Asigurați-vă că utilizatorul a fost prevenit cu fermitate înainte de a depune o notificare solicitând Intervenția administratorilor împotriva vandalismului. Dacă un utilizator nu a fost avertizat suficient, un administrator ar putea înlătura notificarea fără a lua nici o acțiune pentru blocarea celui în cauză.
  • Un navigator cu file poate spori eficiența în cadrul verificării paginilor.
  • În timp ce combateți vandalismul, țineți minte să verificați dacă utilizatorul în cauză nu a atacat sau creat alte articole.
  • Întotdeauna verificați istoricul și pagina de discuție. O pagină nouă ar putea fi varianta recuperată a unui articol șters anterior.