Windows 7

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la W7)
Windows 7

Captură de ecran Windows 7 Ultimate
DezvoltatorMicrosoft
Familie SOWindows NT
StareNu se mai oferă suport începând cu data de 14 ianuarie 2020 [1]
Model surseSursă închisă
Dată lansare inițialăRTM: 22 iulie 2009
Retail: 22 octombrie 2009
Ultima versiune stabilă6.1 (compilația 7601.17514.101119-1850 Service Pack 1) din 22 februarie 2011 (Info)
Limbi disponibileMultiple
Disponibil în română:Da
Platforme suportateIA32, x86-64
Tip de nucleuHibrid
Interfață implicităAero
PredecesorWindows Vista (2006)
SuccesorWindows 8 (2012), Windows 8.1 (2013)
LicențăMicrosoft EULA
Prezență online
http://www.microsoft.com/romania/windows/windows-7/default.aspx

Windows 7 este o versiune a Microsoft Windows, un sistem de operare produs de compania americană Microsoft pentru utilizarea pe calculatoarele personale de tip PC, inclusiv cele utilizate în domeniul afacerilor, pe desktop-uri, laptop-uri, Tablet PC-uri, netbook-uri și PC-uri de tip Media Center Edition (MCE).[2] Windows 7 a intrat în faza „liber pentru producție” (Release To Manufacturing, RTM) la 22 iulie 2009[3]. Data de punere pe piață a fost 22 octombrie 2009[4], la mai puțin de trei ani de la lansarea sistemului anterior Windows Vista. La aceași dată a fost lansat și Windows Server 2008 R2 (pentru servere).[5]

Windows 7 se prescurtează uneori ca Win7 sau chiar numai W7.

În comparație cu predecesorul său Vista, Windows 7 se dorește a fi o actualizare a lui, cu scopul de a fi pe deplin compatibil cu driverele, aplicațiile și echipamentul cu care acesta a fost deja compatibil.[6] Prezentările oferite de companie în 2008 s-au axat pe suport de ecrane multi-touch, un Windows Shell reconceput cu o nouă bară de activități, o grupă de rețele de sistem numit „HomeGroup[7], precum și pe îmbunătățiri de performanță. Unele aplicații care au fost împachetate împreună cu versiunile anterioare de Microsoft Windows, mai ales Windows Movie Maker și Windows Photo Gallery, nu mai sunt puse acum în același pachet software (package) cu Windows 7, ci sunt oferite separat (dar gratuit), ca parte din Windows Live Essentials Suite[8]. În ianuarie 2011 Steve Ballmer, președintele companiei Microsoft, a prezentat la expoziția anuală Consumer Electronics Show (CES 2011) din Las Vegas pe urmașul lui Windows 7. Acesta se numește (în prezent) Windows 7.5-8 și a apărut pe piață în 2012.

Dezvoltare[modificare | modificare sursă]

Inițial, drept succesor pentru Windows XP și Windows Server 2003 a fost planificată o versiune de Windows numită intern "Blackcomb". Caracteristicile majore ale lui Blackcomb sunt căutarea și interogarea mai eficientă a datelor precum și un sistem avansat de stocare pe discul dur (sistem de fișiere) numit WinFS. Blackcomb a înaintat însă mai încet decât prevăzut; de aceea pentru anul 2003 a fost anunțată suplimentar o versiune intermediară numită „Longhorn”, pusă pe piață mai târziu sub numele Windows Vista. Până la mijlocul anului 2003 Longhorn a atins câteva dintre caracteristicile prevăzute inițial doar pentru Blackcomb. După ce trei viruși majori au profitat de greșelile din sistemele de operare Windows într-o scurtă perioadă de timp, în anul 2003 Microsoft a schimbat prioritățile de dezvoltare, oprind dezvoltarea Longhorn-ului în favoarea dezvoltării de noi pachete service pack pentru Windows XP și Windows Server 2003. Dezvoltarea Longhorn-ului (Vista) a fost repornită abia în septembrie 2004.

La începutul anului 2006 numele de cod „Blackcomb" a fost schimbat în „Vienna”, și în 2007 schimbat din nou în "Windows 7". În 2008 Microsoft a anunțat că Windows 7 va fi, de asemenea, și denumirea oficială a noului sistem de operare. Primul release extern pentru partenerii la testări (nu pentru vânzare) a apărut în ianuarie 2008 și s-a numit Milestone 1 (build 6519).

Într-un interviu cu revista Newsweek Bill Gates a afirmat că următoarea versiune de Windows va îndeplini mai bine dorințele utilizatorilor. Mai târziu el a declarat că Windows 7 se va concentra și pe îmbunătățirea performanței. Astfel, Microsoft a folosit o serie întreagă de instrumente noi pentru măsurarea performanței în mod continuu, pentru a detecta mai repede porțiunile de cod din Windows 7 ineficiente sau insuficient performante.

Vicepreședintele general Bill Veghte a declarat că Windows 7 nu va avea niciun fel de probleme de compatibilitate, în comparație cu Windows Vista, care a suferit de pe urma acestora. Vorbind despre Windows 7 la 16 octombrie 2008, directorul executiv al companiei Microsoft, Steve Ballmer, a confirmat compatibilitatea dintre Vista și Windows 7. Ballmer a confirmat de asemenea relația dintre Vista și Windows 7, care indică faptul că, practic văzut, Windows 7 va fi o versiune îmbunătățită de Vista.

Versiuni de testare[modificare | modificare sursă]

Windows 7 Beta[modificare | modificare sursă]

La conferința PDC din 2008 Microsoft și-a prezentat noul Sistem de Operare, Windows 7, cu un taskbar revizuit și complet cu noi caracteristici incluzând „Aero Peek”, „Aero shake” și „Aero snap”. Copiile gratuite ale Windows 7 Pre-Beta (Compilația 6801) au fost date la sfârșitul conferinței, dar le-a lipsit o caracteristică cum ar fi noul taskbar prezentat.

Pe data de 27 decembrie 2008, Windows 7 Beta a putut fi găsit pe rețele peer-to-peer[9]. Conform unui test de performanță al ZDNet[10], Windows 7 Beta a surclasat atât Windows XP și Vista, în mai multe puncte, printre care încărcarea sistemului de operare și timpul de închidere, lucrul cu fișierele și încărcatul altor documente, incluzând punctele de referință PC Pro pentru activitățile de birou tipice și cele de editare video, care au rămas identice cu Vista și mai lente decât XP[11]. La data de 7 ianuarie 2009, versiunea pe 64 de biți a Windows 7 Beta (compilația 7000) s-a putut găsi pe Internet prin intermediul rețelelor peet-to-peer, câteva dintre acestea fiind infectate cu troieni[12][13]. La conferința CES, Steve Balmer a anunțat că Windows 7 Beta compilația 7000 va fi disponibilă pentru descărcare abonaților MSDN și TechNet sub forma unei imagini ISO[14]. Versiunea beta oficială a fost lansată publicului la data de 9 ianuarie 2009. Microsoft dorise inițial ca fișierul de descărcare să fie disponbil pentru aproximativ 2,5 milioane de utilizatori în data de 9 ianuarie, însă serverele au întâmpinat dificultăți cu numărul mare de utilizatori care au dorit să descarce versiunea beta. Microsoft a adăugat servere suplimentare pentru a face față volumului mare de cereri din partea publicului[15]. Având în vedere numărul mare de cereri, Microsoft a decis să elimine limita inițială de 2.5 milioane de descărcări și să-l pună la dispoziția publicului până la data de 24 ianuarie 2009, și mai târziu până la 10 februarie. Persoanele care nu au terrminat descărcarea programului au mai avut la dispoziție încă 2 zile, urmând ca după acea dată să nu mai poată fi descarcate nici versiunile rămase neterminate.

Versiunea Beta se va închide la fiecare 2 ore începând cu data de 1 iulie 2009 urmând sa expire la data de 1 august 2009.

Windows 7 RC[modificare | modificare sursă]

Versiunea "Release Candidate" (RC) a fost 7100 având build-ul de "'7100.0. Winmain_win7rc.090421-1700"'. A fost disponibil pentru abonații MSDN și TechNet precum și participanții în programul Connect la data de 30 aprilie. În jurul acestei perioade a fost deja disponibilă și pe rețele peer-to-peer[16]. Versiunea RC a fost lansată publicului pe data de 5 mai 2009. RC-ul este disponibil în 5 limbi, poate fi descarcat până la data de 20 august 2009 iar sistemul de operare va expira la 1 iunie 2010 cu opriri din două în două ore începând cu data de 1 martie 2010.[17]

Windows 7 RTM[modificare | modificare sursă]

Microsoft a declarat că versiunile RTM ale Windows 7 împreună cu Windows Server 2008 R2 au fost lansate la data de 22 iulie 2009. Windows 7 RTM este compilarea cu numărul 7600.16385 executată la 13 iulie 2009. Acesta compilare a fost stabilită drept RTM dupa ce a trecut toate testele interne ale companiei. La 24 iulie Microsoft a distribuit copii către companiile OEM online, urmați de abonații MSDN, Technet și Microsoft Connect la 6 august 2009.[3][18]

Caracteristici[modificare | modificare sursă]

Caracteristici noi și schimbate[modificare | modificare sursă]

WordPad în Windows 7 cu interfața panglică (denumită și Ribbon)
Varianta nouă a centrului de acțiune din Windows 7

Windows 7 include o serie de caracteristici noi, cum ar fi: primi pași în atingerea cu mâinile, vorbirea, și recunoașterea scrisului de mână, suport pentru hard disk-uri virtuale, performanță îmbunătățită pe procesoarele multi-core[19][20][21][22], performanța boot-ului îmbunătățită, și îmbunătățiri ale nucleului (kernel). Windows 7 adaugă suport pentru sisteme care folosesc multiple plăci grafice heterogene de la diferiți furnizori, o nouă versiune a Windows Media Center,[23] un Gadget pentru Windows Media Center, caracteristici media îmbunătățite, XPS Essentials Pack și Windows PowerShell deja incluse, și un „Calculator” reconceput cu capabilități multlinii inclusiv Programmer (Programator) și Statistics (Statistici), moduri împreună cu unitatea de conversie. Multe elemente noi au fost adăugate în Control Panel, incluzând ClearType Text Tuner, Display Color Calibration Wizard, Gadgets, Recovery, Troubleshooting, Workspaces Center, Location and Other Sensors, Credential Manager, Biometric Devices, System Icons, și Display.[24] Windows Security Center a fost renumit Windows Action Center (Windows Health Center și Windows Solution Center în build-urile de mai devreme) care cuprinde atât securitate, cât și întreținerea calculatorului.

Bara de sarcini are cele mai uriașe schimbări vizuale, în cazul în care bara de instrumente Quick Launch a fost înlocuită cu aplicațiile „de prins” în taskbar. Butoanele pentru aplicațiile prinse sunt integrate cu butoanele sarcinilor. Aceste butoane, de asemenea, activează funcția Jump Lists pentru a permite un acces ușor la sarcinile comune.[25] Bara de sarcini reinventată permite și reordonarea butoanelor de pe ea. În adiacență cu ceasul sistemului există un buton dreptunghiular pentru noua facilitate „Peek”. Mișcarea cursorului asupra acestui buton face ca toate toate ferestrele active să devină transparente pentru o previzualizare rapidă a suprafeței de lucru.[26] Făcând click pe acest buton are ca efect minimizarea ferestrelor active. Spre deosebire de Windows Vista, frontierele ferestrelor și a barei de aplicații nu își schimbă culoarea când o fereastră este mărită când este aplicat stilul Windows Aero. În schimb aceste ferestre rămân transparente.Pentru programatori, sistemul de operare Windows 7 include o nouă interfață de rețea Application-Programming-Interface care are suport pentru crearea serviciilor web bazate pe protocolului de accesare simplă a obiectelor Simple Object Access Protocol (spre deosebire de serviciile web bazate pe platforma .NET),[27] caracteristici noi care vor reduce timpul pentru instalarea aplicațiilor, reducerea cererilor de control asupra conturilor de utilizator, dezvolare simplificată la fișierele de instalare,[28] suportul global îmbunătățit prin serviciul lingvistic numit Extended Linguistic Services API.[29]

La conferința WinHEC din anul 2008 compania Microsot a anunțat că adâncimea culorilor de 30 de biți și 48 de biți ar putea fi acceptat și în Windows 7 împreună cu gama largă de culori scRGB. Regimurile video suportate de către Windows 7 sunt 16-biți sRGB, 24-biți sRGB, 30-biți sRGB, 30-biți cu gama de culori extensă sRGB, și 48-biți scRGB [30][31] Microsoft cercetează un suport mai bun pentru Unitățile de stocare solide pentru a permite sistemului de operare Windows 7 de a identifica în mod unic aceste dispozitive.[32] Versiunile a jocurilo online Spades, Backgammon și Checkers au fost excluse din Windows Vista, dar restabilite în Windows 7. Windows 7 va include navigatorul web Internet Explorer 8 și player-ul multimedia Windows Media Player 12.

Suport pentru Microsoft App-V[modificare | modificare sursă]

Microsoft Application Virtualization, versiunea 4.5
Microsoft Application Virtualization, versiunea 4.5

Clienții MDOP (en: Microsoft Desktop Optimization Pack) au comunicat companiei Microsoft că doresc să vadă în Windows 7 suport pentru Microsoft Application Virtualization care este o soluție pentru virtualizarea aplicațiilor. Răspunsul companiei Microsoft a fost că ei au înțeles doleanțele utilizatorilor și prin urmare au anunțat disponibilitatea aplicației Microsoft App-V 4.5 CUI cu suport pentru Windows 7 Beta[33].

Toți abonații a aplicației Microsoft Desktop Optimization Pack (MDOP), pot folosi serviciul Microsoft Connect pentru a se înregistra și de a beneficia aplicația App-V. Această versiune va avea acces la noile tehnologii și va fi gratuit ca parte a actualei lor licențe.

Windows Advanced Rasterization Platform[modificare | modificare sursă]

Windows Advanced Rasterization Platform, abreviat WARP, va fi o nouă platformă pentru DirectX care va permite accelerarea plăcilor grafice. Tehnologia WARP va permite randarea graficii chiar și în cazul în care placa video integrată în sistem are probleme, în acel moment sarcinile grafice fiind preluate de procesor. Tehnologia va fi în stare să ofere accelerare 3D folosindu-se doar de puterea procesorului. Acesta va suporta procesarea Direct3D 10 și 10.1, parte componentă a API-ului DirectX 10 și 10.1. Printre facilitățile oferite se numără suportul pentru Antialiasing 8x și Anisotropic filtering. Aceste facilități se adresează celor ce nu dispun de o placă grafică separată, dar totuși doresc să ruleze sistemul de operare cu interfață 3D, similară cu Aero din Windows Vista. Cerințele minime pentru ca WARP să funcționeze sunt:

  • un procesor de 800 MHz
  • o memorie RAM de 1 GO

Caracteristici excluse[modificare | modificare sursă]

În timp ce Windows 7 conține multe facilități noi, o serie de capabilități și unele programe care au făcut parte din sistemul de operare Windows Vista nu mai sunt prezente sau au fost modificate, fapt prin care au fost eliminate unele funcțiuni. Următoarea listă conține caracteristicile care au fost prezente în Windows Vista dar au fost excluse din Windows 7.

  • Mai multe funcții ale shell-ului[34] incluzând:
    • Interfața pentru utilizator, meniul Start clasic
    • Bara de instrumente flotantă (depășită în Windows Vista, acum bara de instrumente poate fi prinsă bara de activități)
    • Miniplayerul Windows Media Player (înlocuit cu noua funcție Listă rapidă)
    • Fixarea navigatorului de Internet implicit și a clienților de poștă electronică la meniul Start în mod implicit (programele pot fi fixate manual)
    • Abilitatea de a dezactiva gruparea (amplasarea una lângă alta), similar butoanelor barei de activități
    • Butoanele barei de activități combinate nu mai arată numeric câte ferestre sunt în lista lor
    • Pictograma activității de rețea care este amplasată pe bara de activitate nu mai prezintă animația de activitate
    • Căutare avansată
    • Capacitatea de a dezactiva setarea întotdeauna în față pentru bara de activitate
    • Meniurile contextuale ale butoanelor de pe bara de activități au fost înlocuite cu liste rapide, cărora însă le lipsesc butoanele Restabilire, Mutare, Dimensiune, Minimizare și Maximizare
  • Câteva funcții ale Windows Media Player:
    • Editor complex de etichete
    • Lipire grafică album
    • Adăugat recent
    • Liste de redare automate
  • Galerie foto Windows, Windows Movie Maker, Windows Mail și Calendar Windows (în favoarea descărcării sau folosirii variantei echivalente gratis Windows Live, căreia îi lipsesc câteva caracteristici), deși vizualizatorul de fotografii al galeriei foto Windows a fost păstrat.
  • Funcția Explorator software a Windows Defender [35]
  • Gestiune de stocare amovibilă (RSM)[36] (applicații ca NTBackup sau NTBackup Restore Tool nu pot rula)
  • Spațiu de întâlnire Windows
  • Capacitatea de a căuta conținuturile fișierelor folosind Căutarea Windows.
  • InkBall, un joc
  • Tastatura numerică din tastatura vizuală [37]
  • Microsoft Agent 2.0
  • Bara laterală Windows (înlocuită cu o galerie de gadgeturi pentru desktop)
  • Windows Ultimate Extras în versiunea „Ultimate"

Atenția reglementării antitrust[modificare | modificare sursă]

Ca și în cazul altor sisteme de operare Microsoft, Windows 7 a fost studiat de către reglementatorii federali ai Statelor Unite, care supravegheau operațiunile companiei după cazul United States v. Microsoft din 2001. Conform rapoartelor, cei 3 membri jurați au început evaluarea prototipurilor de la noul sistem de operare în februarie 2008. Michael Gartenberg, analist la Jupiter Research a spus că „Provocarea companiei Microsoft pentru Windows 7 va fi cum vor putea continua să adauge caracteristici dorite de consumatori, fără acele reglementări afurisite.”[38].

De menționat că în Europa, Windows 7 putea fi livrat obligatoriu cu navigatoare rivale, posibil Mozilla Firefox sau Google Chrome. Motivul pentru acea suspiciune era în includerea navigatorului web Internet Explorer care este văzut ca un prejudiciu adus competiției[39]. Cu toate acestea, Microsoft a anunțat pe blogul Engineering Windows 7 că utilizatorii vor putea dezactiva mai multe caracteristici decât din Windows Vista, incluzând Internet Explorer[40].

Edițiile Windows 7[modificare | modificare sursă]

Windows 7 e disponibil în 6 versiuni numite ediții. Denumirile date edițiilor sunt aceleași ca și în Windows Vista, cu o excepție pentru ediția Business care va deveni Windows 7 Professional.

Pentru magazinele cu amănuntul și pentru cei mai mulți producători OEM sunt prevăzute numai edițiile Home Premium, Professional și Ultimate. Home Basic va fi valabil doar pentru piețele emergente, Enterprise numai prin Volume Licensing, iar Starter numai pentru anumiți producători OEM.

Fiecare ediție va include toată funcționalitatea de la edițiile inferioare ei. Ca rezultat, trecerea în sus de la o ediție la alta ("upgrade") va fi mai simplă și mult mai unitară[41].

Edițiile pentru țările din UE conțin și browserul Internet Explorer, totuși fiecare cumpărător poate decide independent de Microsoft, care anume browser să folosească.

Atenție, toate edițiile în afară de Starter dispun de câte 2 subvariante: "32 bit" și "64 bit". Pentru subvariantele "64 bit" e nevoie de procesoare speciale capabile de a executa comenzi pe 64 bit, precum și de driver-e speciale pe 64 bit pentru toate perifericele atașate. Subvariantele Windows 7 pe 64 bit sunt capabile să ruleze aproape toate aplicațiile scrise pentru 32 bit, dar dacă se dorește o productivitate (viteză de lucru) maximă atunci sunt necesare și aplicații speciale pe 64 bit.

Cerințe de sistem[modificare | modificare sursă]

Microsoft a publicat specificațiile recomandate pentru ca sistemul să ruleze Windows 7. Deoarece Windows 7 este similar cu Windows Vista, și specificațiile recomandate sunt la fel ca și la edițiile Premium ale Vistei. Cu toate acestea, Windows 7 necesită mai puțin spațiu pe discul dur.

Funcționalități[modificare | modificare sursă]

Compararea edițiilor[42]
Funcționalități Starter Home Basic Home Premium Professional Enterprise Ultimate
Licențiere OEM Piețe emergente Licențiere cu amănuntul și OEM Licențiere in Volum Licentiere cu amănuntul si OEM
General
Versiuni si pe 64 biti Nu Da Da Da Da Da
Suport pentru procesoare 64 biți Da Da Da Da Da Da
Procesoare fizice suportate 1 1 2 2 2 2
Memorie maximă suportată (software pe 64 de biți)[43] N/A 8 GB 16 GB 192 GB 192 GB 192 GB
Suport pentru aplicații rulate simultan 3 Nelimitat Nelimitat Nelimitat Nelimitat Nelimitat
Pachet de interfață multilingvistică Nu Nu Nu Nu Da Da
Funcționalități ale interfeței grafice
Interfața Windows Aero Nu Parțial Da Da Da Da
Aero Peek Nu Nu Da Da Da Da
Aero Peek Nu Nu Da Da Da Da
Aero Snaps Da Da Da Da Da Da
Aero Shake Nu Nu Da Da Da Da
Fundalul Aero Nu Nu Da Da Da Da
Răsfoire ferestre Da Da Da Da Da Da
Răsfoire ferestre 3D Nu Nu Da Da Da Da
Previzualizări în bara de activități Nu Da Da Da Da Da
Liste rapide Da Da Da Da Da Da
Căutare Windows Da Da Da Da Da Da
Windows Media Center Nu Nu Da Da Da Da
Funcționalități de securitate
CCU (Control cont utilizator) mai gradat Da Da Da Da Da Da
Centru de acțiune Da Da Da Da Da Da
Windows Defender Da Da Da Da Da Da
Paravan de protecție Windows Da Da Da Da Da Da
IE 8 în „modul protejat” și suport pentru DEP Da Da Da Da Da Da
Actualizare Windows (poate accesa programul de actualizare Microsoft) Da Da Da Da Da Da
Comutare rapidă utilizatori Nu Da Da Da Da Da
Controale parentale Da Da Da Da Da Da
Functionalități de performanță
Windows ReadyDrive Da Da Da Da Da Da
Windows ReadyBoost Da Da Da Da Da Da
SuperFech Da Da Da Da Da Da
Nuclee de procesor suportate Nelimitat Nelimitat Nelimitat Nelimitat Nelimitat Nelimitat
Funcționalități pentru fiabilitate
Copiere de rezervă Windows Da Da Da Da Da Da
Imagine de sistem Da Da Da Da Da Da
Copiere de rezervă pentru rețea Nu Nu Nu Da Da Da
Sistem de fișiere cu criptare (EFS) Nu Nu Nu Da Da Da
BitLocker Nu Nu Nu Nu Da Da
BitLocker To Go Nu Nu Nu Nu Da Da
Defragmentare automată a discului fix Da Da Da Da Da Da
Versiuni anterioare Da Da Da Da Da Da
Creare și atașare (montare) VHD Da Da Da Da Da Da
Aplicații incluse
Internet Explorer 8 Da Da Da Da Da Da
Gadgeturi Windows și Galerie Windows Da Da Da Da Da Da
Explorator jocuri de bază Da Da Da Da Da Da
Jocuri premium Nu Nu Da Da Da Da
Calculator Da Da Da Da Da Da
Paint Da Da Da Da Da Da
Instrument de decupare Nu Nu Da Da Da Da
Note adezive Nu Nu Da Da Da Da
Jurnal Windows Nu Nu Da Da Da Da
Instrument Windows de scanare și fax Da Da Da Da Da Da
Windows PowerShell și ISE Da Da Da Da Da Da
WordPad Da Da Da Da Da Da
Vizualizator XPS Da Da Da Da Da Da
Windows Anytime Upgrade Da Da Da Da Nu Nu
Media digitală și dispozitive
Galerie foto Windows Da Da Da Da Da Da
Fotografii de bază pentru expunerea de diapozitive Da Da Da Da Da Da
Windows Media Player 12 cu opțiunea „Redare la” Da Da Da Da Da Da
Redare DVD Nu Nu Da Da Da Da
Windows Media Center Nu Nu Da Da Da Da
Creator DVD Windows Nu Nu Da Da Da Da
Device Stage Da Da Da Da Da Da
Centru de sincronizare Da Da Da Da Da Da
Funcționalități de rețea
Centru rețea și partajare Da Da Da Da Da Da
Partajare Grup la domiciliu Doar alăturare Doar alăturare Da Da Da Da
Gestionarea energiei îmbunătățită Da Da Da Da Da Da
Conectare la un proiector Da Da Da Da Da Da
Desktop la distanță Da Da Da Da Da Da
Gazdă desktop la distanță Nu Nu Nu Da Da Da
Server web IIS Nu Nu Da Da Da Da
Suport RSS Da Da Da Da Da Da
Partajarea conexiunii la Internet Nu Da Da Da Da Da
Fișiere offline Nu Nu Nu Da Da Da
Funcționalități pentru mobilitate
Centru Windows pentru mobilitate Nu Da Da Da Da Da
Windows SideShow (Afișare auxiliară) Nu Nu Da Da Da Da
Centru de sincronizare Da Da Da Da Da Da
Funcționalitate pe tablete PC Nu Nu Da Da Da Da
Suport multitactil Nu Nu Da Da Da Da
Funcționalități pentru întreprindere
Asociere la domeniu (Windows Server) Nu Nu Nu Da Da Da
AppLocker Nu Nu Nu Nu Da Da
Bootare de pe VHD Nu Nu Nu Nu Da Da
Branche Cache Nu Nu Nu Nu Da Da
DirectAccess Nu Nu Nu Nu Da Da
Căutare federalizată (Scopuri de căutare de întreprinderi) Nu Nu Nu Nu Da Da
Pachete de interfață utilizator multilingvă (MUI) Nu Nu Nu Nu Da Da
Imprimare receptivă la locație Nu Nu Nu Da Da Da
Subsistem pentru aplicații bazate pe UNIX Nu Nu Nu Nu Da Da
Disponibilitate
Individual (în cutie, cu PC noi) Nu Da Da Da Da Da

Cerințele minime de sistem pentru rularea lui Windows 7[modificare | modificare sursă]

Cerințele minime[44]
Arhitectura 32 bit 64 bit
Procesor Procesor pe 32 bit cu frecvența de 1 GHz Procesor pe 64 bit cu frecvența de 1 GHz
Memorie de lucru 1 GO (GB) de memorie RAM 2 GO (GB) de memorie RAM
Accelerator grafic Procesor grafic compatibil cu DirectX 9 cu driver WDDM ver. 1.0 (pentru suport Aero)
Spațiu disponibil pe un disc dur 10 GO 16 GO
Unități optice Unitate optică DVD (Windows 7 se instalează doar de pe suport DVD/CD)

Cerințe adiționale pentru unele trăsături:[44]

Windows 7 Upgrade Advisor[modificare | modificare sursă]

Windows 7 Upgrade Advisor este un program gratuit, produs de Microsoft, disponibil pe site-ul Microsoft, având ca scop testarea unui calculator pentru a vedea dacă îndeplinește cerințele hardware minime pentru upgrade-ul sistemului de operare la Windows 7. De asemenea, acest program inspectează calculatorul pentru a detecta dacă programele instalate sunt compatibile cu Windows 7, și furnizează într-un raport programele care nu sunt compatibile, iar pentru unele din aceste programe, alternative de înlocuire a acestora. Este compatibil cu sistemele de operare Windows XP și Windows Vista. [45] [46]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Microsoft Support Lifecycle
  2. ^ „Cnet: Next version of Windows: Call it 7”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ a b „Windows 7 Has Been Released to Manufacturing”. 
  4. ^ „Windows 7 and Windows Server 2008 R2 Timelines Shared at Computex”. 
  5. ^ Foley, Mary J (). „Windows Seven: Think 2010”. ZDNet. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ Nash, Mike (). „Windows 7 Unveiled Today at PDC 2008”. Windows Team Blog. Microsoft. Accesat în . 
  7. ^ LeBlanc, Brandon (). „How Libraries & HomeGroup Work Together in Windows 7”. Windows Team Blog. Microsoft. Accesat în . 
  8. ^ LeBlance, Brandon (). „The Complete Windows Experience – Windows 7 + Windows Live”. Windows Team Blog. Microsoft. Accesat în . 
  9. ^ „Windows 7 Beta 1 Leaked”. 
  10. ^ „Windows 7 beta 1 performance - How does the OS compare to Vista and XP?”. 
  11. ^ „Follow-up: Benchmarking Windows 7”. 
  12. ^ „Leaked Windows 7 RC torrents infected with trojan”. 
  13. ^ „Windows 7 64-Bit Beta Hits the Web”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  14. ^ „Ballmer unveils Windows 7 at CES”. 
  15. ^ „Microsoft delays first Windows 7 public beta”. 
  16. ^ „Windows 7 RC 7100 making its way to OEMs, a torrent tracker near you”. 
  17. ^ „Get Windows 7: Windows 7 RC”. 
  18. ^ „Microsoft signs off on Windows 7”. 
  19. ^ Windows 7 Takes More Advantage Of Multi-Core CPUs - Windows 7
  20. ^ Windows 7 to get parallel-processing tweaks | ZDNet
  21. ^ Windows 7 to get parallel-processing tweaks
  22. ^ „Windows 7 enters parallel universe - WINDOWS.BLORGE”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  23. ^ Gruener, Wolfgang (). „TG Daily — Windows Vista successor scheduled for a H2 2009 release?”. TG Daily. Accesat în . 
  24. ^ ThinkNext.net: Screenshots from a blogger with Windows 7 M1
  25. ^ Softpedia (). „Windows 7 User Interface – The Superbar (Enhanced Taskbar)”. Accesat în . 
  26. ^ Windows 7: Some Minor Improvements, No Game Changer
  27. ^ „Windows 7: Web Services in Native Code”. PDC 2008. Accesat în . 
  28. ^ „Windows 7: Deploying Your Application with Windows Installer (MSI) and ClickOnce”. PDC 2008. Accesat în . 
  29. ^ „Windows 7: Writing World-Ready Applications”. PDC 2008. Accesat în . 
  30. ^ „WinHEC 2008 GRA-583: Display Technologies”. Microsoft. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  31. ^ „Windows 7 High Color Support”. Softpedia. . Accesat în . 
  32. ^ „Windows 7 SSD support for netbooks”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  33. ^ Microsoft App-V Support for the Windows 7 Beta
  34. ^ Steven Sinofsky's clarification on removal of classic Start menu and taskbar
  35. ^ Thurrott, Paul (12 November, 2008). „Windows 7 feature focus”. Accesat în 2008-11-22.  Parametru necunoscut |Publisher= ignorat (posibil, |publisher=?) (ajutor); Verificați datele pentru: |date= (ajutor)
  36. ^ „Storage Networking Platform Features in Windows 7/Server 2008 R2”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  37. ^ „Windows 7 On Screen Keyboard on YouTube”. . Accesat în . 
  38. ^ Keizer, Gregg F. (). „Windows 7 eyed by antitrust regulators”. Accesat în . 
  39. ^ Humphries, Matthew (). „Windows 7 may ship with rival browsers because of antitrust regulators”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  40. ^ „Beta to RC Changes - Turning Windows Features On or Off”. 
  41. ^ LeBlanc, Brandon (). „A closer look at the Windows 7 SKUs”. windowsteamblog.com. Accesat în . 
  42. ^ http://www.winsupersite.com/win7/win7_skus_compare.asp Windows 7 Product Editions: A Comparison
  43. ^ Toate variantele de Windows 7 pe 32 de biți se limitează la o memorie fizică de 4 GO. Totuși, din cauza faptului că o parte din spațiul de adresare a memoriei este folosit pentru adresarea perifericelor, versiunile Windows 7 pe 32 de biți vor afișa o memorie inferioară.
  44. ^ a b Cerințe de sistem Windows 7 - Ajutor Windows
  45. ^ http://www.microsoft.com/en-gb/download/details.aspx?id=20
  46. ^ Angajamentul de respectare a confidențialității pentru Windows 7 Upgrade Advisor - Descărcări - Microsoft Windows

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Windows XP

Windows 8

Windows RT

Legături externe[modificare | modificare sursă]