Gábor Vona

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Vona Gábor)
Gábor Vona
Date personale
Nume la naștereZázrivecz Gábor Modificați la Wikidata
Născut (45 de ani)
Gyöngyös, Ungaria
Număr de copii1 Modificați la Wikidata
Cetățenie Ungaria Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Catolică Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician
history teacher[*][[history teacher (profession)|​]] Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiBudapesta Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba maghiară
limba engleză
limba italiană Modificați la Wikidata
Primul lider de partid în Második Reformkor Párt[*][[Második Reformkor Párt (Hungarian political movement)|​]] Modificați la Wikidata
Deținător actual
Funcție asumată
Deputat în Adunarea Națională a Ungariei Modificați la Wikidata
În funcție
 – [1]
Legislatură2014–2018-as parlamenti ciklus[*][[2014–2018-as parlamenti ciklus (2014–2018 legislative term of the Hungarian Parliament)|​]]
În funcție
 – 
Legislatură2010–2014-es parlamenti ciklus[*][[2010–2014-es parlamenti ciklus (2010–2014 legislative term of the Hungarian Parliament)|​]]
Lider de partid în Jobbik Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Precedat deKovács Dávid[*][[Kovács Dávid (politician maghiar)|​]]
Succedat deTamás Sneider[*]

Partid politicJobbik
Alma materUniversitatea Eötvös Loránd (ELTE)
ProfesiePolitician
Prezență online

Gábor Vona[2] (născut Gábor Zázrivecz, la 20 august 1978, în localitatea Gyöngyös, județul Heves, Ungaria) este un politician maghiar și lider al partidului de extremă dreapta Jobbik.[3]

Biografie[modificare | modificare sursă]

Gábor Vona s-a născut la 20 august 1978, în localitatea Gyöngyös din județul Heves, Ungaria. A studiat istoria și psihologia la Universitatea Eötvös Lorand din Budapesta.

El a lucrat ca profesor pentru o perioadă scurtă de timp și locuiește în Óbuda[4], Budapesta, împreună cu soția sa și cu primul său copil, Benedek. Părinții lui Gábor Vona sunt pensionari.

Militant politic[modificare | modificare sursă]

Gábor Vona a fost membru fondator al mișcării Jobbik, devenind primul vicepreședinte al acestei formațiuni politice, apoi el a fost ales ca lider al partidului în 2006.

În anul 2007, partidul Jobbik, pe care îl conduce, a decis crearea unei organizații paramilitare, care a primit denumirea de Garda Maghiară. Această organizație a fost scoasă înafara legii, în 2 iulie 2009, ca urmare a hotărârilor definitive și irevocabile ale Curții de Apel din Budapesta.

În anul 2009, Gábor Vona a cerut, în mod repetat, o schimbare de guvern. Vona sprijină Uniunea Europeană, dar nu în direcția constituirii Statelor Unite ale Europei. El se consideră el însuși un „realist UE”, argumentând că UE ar trebui să ia o nouă direcție, în sensul creșterii rolului națiunilor. Vona susține că poliția națională trebuie să fie consolidată și sprijină crearea unui stil american pentru acțiunile poliției maghiare.

A candidat, din partea partidului pe care îl conduce, Jobbik, la funcția de Prim-ministru al Ungariei, în alegerile din anul 2010.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Parliamentary Information System[*][[Parliamentary Information System (database of the Hungarian Parliament)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  2. ^ Vona Gábor, potrivit cutumelor limbii maghiare.
  3. ^ „copie arhivă”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ Óbuda (Buda Veche) este un cartier (al III-lea sector) din Budapesta, capitala Ungariei.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Interviuri