Waleram de Jülich

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Waleram de Jülich
Conte de Jülich
Date personale
Născut1250 Modificați la Wikidata
Decedat1297 (47 de ani) Modificați la Wikidata
Veurne, Comitatul Flandra Modificați la Wikidata
PărințiWilhelm al IV-lea de Jülich[1]
Richardis de Geldern[*] Modificați la Wikidata
Frați și suroriGerard al V-lea de Jülich
Otto de Jülich[*]
Wilhelm de Jülich[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuMaria de Brabant-Aarschot[*] Modificați la Wikidata
Ocupațiearistocrat[*] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriconte
Familie nobiliarăCasa de Jülich[*]

Waleram I, numit și Walram, (n. 1250 – d. 1297, Veurne, Comitatul Flandra) a fost conte de Jülich din 1278 până la moarte.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Waleram a fost cel de-al doilea fiu al contelui Willem al IV-lea de Jülich cu Richardis de Geldern, fiică a contelui Gerard al III-lea de Geldern.[2]

În 1278 Waleram a succedat tatălui său în poziția de conte de Jülich, după ce tatăl său și fratele său mai mare, Willem, a fost asasinați în Aachen. Waleram a servit ca protector în Aachen până în 1279/1280. El a fost un îndârjit adversar al arhiepiscopului de Köln și totodată susținător al ducelui de Brabant în Războiul de succesiune pentru Limburg. În bătălia de la Worringen din 1288 el l-a capturat pe arhiepiscopul Siegfried al II-lea de Westerburg, fapt ce i-a permis să obțină supremația asupra acestuia. Printre altele, el a obținut Zülpich și și-a asigurat celelalte feude.

Waleram a murit în bătălia de la Furnes din 20 august 1297 luptând alături de contele de Flandra, Guy de Dampiere, împotriva francezilor.

Familie și urmași[modificare | modificare sursă]

În 1296 Waleram s-a căsătorit cu Maria de Brabant-Aarschot (n.c. 1278 – d. 25 februarie 1332), fiica lui Godefroi de Brabant și a Ioanei de Vierzon. Waleram a murit la un an după căsătorie, iar fratele său Gerard a preluat succesiunea în Jülich. Maria s-a căsătorit în 1323 cu Robert de Beaumont, iar la moartea ei Vierzon a trecut în posesia sorei sale, Elisabeta, care se căsătorise cu Gerard, fratele și succesorul lui Waleram. Waleram și Maria au avut un fiu:

  • Willem (n. 1297/1298 – d. 31 octombrie 1311), cleric în Mănăstirea Sf. Marian din Aachen.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ The Peerage 
  2. ^ Walther Möller, Stammtafeln westdeutscher Adelsgeschlechter im Mittelalter, Darmstadt, 1922, reprint Verlag Degener & Co., 1995, Vol. 1, p. 14.

Legături externe[modificare | modificare sursă]