Fenec

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Vulpes zerda)
Fenec
Pui de zece luni
Stare de conservare

Risc scăzut (LC)  (IUCN 3.1)[1]
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Mammalia
Ordin: Carnivora
Familie: Canidae
Gen: Vulpes
Specie: V. zerda
Nume binomial
Vulpes zerda
(Zimmermann, 1780)
Arealul fenecilor în Africa

Fenecul (Vulpes zerda) este o specie de mamifer din tribul vulpinilor, fiind înrudit cu vulpea. Reprezentanții acestei specii pot fi găsiți în deșertul Sahara, peninsula Sinai și deșertul Arabiei, fiind perfect adaptați la mediul arid. Numele său uzual, fenec, provine din cuvântul arab fenek, care înseamnă vulpe, iar zerda provine din grecescul xeros, care înseamnă uscat. Acesta este cel mai mic reprezentant al familiei Canidelor. Fenecul este un animal nocturn și omnivor, dieta sa constând în principal din rozătoare, insecte, păsări și ouă. Este o specie neamenințată cu dispariția[1].

Caracteristici[modificare | modificare sursă]

Fenec dormind
Feneci

Fenecul (sau vulpea deșertului) este un mamifer mic, având o masă cuprinsă între 0,7-1,6 kg, o lungime a corpului de 29–40 cm (lungimea cozii putând atinge 20–30 cm) și o înălțime de aproximativ 20 cm. Una din trăsăturile specifice fenecului sunt urechile sale mari, care pot atinge o lungime de aproximativ 15 – 20 cm. Urechile mari reprezintă o adaptare esențiala la mediul deșertic, unde temperaturile pot atinge 40°C în timpul zilei, menținând o temperatură constantă a corpului. Fenecii pot trăi un timp îndelungat fără apă, rinichii lor fiind capabili să reducă pierderea de apă din organism. Blana lor are o culoare crem-bej. Urechile uriașe îl ajută să se răcorească, deoarece, fiind mari și bine vascularizate, pierd multă căldură.

Situația populației[modificare | modificare sursă]

Numărul exact al exemplarelor de fenec nu este cunoscut dar ele sunt obiectul activităților de vânătoare, sunt ucise pentru blană și, de asemenea, prinse și vândute ca animale de companie.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Asa, C.S., Valdespino, C., Cuzin, F., de Smet, K. & Jdeidi, T. 2010. Vulpes zerda. The IUCN Red List of Threatened Species 2010: e.T41588A10485914. Pagină consultată pe 1 februarie 2021.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Wikispecies
Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Fenec
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Fenec